Komediealfabet: O van Oppassen

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Afgelopen week kwamen de scholen en bedrijven weer langzaam op gang, want na twee weken kerstvakantie is iedereen weer bijgetankt en klaar voor het nieuwe jaar. Voor iedereen met kinderen en zonder vrije dagen was dat waarschijnlijk zoeken naar een oppas en dat is precies het onderwerp van deze week. Deze vier films zijn heerlijk om mee uit te buiken van de volle decembermaand.

910gxqjqd0l-_sl1500_Mrs. Doubtfire (1993)
Daniel en zijn vrouw Miranda waren ooit een gelukkig getrouwd stel met drie kinderen, maar hebben na een hevige ruzie besloten te gaan scheiden. Zij krijgt de voogdij over de kinderen en hij mag ze alleen op zaterdag zien. Als Miranda vanwege haar werk een oppas zoekt, ziet Daniel zijn kans schoon: hij verkleedt zich als dame op leeftijd en wordt zo de oppas van zijn kinderen. Dat levert verwarrende, lastige, maar uiterst komische situaties op.

Van alle films waar een oppas centraal in staat is Mrs. Doubtfire misschien wel de bekendste. De hoofdrol wordt vertolkt door wijlen Robin Williams, de Oscarwinnende komedieacteur die in zijn bijna veertigjarige carrière in meer dan honderd films te zien was. Hij zet ook hier een erg goede rol neer, misschien wel een van zijn beste en bekendste rollen aller tijden. Voor de rest is de film zelf weinig origineel, maar dat deert eigenlijk helemaal niet. Er valt namelijk meer dan genoeg te lachen, vooral dankzij Robin Williams.

onesheetDaddy Day Care (2003)
Door een grootschalige bedrijfsreorganisatie verliezen Charlie en zijn beste vriend Phil hun baan. Daardoor kunnen ze de dure kinderopvang van hun zoontjes niet meer betalen en zijn ze genoodzaakt om zelf de opvoeding van hun kroost op zich te nemen. En als je dan toch bezig bent… dan kun je ook net zo goed wat bijverdienen door voor nog meer kinderen te gaan zorgen. Natuurlijk gaat niet alles van een leien dakje en maken de twee vaders het zichzelf niet heel gemakkelijk.

Net als alle films in dit deel van het komediealfabet is ook dit gewoon een hele leuke film voor de hele familie. De humor is niet bijster origineel, maar dat is natuurlijk ook wel te verwachten als je de synopsis leest. In de hoofdrol zien we Eddie Murphy, wie kent hem niet, en de wat minder bekende Jeff Garlin. De kans dat je zijn stem herkent is wel groot, want hij heeft zijn stem aan tientallen films verleend. Toch moet deze film het wel van Murphy hebben, want ook in deze film speelt hij een erg leuke rol.

open-uri20150422-12561-1ib8thw_070c67f0The Pacifier (2005)
De vader van de vijf Plummer kinderen is kort geleden overleden en Marinier Shane Wolfe krijgt de opdracht om hen te beschermen. Hun vader was namelijk een wetenschapper voor de overheid en er ligt een geheim experiment verborgen in hun huis. De vijanden liggen op de loer, maar gelukkig hebben de kinderen een spierbundel als oppas.

Het leuke is dat Vin Diesel in de film verschijnt als de nieuwe oppas, want we kennen de Fast & Furious-acteur eigenlijk vooral van de serieuzere actiefilms. Toch doet hij het erg leuk in deze komedie, een film die sowieso al met al erg vermakelijk is. Er zitten een aantal grappige scènes in en het verhaal is net genoeg om te blijven boeien. Alleen is het wederom een familiefilm dus blijft de humor wel heel braaf.

dont_tell_mom_the_babysitters_deadDon’t Tell Mom the Babysitter’s Dead (1991)
Een moeder vertrekt naar Australië en denkt dat haar kinderen in goede handen zijn bij de oppas. Het is een vreselijke oude tang die een vijftal kinderen in toom moet houden. Al snel sterft ze aan een hartstilstand, maar de broers en zussen willen niet dat hun moeder daar achter komt. De oudste is al zeventien jaar en besluit een baan te nemen. Ze doet zich ouder voor dan ze is en belandt in een stafpositie, maar ze heeft geen idee wat ze daar moet doen.

Deze film steekt af bij de andere drie films in dit overzicht, want hierin draait het juist om de problemen die ontstaan door het gebrek aan een oppas. De rol van oudste zus wordt vertolkt door Christina Applegate, een naam die waarschijnlijk wel een belletje doet rinkelen. Ze is te zien in heel veel komediefilms en zorgde jarenlang voor veel hilariteit als Kelly in Married with Children. Ook hier zet ze een hele leuke rol neer. Kortom: een heerlijke film voor op een ontspannen avond, waarbij je je vooral niet te druk moet maken om het niveau van het verhaal.

En dat was het alweer voor deze week! Over twee weken gaan we vrolijk verder met de P van Politie. Hoe we een schifting hebben gemaakt in het ruime assortiment komische politiefilms? Dat lees je dan!

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.