Komediealfabet: E van Europa

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Hollywoodfilms kunnen het vaak niet laten om de Verenigde Staten als enige capabele redder van de wereld af te schilderen. Zo was de rest van de wereld blijkbaar keihard aan het chillen toen er een gigantische meteoriet op de aarde afkwam in Armageddon. Zou er een moment zijn geweest in die film dat NASA even een belletje overwoog richting Azië of Europa? Gewoon om zeker te zijn dat zij niet nét de meteoriet gaan nuken waar jij met je boor naartoe vliegt. Gelukkig worden wij als Europeanen niet in elk genre behandeld als het onpopulaire kindje dat niet mee mag voetballen. Tijd om te kijken naar een aantal grappige films die zich afspelen in Europa.

Eurotrip (2004)

Om maar meteen metp33823_p_v8_af de deur in huis te vallen is er natuurlijk Eurotrip. De naam alleen al zorgt ervoor dat deze film niet kan ontbreken in deze lijst en het is ook een van de persoonlijke favorieten van ondergetekende. Hoofdrolspeler Scotty lijkt zijn leven goed op orde te hebben. Hij is klaar met de middelbare school, heeft een knappe vriendin (de half Nederlandse actrice Kristin Kreuk) en alles verloopt volgens plan. Maar helaas, Scotty doesn’t know. Wanneer zijn vriendin hem dumpt en hij er vervolgens achterkomt dat zijn penvriend Mike eigenlijk een knap Duits meisje genaamd Mieke is, kan de waanzin beginnen. Samen met zijn seksbeluste beste vriend Cooper fikst hij een goedkope vlucht naar Europa als koerier. Hij landt daardoor wel in Londen in plaats van Berlijn, maar ach, Europa is ongeveer zo groot als een winkelcentrum toch? Ze kunnen wel gaan lopen.

Dit soort grappige vooroordelen maakt Eurotrip voor Europeanen nog eens extra leuk. Er zitten uit zichzelf al genoeg goede grappen in de film en er gebeurt meer dan genoeg om je bezig te houden, maar je eigen land voorbij zien komen door een stereotyperende Amerikaanse bril is natuurlijk extra amusementswaarde. Scotty en Cooper gaan op pad vanuit Londen en al gauw sluit een bevriende tweeling (een jongen en een meisje die al bezig waren met hun eigen Eurotrip) zich bij het groepje aan. Ondanks het gebrek aan erg bekende acteurs en actrices in een grote rol (Michelle Trachtenberg is waarschijnlijk de bekendste van de vier), is er wel een korte cameo van Matt Damon die zeker op je lachspieren zal werken.

Beerfest (2006)

Wanneer hun DuBEERFEST-Poster-Largeitse overgrootvader sterft, besluiten de Amerikaanse broers Jan en Todd om traditie te volgen en zijn as in München uit te strooien. Wanneer ze daar aankomen is het Oktoberfest in volle gang en ze komen terecht bij het Beerfest. Dit is een exclusief underground bierdrinkevenement wat eens per jaar plaatsvindt. Als ze keihard worden ingemaakt en er vervolgens achter komen dat hun opa familie is van de organisator, begint het verhaal op gang te komen. Ze krijgen namelijk te horen dat hun opa toen hij jong was het recept heeft gestolen voor het beste bier ter wereld en toen is gevlucht.

Om de naam van hun opa te zuiveren en wraak te nemen op de Duitsers die hun hebben ingemaakt, keren Jan en Todd terug naar de Verenigde Staten om een jaar lang te oefenen met een door hun zelf samengesteld team. Het doel is om terug te keren naar het Beerfest en te laten zien wie het beste is met bier. De film is gemaakt door de komedie groep Broken Lizard, bekend van onder andere Super Troopers (2001) en Club Dread (2004). Pas echter op, de film valt duidelijk onder de categorie “flauwe humor” en zal niet door iedereen gewaardeerd worden.

The World’s End (2013)

Als derde film in dezeworlds_end_ver7_xlg Europa lijst staat een komedie die ook daadwerkelijk door Europeanen is gemaakt. In The World’s End komt het bekende Britse duo van Simon Pegg en Nick Frost weer bij elkaar en ze worden vergezeld door bekende acteurs als Martin Freeman en Pierce Brosnan. Het is een film met dezelfde soort humor als we van Pegg en Frost gewend zijn, denk hierbij aan Shaun of the Dead en Hot Fuzz. In The World’s End volgen we het verhaal van Gary King (Pegg), die een problematische tijd in zijn leven door maakt.

Gary is namelijk een volwassen man van middelbare leeftijd, maar lijkt wat problemen te hebben met het loslaten van zijn jongere jaren. ­­­Toentertijd maakte hij met zijn vriendengroep het Britse dorpje Newton Haven “onveilig” en voelde zich de koning te rijk. Nu, vele jaren later, probeert hij zijn oude, uit elkaar gevallen vriendengroep weer bij elkaar te brengen. Ze hebben namelijk nog iets af te maken: The Golden Mile. Dit is een kroegentocht van twaalf pubs waar ze vroeger het einde niet van gehaald hebben. De vrienden hebben al lang geen contact gehad en het loopt dan ook niet allemaal gesmeerd, maar wanneer ze samen aankomen in Newton Haven, blijkt het dat er meer vreemde dingen aan de hand zijn dan het feit dat Gary King nog lijkt te leven in zijn tienerjaren.

 

In Bruges (2008)

Om de lijst af te mampainbrugesposter2bken is gekozen voor een film met een iets donkerder tintje. Niet iedereen zal meteen denken aan In Bruges wanneer het dit specifieke alfabet betreft, maar vergis je niet in deze combinatie van crime, drama en komedie. De zwartgalliger vorm van humor kan tijdens het kijken zeker op de lachspieren gaan werken. Colin Farrell en Blendan Gleeson blijken een goede combinatie als twee Ierse huurmoordenaars die samen moeten onderduiken in een leuk pittoresk stadje in België.

Wanneer Ray (Farrell) tijdens een klus per ongeluk ook een jongetje vermoord, krijgen hij en zijn mentor Ken (Gleeson) het bevel om tijdelijk onder te duiken in Brugge en verdere instructies af te wachten. Na een tijdje houden ze het niet meer uit in de hotelkamer en besluiten het stadje te verkennen. Hierbij ontmoeten ze meerdere vreemde figuren, maar wanneer hun baas Harry (Ralph Fiennes) Ken de opdracht geeft om Ray te vermoorden en hij dit niet doet, komt de spanning pas echt op gang. Een erg leuke film en zeker een extra aanrader voor iemand met goede herinneringen aan een weekendje Brugge.

Er zijn ongetwijfeld nog meer grappige films die zich afspelen in Europa, maar met In Bruges is onze selectie tot een eind gekomen. Over twee weken kun je weer een nieuwe groep films verwachten. Benieuwd wat we hebben gekozen bij de F van Familie? Dan zien we je over over veertien dagen graag weer terug!

Written by
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.