Komediealfabet: H van Horrorkomedie

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Deze week zijn we beland bij de letter H van Horrorkomedies. Films die een mooie uitkomst zijn voor hen die de normale horrorfilms te eng vinden en/of liever flink willen lachen. Horrorkomedies zijn namelijk vaak een parodie op de horrorfilms of maken gebruik van diverse (horror)elementen om films op de hak te nemen. Horrorkomedies die dit concept goed hebben begrepen en niet te veel doorslaan, zijn de volgende vijf!

zombielandZombieland (2009)

In Amerika heeft een virus gezorgd voor een land gevuld met bijtgrage zombies. De jonge student Columbus is op weg naar zijn familie in Ohio, om te zien of het daar nog allemaal uit te houden is. Zijn trip neemt echter een andere wending wanneer hij zombiejager Tallahassee en de twee zussen Wichita en Little Rock ontmoet. De twee zussen willen maar één ding: naar het grootste pretpark van California. Maar of ze daar veilig zijn is nog maar de vraag.

Zombieland is eigenlijk een roadtrip-film met vier eigenaardige karakters, die ontzettend leuk samenkomen. Jesse Eisenberg als student is een verlegen en klungelige jongen, terwijl de andere drie best hun mondje klaar hebben en zich ook aardig kunnen weren tegen de zombies. Woody Harrelson speelt de rol van de zombiejager en is meteen het grappigste personage van de groep. Emma Stone en Abigail Breslin spelen de gewiekste zusjes. De zombies zien er nog redelijk angstaanjagend uit, maar de personages maken de film een geslaagde horrorkomedie waarin zelfs Bill Murray zijn opwachting maakt.
cootiesCooties (2014)

Kinderen zijn schattig en onschuldige wezentjes? Niet in Cooties.  De leerlingen van een basisschool waren al bijdehand, maar het loopt helemaal uit de hand wanneer een mysterieus virus de kinderen doet veranderden in opvliegende zombies. Het is aan een groepje leraren om de school te redden van de ondergang, onder leiding van de ongemotiveerde schrijver Clint.

Cooties is voornamelijk een smerige film die te graag wilt, maar op sommige momenten zeer grappig uit de hoek kan komen. Aan het hoofd van de film staat Elijah Wood die als beginnend schrijver de treiterige kinderen van de basisschool iets bij wilde brengen, maar daar komt helaas weinig van terecht. Eng is de film nooit en de zombiekinderen zien er eerder hilarisch uit dan angstaanjagend, wat het een goede horrorkomedie maakt.
scouts-guide-to-zombie-apocalypseScouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)

Scoutingverenigingen hoeven niet suf te zijn, helemaal niet wanneer er een zombie-apocalyps uitbreekt. De drie laatst overgebleven scouts zien dit als een mooi moment om zichzelf én de scoutingwereld te bewijzen, en meteen de mensheid te redden. Tijdens hun missie krijgen de jongens hulp uit onverwachte hoek: een stoere cocktailserveerster uit de stripclub. En waar zouden ze zijn zonder haar?

Deze horrorkomedie is een aaneenschakeling van grappen en grollen die je geen minuut doen vervelen. Origineel is het niet, maar dat hindert deze keer niet. Een ander pluspunt is het tempo van de film, waardoor de grappen zich op goede snelheid elkaar opvolgen. De cast bestaat uit een viertal redelijk onbekende acteurs. De drie scouts worden gespeeld door Tye Sheridan, Logan Miller en Joey Morgan. De enige dame van de groep wordt gespeeld door Sarah Dumont.
scary-movieScary Movie (2000)

De eerste film uit de Scary Movie reeks is dé parodie onder de horrorkomedies. De film is gebaseerd op de succesvolle horrorfilms Scream en I Know What You Did Last Summer, en gebruikt elementen uit andere films, als The Matrix. Een groepje studenten wordt, een jaar nadat ze per ongeluk een man hebben doodgereden, opgejaagd door een gek in een zwart pak met masker. Cindy Campbell moet haar beste beentje voorzetten om zichzelf van deze maniak te redden.

Niet alleen het plot is gebaseerd op andere horrorfilms, ook de namen van de personages. Anna Faris speelt de hoofdrol Cindy Campbell, afgeleid van Neve Campbells karakter Sidney uit Scream. Daarnaast komen ook de bekende “What’s your favourite scary movie?” belscène, dé vechtscène uit The Matrix en scènes uit onder andere The Ring en The Exorcist voor. Het is duidelijk dat Scary Movie diverse succesvolle films op de hak neemt, wat het een feest maakt om naar te kijken. De vervolgfilms zijn helaas beduidend minder.
the-final-girlsThe Final Girls (2015)

Max haar moeder heeft in de jaren 80 in een horrorfilm gespeeld, de horrorklassieker Camp Bloodbath. Wanneer Max en haar vrienden naar een speciale vertoning van de film gaan, belanden ze op mysterieuze wijze in de film. Samen met de originele cast gaan ze de strijd aan met de machete-zwaaiende seriemoordenaar, en in de tussentijd een manier vinden om terug te keren naar het heden.

Van deze vijf films is The Final Girls de meest originele horrorkomedie, maar wel met Friday the 13th als grote inspiratiebron. De film probeert in te haken op het succes van de oudere slasherfilms waarin tieners het zwaar te verduren krijgen. Het komediegehalte ligt echter wel een stuk lager als de voorgaande films, en het drama-aspect wordt iets te veel op de voorgrond gezet.
Dit waren deze keer onze aanraders op het gebied van horrorkomedies. Zit jouw favoriet er niet tussen? Laat het ons gerust weten! Over twee weken volgt de letter I in het komediealfabet. Benieuwd welk thema en films daaraan gekoppeld zijn? Houd dan onze site in de gaten!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.