Komediealfabet: B van Beestenboel

Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Hoe diep we ook in een dip zitten, onze trouwe viervoeters, kleurige kanariepietjes of digitale kattenfilmpjes fleuren ons altijd weer op. Dat weet de filmwereld ook en dus zijn er talloze films gemaakt met dieren in de hoofd- of bijrol. De vier films hieronder zijn erg verschillend, maar hebben sowieso één ding gemeen: het is een behoorlijke beestenboel.

MV5BMjE1OTExNTEzMV5BMl5BanBnXkFtZTYwNDQ3MDk2._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_[1]The Animal (2001)

Marvin is een enorme goedzak en wil altijd iedereen helpen, maar het leven zit hem gewoon niet mee. Niemand mag de sullige krullenbol en hij belandt altijd in vervelende situaties. Dan krijgt hij een auto-ongeluk en wanneer hij wakker wordt, blijkt dat een dokter zijn leven heeft gered door zijn organen te vervangen. Niet met die van mensen, maar met die van dieren. Marvin ontdekt snel dat hij dierlijke trekjes krijgt, wat behoorlijke vreemde situaties oplevert. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: hij is nu een uitstekende politieagent.

Als je het gaat hebben over dieren in komedies, dan moet je wel The Animal in je lijstje zetten. Hoewel deze film eigenlijk helemaal niet goed is (zoals films van Rob Schneider zelden zijn), zal je op z’n minst een paar keer moeten grinniken. The Animal is gewoon over de top. Je ziet Schneider een frisbee vangen, zwemmen als een dolfijn en hinniken als een paard. Naarmate hij de dierlijke instincten steeds minder onder controle krijgt worden de sociale situaties steeds gênanter, meestal omdat de dierlijke lusten ook beginnen op te spelen.

MV5BMTQzMjc4NjIxOV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDU0NzIyMQ@@._V1_UY268_CR4,0,182,268_AL_[1]Dr. Dolittle (1998)

Van iemand die zelf een dier wordt gaan we naar iemand die kan praten met dieren. In deze klassieker heeft Eddie Murphy deze gave, wat uiteraard uitstekend geschikt is om als dierenarts aan de slag te gaan. Dr. John Dolittle verstaat de dieren, waardoor hij ze beter kan helpen, maar zijn gave geeft ook een keerzijde: ze praten ook tegen hem als hij er geen zin in heeft. Dan heeft hij ook de pech dat de meeste dieren vrij onbeschoft zijn en hem constant de oren van zijn kop kletsen. Terwijl de dierenliefhebber een nauwe vriendschap opbouwt met enkele van zijn huisdieren, heeft zijn sociale omgeving moeite met zijn gekke gedrag. Want je gelooft toch niet dat iemand écht met dieren kan praten?

Van alle komedies die Eddie Murphy heeft gedaan is hij hier een van de meest zachte personages. Dr. Dolittle is geduldig, geeft om dieren en is een echte gentleman. Des te groter is het contrast met zijn huisdieren, waaronder zijn lompe cavia (met de onmiskenbare stem van Chris Rock) en Golden Retriever. In de menselijke bijrollen zien we naast Jeffrey Tambor als dierenarts en Kristen Wilson als Mrs. Dolittle niet heel erg bekende namen. Misschien komt dat ook omdat er gewoon niet veel mensen in meespelen: zodra de dieren in de omgeving van elkaar te horen krijgen (blijkbaar spreken dieren een universele taal) dat er een dierenarts is die met ze kan communiceren, stroomt al snel Dr. Dolittle’s huis vol met de meest uiteenlopende diersoorten. Voor 1998 is het animeren van de dierenbekjes leuk gedaan, en de voice-overs zijn lekker overdreven. Ook Dr. Dolittle is geen must-see, maar wel een fijne dieren- en familiefilm voor alle leeftijden.

