Komediealfabet: M van Moeders

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Vandaag staat het komediealfabet in het teken van moeders. Moeders zijn er in alle vormen en maten. We hebben zingende moeders, hardwerkende moeders, moeders die op zoek zijn naar ware liefde, moeders die alles voor hun kinderen over hebben en moeders die een mindere band hebben met hun kinderen. Aangezien we een paar komediefilms hebben gevonden waarin moeders een hoofdrol hebben, blijkt dat ook moeders voor humor kunnen zorgen. 

i-dont-know-how-she-does-it-posterI don’t know how she does it (2011)

Sarah Jessica Parker speelt Kate Reddy, een hardwerkende moeder die tevens de kostwinnaar is van het gezin. Op komische wijze laat de film zien hoe Kate deze twee aspecten probeert te combineren: het hebben van een gezin en een succesvolle carrière in de financiële sector. Door het harde werken mist ze wel veel tijd met haar kinderen. Zo mist Kate het moment dat haar dochter voor het eerst naar de kapper gaat.

I Don’t Know How She Does It is zeker een komische film die laat zien hoe het moederschap voor een hardwerkende vrouw eruit ziet. Echter, het belicht ook het drama cliché van een vrouw in een mannenfunctie. En wat als diezelfde vrouw met haar mannelijke collega’s op een zakenreis gaat? Kate houdt zowel van haar baan als van haar man en kinderen, en dat betekent dat ze keuzes moet maken. Andere rollen zijn voor Pierce Brosnan (Kate’s collega), Greg Kinnear (Kate’s man) en Kate’s secretaresse Momo die gespeeld wordt door Olivia Munn. Al met al is Momo het meest komische karakter van de film.

the-perfect-manThe Perfect Man (2005)

Jean is een alleenstaande moeder met twee kinderen. In haar zoektocht naar liefde komt ze echter altijd bedrogen uit, wat een reden is om te verhuizen en weer opnieuw te beginnen. Haar oudste dochter Holly is klaar met alle verhuizingen en komt met een plan. Door middel van gesprekken met Ben, de oom van haar vriendin Amy, verzinnen de twee vriendinnen de perfecte man voor Jean.

De hoofdrollen van deze komische film waarin een man voor de moeder moet worden gevonden, zijn voor Hilary Duff als Holly, Heather Locklear als moeder Jean, en Chris Noth als de perfecte man Ben. De plannen van Holly beginnen klein en onschuldig, maar als Jean daadwerkelijk voor deze geheime aanbidder begint te vallen, wordt het steeds lastiger voor Holly om een logisch verhaal in elkaar te sleutelen. Dit zorgt meerdere malen voor de nodige humor. Vergeet vooral niet Holly’s schattige zusje Zoe, gespeeld door Aria Wallace, en de andere man in Jeans leven: Lenny (Mike O’Malley), die niet terugdeinst voor een serenade.

freaky-friday-posterFreaky Friday (2003)

In Freaky Friday kunnen moeder en dochter het niet al te best met elkaar vinden. Tess is een hardwerkende moeder die weinig weet van het leven van dochterlief Anna. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze totaal niks met elkaar gemeen hebben. Wanneer ze op een ochtend op wonderbaarlijke wijze in elkaars lichaam wakker worden, leren ze elkaar pas echt goed kennen. Ze moeten de dag doorkomen door zich als elkaar voor te doen, wat voor de nodige hilariteit zorgt.

Jamie Lee Curtis en Lindsay Lohan spelen de hoofdrollen in de film en dat doen ze beiden erg goed. Het is een eerlijke en erg grappige komedie over de relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Het is duidelijk dat Curtis in de huid van haar tienerdochter Anna meer lol beleeft aan deze lichaamsruil dan haar dochter.

mamma-mia-posterMamma Mia (2008)

De laatste film deze week had ook prima gepast bij de voorgaande letter: L van Liedjes. In Mamma Mia wordt er namelijk zeer veel gezonden, aangezien het een ware musicalfilm is. Op de muziek van de popgroep ABBA, begint dochter Sophie een zoektocht naar haar vader. Ruim twintig jaar geleden had haar moeder Donna in een korte tijd een affaire met drie verschillende mannen, waarvan één de vader is van Sophie. Op een prachtig Grieks eiland zijn de voorbereidingen van Sophie’s trouwerij in volle gang, wanneer de drie mannen hun opwachting maken.

In deze muzikale komedie steelt Meryl Streep als moeder Donna de show. Door middel van de muziek van ABBA zingt ze, met hulp, de film aan elkaar. De drie potentiële vaders worden gespeeld door Pierce Brosnan, Colin Firth en Stellan Skarsgård. De mannen hebben dusdanig verschillend karakter dat de combinatie zeer vermakelijk is. Sophie, de dame die ervoor heeft gezorgd dat de mannen hun opwachting maken, wordt gespeeld door Amanda Seyfried. Twee andere fantastische bijrollen worden gespeeld door Julie Walters en Christine Baranski, wie vriendinnen zijn van Donna. De setting, de muziek, de karakters en uiteraard het verhaal maken van de film een komische zomerfilm.

Dit waren dan dé komediefilms waarin moeders een belangrijke rol spelen. Over twee weken zijn we terug met de letter N van Nieuw Begin. Benieuwd welke films we daaraan gelinkt hebben? Je leest het de dag voor Kerst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.