Komediealfabet: L van Liedjes

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Muziek is enorm sfeerbepalend en maakt of breekt een goede film. Soms betreft het dan niet alleen de muziek op de achtergrond, maar speelt de muziek een veel grotere rol op de voorgrond. Er zijn veel musicals en animatiefilms waarin muziek een grote rol speelt en er liedjes gezongen worden, maar er zijn ook een paar erg leuke komediefilms waarin lekker gezongen wordt. Tijd voor wat liedjes in het komediealfabet.

download1Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

Zanger en rapper Conner4Real heeft het goed voor elkaar. Ook na de breuk met zijn groep The Style Boyz heeft hij nog een heleboel fans die hem fantastisch vinden en zijn eerste album verkoopt dan ook zeker goed. Maar dan brengt Connor zijn tweede album uit en dit lijkt een grote flop te worden. Ook een tournee met de rapper Hunter the Hungry lijkt hem niet meer te kunnen redden. Sterker nog, Hunter wint het aan populariteit terwijl dat van Conner alleen maar daalt.

Popstar: Never Stop Never Stopping is absoluut niet de film die de naam doet vermoeden. Het is geen zoetsappige tienerfilm, het is een echte komedie die vol zit met (flauwe) humor. Alleen al het spotten van de vele beroemdheden die in deze film meespelen (als zichzelf) zorgt ervoor dat de film het kijken waard is. Al deze beroemdheden zijn overigens voornamelijk zangers en rappers. Het is dan ook een komedie vol met muziek waarin onder andere Pink en Adam Levine een liedje komen zingen. De liedjes die in de film voorkomen zijn voornamelijk ‘onzinnig’ te noemen met teksten die echt nergens op slaan. Maar dat maakt de film juist zo komisch natuurlijk.

school_of_rock_posterSchool of Rock (2003)

Dewey Finn is gitarist en droomt ervan om de rockwedstrijd Battle of the Bands winnen, maar dan wordt hij uit zijn rockgroep gegooid. Depressief zit hij thuis als er een telefoontje binnenkomt voor zijn huisgenoot met de vraag of deze kan invallen als leraar. Dewey besluit om zich voor te doen als zijn huisgenoot en les te gaan geven op de lagere school. Natuurlijk is Dewey totaal niet in staat om fatsoenlijk les te geven en hij geeft dan ook, in plaats van de standaard lessen, rocklessen.

School of Rock is een typische Jack Black film en dat is wel een acteur die je moet liggen of die je anders waarschijnlijk verschrikkelijk vindt. Deze rol is hem weer op het lijf geschreven maar de echte kracht van de film zit hem in de muziek. Het is een komedie die absoluut de moeite van het kijken waard is, al hadden er best iets meer geslaagde grappen in kunnen zitten. Veel van de liedjes zijn herkenbaar en vooral voor de fans van rock ’n roll is deze film om van te smullen. Behalve dat dit een komedie is die in het genre muziek valt, is het ook nog eens een echte familiefilm die voor het hele gezin wel komisch is om te kijken.

51bpvikkgjlEnchanted (2007)

De knappe prins Edward komt in een mooie animatiewereld Giselle, het meisje van zijn dromen, tegen. Hij wil het liefste direct met haar trouwen, maar daar steekt de boze tovenares-koningin toch even een stokje voor. Zij stuurt Giselle naar het hedendaagse New York, waar zij zich uiteraard geen raad weet. Gelukkig ontmoet Giselle daar een aantrekkelijke jonge vader die haar helpt om het echte leven in New York te overleven. Wat Giselle echter niet weet is dat ook haar droomprins Edward en een dienaar van de boze koningin haar gevolgd zijn naar de echte wereld.

De film bevat zowel live-action als scènes met animatie. De sprookjesfiguren worden zo vanuit hun animatiewereld de echte wereld in gezonden en dat zorgt natuurlijk voor komische situaties. Een zingende Giselle in een prachtige sprookjesjurk in de straten van New York is natuurlijk niet helemaal normaal. Of een prins Edward die in zijn prinsenpak met zwaard de arme Giselle komt redden. Komisch dus met een paar erg leuke liedjes en ook nog vrij bekende acteurs. Zo zijn daar Amy Adams, Patrick Dempsey en James Marsden in de hoofdrollen als Giselle, de New Yorkse vader Robert en prins Edward. Een vrolijke film die geschikt is voor jong en oud.

PTP_Promo_4C_18F.inddPitch Perfect (2012)

Becca begint als eerstejaars aan de Barden universiteit en wordt daar overgehaald om mee te doen aan de Barden Bellas. Een vrouwelijke a-capella zanggroep die strijd tegen de Barden Treblemakers die alleen uit jongens bestaat. Het ultieme doel is om de “International Championship of Collegiate A Capella”, oftewel ICCA, te winnen. De Barden Bellas krijgen echter te maken met persoonlijke conflicten: hun zangeres Chloe heeft stemproblemen, velen van hen zijn afgestudeerd, en hun leider Aubrey probeert wanhopig de groep bijeen te houden. De rebelse Becca zou weleens een uitkomst kunnen zijn, maar dan moet er wel veel veranderen.

De film heeft eigenlijk alles wat een typische chick flick hoort te hebben en is in eerste instantie dan ook duidelijk voor de chick flick liefhebbende doelgroep bedoeld. Doordat de film echter enorm veel humor bevat zijn er ook veel mannen die de film toch wel kunnen waarderen. Er zitten een aantal zeer komische personages in, zoals Fat Amy gespeeld door Rebel Wilson, maar het is vooral de combinatie van de verschillende vreemde personages en situaties die de film zo grappig maakt. Deze swingende film, met Anna Kendrick in de hoofdrol, verdient dan ook zeker een plekje in dit komediealfabet.

ja_zuster_nee_zusterJa Zuster, Nee Zuster (2002)

Boordevol is de huurbaas van het rusthuis waar hij naast woont, maar daar is alles behalve rust te vinden. De bewoners zijn druk en maken veel lawaai. Als buurman Boordevol voor de zoveelste keer belt met zuster Klivia, wordt het gesprek abrupt afgebroken door een ontploffing in de kelder die wordt veroorzaakt door de Ingenieur, die altijd bezig is met nieuwe dingen uitvinden. De strijd tussen beiden barst los en Boordevol ziet niets liever dan dat Klivia het rusthuis moet opheffen. Als ze dan ook nog eens besluit om inbreker Gerrit, die zijn leven belooft te beteren, in huis te nemen, loopt de situatie alleen maar verder uit de hand.

Ja Zuster, Nee Zuster barst van de oude bekende liedjes die vooral de wat oudere generatie waarschijnlijk ook allemaal mee kan zingen. Het is een zeer vrolijke en positieve Nederlandse musicalfilm met Loes Luca in de hoofdrol. De film is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie die in de jaren zestig werd uitgezonden. Vooral voor de babyboomers is de film dan ook een feest van herkenning, maar ook voor de nieuwe generatie is deze komische film zeker vermakelijk. Er zitten genoeg stukjes in die je zeker aan het lachen krijgen, maar het is ook heerlijk om alle vrolijke liedjes mee te kunnen zingen. Kortom, een liedjeskomedie die zeker niet mag ontbreken in dit korte lijstje. 

Tot zover onze selectie van komediefilms waarin liedjes en muziek een grote rol spelen. Over twee weken is de letter M aan de beurt met komediefilms over Moeders. 

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.