Madagascar-movie-posterMadagascar (2005)

Weer een film met Chris Rock als stem van een dier, maar dit keer een animatie. In een dierentuin in New York denken een leeuw, giraffe, nijlpaard en zebra dat ze heel wat zijn. Marty de zebra (Chris Rock) neemt het voortouw en met enigszins ongewilde begeleiding van een stel pinguïns besluiten ze te ontsnappen om terug te gaan naar hun natuurlijke omgeving ver buiten de stad. De narcistische Alex de leeuw (met de stem van Ben Stiller) blijkt niet zo heldhaftig als hij zich voordoet, en Melman de giraf met smetvrees (David Schwimmer) moet zijn grenzen meerdere keren verleggen. De reis gaat niet zonder horten of stoten en ze belanden in Madagascar, waar ze een groep Maki’s ontmoeten die de nieuwkomers hartelijk verwelkomen. Daar komen de vier stedelingen erachter dat de wildernis niet helemaal is wat ze dachten.

Rond 2005 kwamen er heel wat animatiefilms over dieren uit, maar met Madagascar heeft Dreamworks het meeste publiek naar zich toegetrokken – waarschijnlijk omdat Pixar toen niets uitbracht. Het is één van de bekendste dieren-animatiefilms geworden met een behoorlijke franchise, waaronder verschillende computerspellen, twee vervolgfilms, een spin-off met de pinguïns, een Netflix Original-serie over Koning Julien en allerlei merchandise. En wie kent het nummer “I like to move it move it” nou niet? Het succes heeft de film waarschijnlijk te danken aan de humor en de cartooneske stijl van animeren. De dieren stuiteren in het rond en elke minuut wordt er wel een droge opmerking gemaakt. Vooral Marty de zebra en de maki Koning Julien zijn erg grappig, en de vrolijke liedjes met al die schattige maki’s zorgen voor een ontspannend sfeertje. Madagascar is nog totaal niet gedateerd en zeker leuk om nog eens op te zoeken.

jumanji_ver2[1]Jumanji (1995)

Na flauwe komedies en animatiefilms sluiten we de B van Beestenboel af met een spannende komedie waarin óók animatie wordt gebruikt. Twee kinderen vinden een bordspel met magische krachten en het ergste denkbaar gebeurt: een van hen wordt opgeslokt door het spel. Vele jaren later wordt het spel opnieuw gevonden door twee kinderen en per ongeluk bevrijden ze de jongen, die inmiddels een volwassen man is (Robin Williams). Het blijkt dat hij al die tijd in een jungle heeft gezeten en helemaal verwilderd is, maar hij herkent het spel direct. Om te voorkomen dat hun levens geteisterd worden door allerlei jungle-gerelateerde zaken als wilde dieren, insecten en drijfzand, ziet hij maar één oplossing: het spel moet uitgespeeld worden.

Jumanji was destijds meer een avonturenfilm dan een komedie, maar die verhoudingen zijn inmiddels wat verschoven. Anno 2016 is Jumanji nog steeds spannend en waarschijnlijk niet geschikt voor de allerjongste kinderogen, maar omdat de geanimeerde dieren lang niet zo realistisch eruit zien als bijvoorbeeld in Jurassic World is het eigenlijk een heel fijne film geworden. Robin Williams kan grappig zijn en stoer doen, en hier is hij beide. Bovendien deelt hij als wildeman best veel overeenkomsten met Rob Schneider uit The Animal. Ook de jager ziet er eigenlijk net iets te belachelijk uit om serieus te nemen. De twee kinderen die samen met Williams het spel afmaken spelen erg overtuigend en het meisje is niemand minder dan Kirsten Dunst! Toen al een talent dus. Jumanji gaat niet alleen over jungledieren (zoals apen die politieauto’s stelen), maar ook over vertrouwen, familie en een stukje romantiek. Daarmee is Jumanji een leuke familiefilm, maar tegenwoordig waarschijnlijk vooral nostalgie.

Toevallig zijn dit wat oudere komedies met dieren in de hoofd- of bijrol, maar er zijn natuurlijk talloze titels meer te bedenken. Wat is jouw favoriete dierenfilm? Laat het achter als reactie! Volgende keer zijn we bij de letter C met een bijzonder thema, tot dan!

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

2 Reacties

  1. Van Jumanji komt een remake met Dwayne Johnson, Tom Holland, Kevin Hart en Jack Black in de hoofdrollen. Zou deze zomer gefilmd worden en in 2017 in de bioscoop draaien.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.