Komediealfabet: I van Iconische Personages

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Het is weer tijd voor een nieuwe editie van ons komedie alfabet en vandaag zijn we aangekomen bij de letter I van Iconische Personages. Dit zijn films die draaien om een uniek personage. Zo erg zelfs dat hun naam centraal staat in de titel van de film. Deze personages zijn vaak ook een beetje blijven plakken aan de desbetreffende acteur. Benieuwd wie we deze keer hebben uitgekozen? Check de vier gelukkige films hieronder!

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

We trappen dezeferris-bueller-poster lijst af met een echte klassieker. Ferris Bueller’s Day Off is een gouwe ouwe in het komediegenre en ook een film waar nog vaak naar wordt verwezen in hedendaagse media. De film draait om Ferris Bueller, zijn vriendin Sloane en zijn beste vriend Cameron. Ferris kan wel een vrije dag gebruiken en doet alsof hij ziek is. Zodra zijn ouders weg zijn, trommelt hij Sloane en Cameron op om samen een dag helemaal los te gaan. Door middel van een ingewikkeld plan weet hij Sloane uit school te krijgen, maar zijn schoolhoofd, die ondertussen bekend is met de trucjes van Ferris, is achterdochtig. Hij probeert te bewijzen dat Ferris gelogen heeft, net zoals Ferris’ bitchy zus die het zat is dat hij overal mee wegkomt. Volg Ferris op een hectische, komische dag, waarin hij probeert te ontsnappen aan de sleur van het leven. Hij maakt het erg bont en misschien is dit wel de dag waarop hij dan eindelijk gesnapt wordt.

 

Austin Powers: International Man of Mystery (1997)

In de jaren zaustin-powers-international-man-of-mystery-13891estig werd een top-spion ingevroren, voor het geval dat de wereld hem nog eens nodig zou hebben. Zo’n dertig jaar later is het zover en Austin Powers, de hippie superspion, wordt weer tot leven gewekt. Het is echter niet eenvoudig voor een man als Austin om zich aan te passen aan de nieuwe gebruiken uit de jaren negentig. Waar alles in de jaren zestig “groovy” was en iedereen los ging wat seks betreft, zijn de jaren negentig een stukje conservatiever. Ondanks deze problemen gaat Austin proberen de wereld te redden van Dr. Evil. Dit is niet eenvoudig, maar wel erg grappig.

Austin Powers is een komische film die gek genoeg erg snel “oud” is geworden. De film is elf jaar jonger dan de eerste film in deze lijst, maar voelt toch minder tijdloos aan. Eind jaren negentig was Austin Powers bijna een fenomeen onder tiener-jongens, maar nu terugkijkend is het moeilijk voor te stellen dat deze film slechts twee jaar voor de eerste American Pie het levenslicht zag. Voor iemand die is opgegroeid met Austin Powers, zal de filmreeks waarschijnlijk altijd een vleugje jeugdsentiment behouden en het typetje wat Mike Myers hier neerzette zal dan ook niet snel vergeten zijn.

Van Wilder (2002)mpw-48197

Van Wilder is praktisch een levende legende op zijn universiteit. Hij hangt er dan ook al wel aardig wat jaartjes rond en heeft de tijd gehad om een reputatie op te bouwen. Hij heeft lessen volgen al een tijdje opgegeven en spendeert zijn tijd aan het organiseren van feestjes en het verspreiden van zijn studentenwijsheid onder al zijn fans. Wanneer zijn vader langskomt en dreigt te stoppen met collegegeld betalen en in hetzelfde jaar een knappe studente voor de studiekrant een artikel over hem wil schrijven, is er weer genoeg afleiding om Van weg te houden bij zijn lessen.

Van Wilder is een van de leukste studentenkomedies en draait net als Ferris Bueller’s Day Off om een relaxte, charismatische jongen die de rest van de wereld probeert te leren dat je niet alles zo serieus moet nemen in het leven. Ryan Reynolds is perfect voor de rol van deze grappenmaker en nog jaren na deze film zal hij voornamelijk herkend worden als Van Wilder. Samen met Tara Reid en Kal Penn vormt hij de basis van deze hilarische film die zeker het kijken waard is.

Zoolander (2001)

Derek Zoozoolanderlander (Ben Stiller) staat aan de top van de mannelijke modellenwereld. Wanneer hij echter de belangrijkste award van het jaar verliest aan Hansel (Owen Wilson), staat zijn leven op zijn kop. Na een tragisch ongeluk van zijn beste vrienden, begint Derek zich af te vragen of er niet meer is in het leven dan heel, heel erg knap zijn. Hij besluit een einde te maken aan zijn carrière als model, maar dit valt hem zwaar. Wanneer hij onder valse voorwaarden wordt terug gelokt door de hipste mode-ontwerper die er is, begint de spanning pas echt. Lukt het Zoolander om genoeg hersencellen bij elkaar te schrapen en zich niet te laten hersenspoelen? Als je het soort humor kan waarderen, is het zeker het kijken waard om er zelf achter te komen.

Zoolander is typisch zo’n film waarbij de humor dusdanig flauw is, dat je toch in een deuk ligt. De grappen zijn misschien niet hoogstaand, maar de timing en complete waanzin zijn van dusdanig niveau dat ze bij een bepaald publiek zeker de goede snaar zullen raken. Ben Stiller en Owen Wilson vormen wederom een goed duo en zetten een karikatuur-achtige parodie neer van de modellenwereld. Bevalt deel één? Dan heb je geluk, want eerder dit jaar is er een vervolg verschenen.

Dit waren onze aanraders op het gebied van komedies met Iconische Personages. Zit jouw favoriete icoon er niet tussen? Laat het ons gerust weten! Over twee weken volgt de letter J in het komediealfabet. Benieuwd welk thema en welke films daaraan gekoppeld zijn? Houd dan onze site in de gaten!

Geschreven door
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.