Komediealfabet: D van Drugs

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Dat drugs voor de nodige hilariteit kan zorgen, bewijzen de volgende films. Niet alleen het gebruik van het stimulerende middel, maar ook het vervoer ervan en het oprollen van een drugsbende zijn concepten voor een komediefilm. Deze keer zetten we vier films op een rijtje waar drugs op verschillende manieren voor grappen zorgen.

we're the millersWe’re the Millers (2013)

Hoe kom je de Amerikaans-Mexicaanse grens over met een lading wiet? Volgens de dealer David is de beste – en meest onopvallende manier – om met een zogenaamde familie en een camper de grens te passeren. Zo gezegd, zo gedaan. David strikt zijn stripperbuurvrouw en twee kinderen, waarvan één van de straat geplukt, en samen gaan ze op een ongemakkelijke en hilarische avontuur.

Het in elkaar gezette familie bestaat uit Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Emma Roberts en Will Poulter. De ongemakkelijkheden tussen deze vier ‘familieleden’ is wat de film erg grappig maakt. Daarnaast is de hele avontuurlijke onderneming in de camper, en de momenten dat ze zich moeten bewijzen als echt gezin reden tot glimlachen. De geruchten gaan dat er zelfs een vervolg aan komt, met wederom Rawson Marshall Thurber als regisseur.
21 jump street21 Jump Street (2012)

Dat de zoektocht naar drugscriminelen ook op de lachspieren kan werken, bewijst het politieduo uit 21 Jump Street. Voor een nieuwe missie worden Schmidt en Jenko teruggestuurd naar de middelbare school om daar een drugsbende te infiltreren en op te rollen. Beide mannen hebben na jaren van afwezigheid echter een ander beeld van hoe het middelbare schoolleven eruit ziet, wat al voor de eerste ongemakkelijkheden zorgt. De samenwerking tussen de twee mannen werkt absoluut meerdere keren  op de lachspieren, met name wanneer beide heren onder invloed zijn.

De combinatie Jonah Hill en Channing Tatum werkt uitstekend. Het hele aspect van het ‘terug naar school gaan’ geeft een leuke wending wanneer de personages erachter komen dat alles anders is. Wat vroeger cool was, is nu not done, wat het personage van Tatum voor een uitdaging zet. De vriendschap tussen de twee wordt door deze verandering ook op de proef gesteld. Dat het duo leuk genoeg was, blijkt wel uit het feit dat er net zo geslaagde vervolg op de film kwam in 2014, met wederom Phil Lord en Christopher Miller als regisseurs.
Dude, where's my carDude, where is my Car? (2000)

Ook drugsgebruikers moeten eraan geloven in deze lijst. Dat wiet de nodige invloed heeft bewijst deze film wel. Na een stevig nachtje blowen worden Jesse en Chester wakker met een tatoeage, zonder enig idee van waar ze hun auto geparkeerd hebben, of hoe ze überhaupt zijn thuisgekomen. In het kort: wat is er afgelopen nacht gebeurd? Dat is iets wat diens vriendinnen ook willen weten. Om het goed te maken willen de vrienden het goed maken met cadeautjes, maar waar is toch hun auto? Om daar achter te komen proberen ze de route te volgen die ze afgelopen nacht hebben afgelegd.

De mannelijke hoofdrollen worden gespeeld door Aston Kutcher en Seann William Scott, beide niet onbekend in het genre komedie. Scott begon zijn filmcarrière als Steve Stifler in de uitermate komische American Pie-films. Kutcher begon zijn carrière echter bij de televisie in de rol van Michael Kelso in de komische sitcom That 70s Show. De twee acteurs vullen elkaar goed aan en maken samen heel wat mee in de zoektocht naar hun auto. Al is deze film niet de beste in zijn soort, de combinatie van de hoofdpersonages Jesse en Chester maken het kijken de moeite waard.
The HangoverThe Hangover (2009)

Een andere film waarbij het onduidelijk is wat er de voorgaande nacht is gebeurd, is The Hangover. Het eerste deel wel te verstaan. Aan de vooravond van het huwelijk van Doug staat er een wild vrijgezellenfeestje op hem te wachten waar alle remmen los gaan. The day after is het niet zoeken naar een auto, maar naar de bruidegom. De drie vrienden zetten alles op alles om hun vriend op speuren en te achterhalen wat er afgelopen nacht is gebeurd.

In de hoofdrollen vinden we Justin Bartha, Ed Helms, Bradley Cooper en Zach Galifianakis. En aan het roer van de film staat Todd Phillips, die overigens ook de twee vervolgfilms regisseerde. Het is de perfecte film om te zien hoe een vrijgezellenfeestje niet moet gaan. Alcohol, drugs, tijgers, vermiste tanden én een vermiste bruidegom. Het zit de mannen niet mee een dag voor de trouwerij. Echter zijn deze absurditeiten wat de film tot een succes maken. Hoe houden de mannen zich staande met alles wat er de afgelopen nacht is gebeurd, en gaat de trouwerij überhaupt door?
Er zijn uiteraard veel meer films op te sommen waar drugs voor grappen zorgen, maar met deze vier komen we bij het einde. Over twee weken bespreken we de volgende letter van het komediealfabet: de E van Europa. Benieuwd welke komediefilms we daaraan gelinkt hebben? Je lees het over twee weken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.