Komediealfabet: C van Carrièrevrouwen

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n twee honderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Hoewel er tegenwoordig met de nodige positieve discriminatie geprobeerd wordt om meer vrouwen in de top van het zakenleven te krijgen, zijn de mannen nog sterk in de meerderheid. Dit zien we natuurlijk ook vaak terug in films, maar vandaag even niet. In dit komediealfabet bekijken we een aantal films waarin vrouwen carrière hebben gemaakt, of in ieder geval hard hun best doen om de top te bereiken.

associate_ver2_xxlgThe Associate (1996)

Investeringsbankier Laurel Ayres is slim, goed in haar werk, single en een vrouw. En precies dat laatste zorgt er voor dat ze eigenlijk niets bereikt. Haar promotie wordt ingenomen door een man en er wordt gewoon over haar heengelopen. Al haar voorstellen worden weggelachen en er is niemand die met een vrouw in zee wil gaan. Laurel is echter vast van plan om carrière te maken en daarom begint ze haar eigen bedrijf. Er achter komend dat dit alsnog niet werkt, verzint ze een denkbeeldige mannelijke partner. Deze zogenaamde partner in haar bedrijf krijgt de naam Cutty en wordt al gauw een succesvol man in Wallstreet.

Een film met Whoopi Goldberg in de hoofdrol komt al snel in het komediegenre te vallen. Hoewel ze zeker ook wel andere genres op haar naam kan schrijven is ze vooral bekend met haar vele komedierollen. In deze film neemt ze de rol op zich van een zakenvrouw die eigenlijk steengoed is maar geen credits krijgt omdat ze een vrouw is. Ze verzint dan ook een mannelijke partner, maar een verzinsel in leven houden lijkt lang niet zo makkelijk als gedacht. Vooral niet als deze wereldberoemd wordt. Toch krijgt ze opeens de carrière van haar leven, al gaat dit gepaard met de nodige komische situaties. The Associate is daarmee uiteindelijk een heerlijke feelgood komedie geworden, geregisseerd door Donald Petrie.

The Devil Wears Prada (2006)the_devil_wears_prada_poster

Andrea ‘Andy’ Sachs heeft enigszins moeite om een goede baan te vinden als beginnend journalist. Ze is zo wanhopig dat ze op van alles en nog wat solliciteert en daardoor ook bij het modetijdschrift Runway. Ze mag hier aan de slag als de tweede assistent van de succesvolle hoofdredactrice Miranda Priestly. Het is dan wel niet helemaal wat Andy zocht, maar ze hoopt zich in de toekomst omhoog te kunnen werken. Helaas moet ze het dan wel eerst lang genoeg volhouden met een baas die onmogelijke eisen stelt, in een modewereld waar Andy bovendien niets van af weet.

Miranda Priestly, gespeeld door Meryl Streep, is natuurlijk een echte carrièrevrouw, ze is de baas over het belangrijkste modeblad ter wereld. Dit alles eist ook zijn tol, met name in haar privéleven, maar ze is keihard en doet alles om aan de top te blijven. Toch ontwikkeld ze stiekem wel enige sympathie voor Andrea, gespeeld door Anne Hathaway, die er zelf ook alles aan doet om carrière te maken. De film is misschien niet ronduit een komedie te noemen, het is meer een combinatie van komedie, drama en romantiek. Het is een echte meidenfilm van regisseur David Frankel. Hij maakte later ook de komedies Marley & Me en The Big Year, beide met Owen Wilson.

Style: "9142_LA_Disney_The_Proposal_Light_Test_01"

The Proposal (2009)

Margaret Tate is hoofdredactrice van uitgeversbedrijf Ruick & Hunt Publishing en alles behalve geliefd bij haar ondergeschikten. Iedereen is dan ook enorm blij als haar visum verloopt en ze terug moet naar Canada, maar dan bedenkt Margaret het plan om te trouwen met haar assistent Andrew Paxton. Deze zit hier natuurlijk alles behalve op te wachten, maar Margaret belooft hem in ruil voor een schijnhuwelijk dat hij gepromoveerd wordt tot redacteur en dat zijn boek uitgegeven zal worden. Omdat Andrew niets liever wil besluit hij dan toch maar akkoord te gaan, maar dan moet Margaret wel met hem mee om kennis te maken met zijn familie in Alaska.

Sandra Bullock en Ryan Reynolds in de hoofdrol belooft natuurlijk al heel wat. Ze zorgen samen dan ook voor een tal aan komische situaties, want een schijnhuwelijk is alles behalve makkelijk. Sandra Bullock weet prima hoe ze een machtige zakenvrouw moet spelen en heeft duidelijk de broek aan. Helaas komt ze er langzaam maar zeker achter dat werk niet alles is. Ryan Reynolds zet ook een prima rol neer als assistent die alles van zijn baas weet, maar hij komt er toch uiteindelijk achter dat er misschien ook dingen zijn die hij nog niet weet. Misschien dat deze carrièrevrouw toch meer in haar mars heeft dan alleen maar de boze heks uit te hangen. De regisseuse van 27 Dresses weet met The Proposal weer een fantastische romantische komedie neer te zetten.

the-boss-movie-posterThe Boss (2016)

De beroemde zakenvrouw Michelle Darnell wordt beschuldigd van handel met voorkennis en belandt in de gevangenis. Ze raakt alles kwijt wat ze heeft opgebouwd en heeft eigenlijk niemand waarbij ze terecht kan. Gelukkig biedt haar vroegere assistente Claire, onder druk van haar dochter, haar een onderdak. Vanuit het krappe appartement verzint Michelle een plan om weer naar de top te kunnen klimmen. Ze richt Darnell’s Darlings op en laat een stel jonge meisjes zelfgemaakte brownies verkopen, maar dat niet zonder last te krijgen van rivaliteit.

Melissa McCarthy zien we tegenwoordig in tal van komediefilms en het is echt een actrice waar je van houdt, of juist absoluut niet. Een rijke carrièrevrouw spelen kan ze in ieder geval prima en The Boss is dan ook een leuke komedie geworden. Zelfs als ze uiteindelijk niets meer heeft weet Melissa in de rol van Michelle Darnell weer een goedlopende zaak op te bouwen. Ze doet er echter alles aan om geen band op te bouwen met haar vroegere assistente en diens dochter. Haar carrière is toch echt belangrijker dan de mensen om haar heen. Of misschien toch niet? The Boss is de tweede Melissa McCarthy-film die geregisseerd is door haar echtgenoot Ben Falcone, en een derde film is ondertussen in productie.

Bij deze vier leuke komedies houden we het voor deze keer, maar over twee weken zijn we natuurlijk weer terug met een nieuwe letter in het komediealfabet. We zijn dan aangekomen bij de letter D waar we het thema Drugs aan gekoppeld hebben. Benieuwd welke leuke films we daar bij bedacht hebben? Vergeet dan niet om over twee weken weer even terug te komen.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.