In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.
Wat klein is, is meestal grappig. Tenzij het over spinnen gaat. Het is dan ook niet vreemd dat er talloze komedies gemaakt zijn waarin iets of iemand kleins zorg voor hilarische taferelen. Het is natuurlijk niet zo makkelijk om verzonnen kleine wezens te filmen, dus het merendeel van dit lijstje bestaat uit animatiefilms.
Toy Story (1995)
Dit wist je misschien niet, maar ’s nachts komt je speelgoed tot leven. In Toy Story is dat in ieder geval zo en in de kamer van jongetje Andy is cowboypop Woody de baas. Samen met ander speelgoed zoals Slinky de hond, Meneer Aardappelhoofd en Rex de dinosaurus leven ze een prima speelgoedleven, totdat Andy een nieuw stuk speelgoed krijgt: Buzz Lightyear. Buzz is een moderne, narcistische astronaut die zelf niet in de gaten heeft dat hij ‘maar’ speelgoed is en het botst dan ook flink tussen Woody en Buzz.
We hebben er allemaal wel eens van gedroomd dat ons speelgoed echt kon leven en dat is misschien wel waarom Toy Story zo’n succes was. Bovendien was het de eerste echt goed lijkende animatie die geen tekenfilm was. Toy Story is een echte avonturenfilm vanuit het oogpunt van het speelgoed. Zaken waar wij heel normaal tegenaan kijken (trappen, een auto, een klein hondje) zijn voor het kleine speelgoed gigantische obstakels en vereisen moed en een strakke planning om die te overbruggen. Dat maakt Toy Story nog steeds een fantastische kinderfilm om te zien.
Gremlins (1984)
Is het een kinderfilm? Is het een kerstfilm? Is het een horror? Gremlins is van alles een beetje. Pete is een jongen die een heel bijzonder cadeautje krijgt van een Chinese handelaar: een Mogwai. Een super schattig wezentje dat nog het meeste wegheeft van een Furbie, maar die komt wel met drie belangrijke regels: geen fel licht, geen water en geen eten na middernacht. Als Pete toch een van de regels verbreekt barst de hel los, want het schattige wezentje transformeert in een agressief en sadistisch monstertje. En dat niet alleen: hij kan zich dupliceren en al snel wordt het hele dorp geterroriseerd door de kleine Gremlins.
Gepaard met gruwelijke special effects uit de jaren 80 is Gremlins een film die je nu meer doet lachen dan het vroeger waarschijnlijk deed. Als kind kon je best wat nachtmerries krijgen van de kleine monsters die alles kort en klein slaan, maar nu ziet het er gewoon grappig uit. Vooral de menselijke trekjes van de Gremlins zijn hilarisch; ze roken sigaren, dragen bontjasjes en voeren achtervolgingen uit in Hollywood-stijl. Gremlins is een klassieke fantasiefilm die elk jaar rond kerst wel weer opduikt.
The Borrowers (1997)
Deze film is niet erg bekend maar neemt het thema ‘klein’ in ieder geval erg letterlijk. Waar in Toy Story klein speelgoed tot leven komt als je niet kijkt, zijn het in The Borrowers kleine mensjes van 10 centimeter die in de muren van je huis wonen. Ze hebben hun naam te danken aan hun levensstijl: ze ‘lenen’ spullen van de bewoners om in de spouwmuren hun eigen leven te leiden. De familie Clock is zo’n Borrowers-familie en zij komen voor een van hun grootste vijanden te staan: een makelaar die het huis wilt slopen om er dure appartementen neer te zetten. Samen met de zoon van de huiseigenaar proberen ze de makelaar tegen te houden.
Het is best een belachelijk verhaal en de film is dan ook niet erg goed, ondanks dat het is gebaseerd op een prima boek. Toch spreekt het je (kinder)fantasie aan, want wat als er echt kleine mensjes in de muren leven? The Borrowers is vooral leuk vanwege John Goodman als makelaar, die met zijn opgeblazen kop er alles aan doet om de kleine mensjes te vernietigen. Hier en daar wordt er wat verhaal geleend uit Gullivers Travels, maar hoewel die film een echte klassieker is moet The Borrowers toch eindigen als simpele kinderfilm.
Gnomeo & Juliet (2011)
Verander één letter in het bekendste toneelstuk ooit en je hebt een volledig nieuw verhaal te pakken. In deze animatiefilm spelen tuinkabouters (Gnomes in het Engels) de hoofdrol. Net als in Toy Story komen tuinkabouters in twee naastgelegen tuinen tot leven wanneer de mens van huis is. De blauwe en rode kabouters strijden tegen elkaar in een jarenlange vete door onder andere grasmaaierraces te houden en elkaar af te troeven. Twee kabouters zijn echter verliefd op elkaar: Gnomeo en Juliet. Hun liefde wordt natuurlijk niet geaccepteerd omdat ze van verschillende tuinen zijn, maar zij willen wel bij elkaar zijn.
Anno 2011 kenden we het idee van speelgoed dat tot leven komt inmiddels wel, maar Gnomeo & Juliet heeft ontzettend leuke humor met erg veel dubbelzinnigheden en knipogen naar het oorspronkelijke verhaal van Shakespeare. Met een prima stemmencast en herkenbare geluidseffecten van aardewerken tuinbeeldjes komt de tuin echt tot leven. Deze moderne vertelling van het bekende liefdesverhaal is kleurrijk, komisch en een beetje romantisch.
The SpongeBob SquarePants Movie (2004)
Haat ‘m of houd van ‘m, maar deze gele spons kent iedereen wel. Hij woont in een ananas diep in de zee en samen met de geestelijk uitgedaagde zeester Patrick en de norse inktvis Squidward beleefde hij in de serie al talloze avonturen. In de film verlaat SpongeBob zijn eigen onderzeese stadje om koning Neptunes te helpen om zijn gestolen kroon terug te vinden.
Normaliter valt het niet heel erg op dat SpongeBob en zijn vriendjes zo klein zijn omdat ze zelf leven in een stadje met auto’s, restaurants en wegen. Maar in deze film komen de tekenfilmfiguren allerlei obstakels tegen uit het ‘echte leven’ en is er zelfs een moment dat ze een levensechte David Hasselhoff ontmoeten. Als we het over klein hebben dan mag de vaste schurk in de SpongeBob serie zeker niet missen: Plankton. Voor de zichtbaarheid is hij in de tekenfilm niet zo klein als echt plankton (dat maar enkele cellen groot is), maar we kunnen wel stellen dat dit de kleinste grote rol in (teken)film ooit is. Als je de dubbelzinnige humor van SpongeBob kan waarderen, dan is de film echt een must-see want die doet er nog een schepje bovenop.
Tot zover onze selectie van komediefilms waarin kleine mensen, wezentjes en tot leven gekomen objecten de hoofdrol spelen. Over twee weken is de letter L aan de beurt. We zeggen er nog niets over, behalve dat je je stembanden alvast mag smeren.