Komediealfabet: P van Politiekoppels

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Hoeveel films zijn er wel niet gemaakt met de politie in de hoofdrol? De meeste films vallen dan al gauw in het genre actie, maar er zijn er ook heel veel komediefilms met de politie in de hoofdrol. Omdat het bij de politie nou eenmaal vaak aankomt op een goede partner, hebben we besloten om eens een paar komische partners uit te lichten bij de P van Politiekoppels.

Hot Fuzz (2007)

Print

De Londense top-agent Nicholas Angel wordt door omstandigheden overgeplaatst naar het slaperige plaatsje Sandford. Er valt helemaal niets te beleven in tegenstelling tot de actie in Londen en Angel vindt het moeilijk zich aan te passen. Dan wordt hij ook nog gekoppeld aan de jonge en nogal onhandige agent Danny Butterman. Net als hij er de brui aan wil geven, zorgen een aantal mysterieuze voorvallen dat Angel opeens in actie moet komen en hij ontdekt al snel dat Sandford helemaal niet zo’n slaperig stadje is als hij dacht…

Voor deze komedie moet je wel een beetje houden van droge en Britse humor, maar als dat nou helemaal jouw ding is dan is deze film een absolute must-see. Simon Pegg en Nick Frost weten samen voor enorm komische scènes te zorgen en zetten een prima performance neer. De film komt misschien wat langzaam op gang, maar is zeker niet saai te noemen en zorgt voor flink wat overdreven actie, wapens en explosies op het eind.

The Heat (2013)

the-heat-2013-film-large-movie-poster-malaysia

Sarah Ashburn (Sandra Bullock) is een methodisch onderzoeker bij de FBI, en staat bekend om haar superioriteit en arrogantie. Shannon Mullins (Melissa McCarthy) is een politieagente in Boston, en staat op haar beurt bekend om haar grote bek, een kort lontje en het oppakken van de meest moeilijk te vangen criminelen. Geen van beiden had ooit een partner, of zelfs een goede vriend, maar als deze twee wilde, onverenigbare dames van de wet hun krachten moeten bundelen om een drugsbaron te vangen, gebeurt er wat niemand ooit voor mogelijk zou houden: ze worden vrienden!

Twee dames in de hoofdrol in een politiekomedie? Wat levert dat op? Nou, als je een Sandra Bullock en een Melissa McCarthy de hoofdrol geeft dan zorgen deze twee samen er wel voor dat het een erg komische film wordt. Beiden hebben al meerdere grote rollen op hun naam staan en zullen ook wel vaker in dit komediealfabet voorbij komen. Met deze film laten ze ook nog eens zien een goed duo te zijn en bewijzen ze dat ook vrouwen prima een komische politiefilm kunnen maken.

Rush Hour (1998)

mv5bmjaymzaynzy5n15bml5banbnxkftztcwnju3mtc0mq-_v1_sx640_sy720_Nadat Lee, een detective uit Hong Kong, een grote buit van de crimineel Juntao heeft teruggevonden, kidnapt deze de dochter van een Chinese diplomaat in Amerika. Lee wordt naar Amerika gestuurd om als diplomaat op te treden bij de ontvoering, maar daar moet de Amerikaanse politie niets van hebben. Ze besluiten agent Carter in te zetten om Lee bezig te houden. In plaats van uit de buurt te blijven besluiten Lee en Carter dat ze samen wel even de ontvoering op zullen lossen.

De vechtende Jackie Chan was in de jaren 90 enorm populair en ook de komische Chris Tucker had al een paar leuke rollen op zijn naam staan. Deze twee acteurs samen zorgden er echter voor dat Rush Hour een enorm succes werd. Zelfs de actiescènes zijn komisch om naar te kijken en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tweede en een derde deel op de film volgden. Er is momenteel zelfs een gerucht dat er misschien een vierde deel op komst is. Zolang Jackie Chan en Chris Tucker ook daar de hoofdrol in spelen, kan dat bijna niet anders dan een succes worden.

Let’s Be Cops (2014)

lets_be_cops_posterDe twee vrienden Ryan en Justin zijn van plan om naar een gekostumeerd feest te gaan, maar wat moeten ze aan? Ze besluiten voor de politie-outfit te kiezen en gaan als agent de straat op. Op straat komen ze er achter hoe ‘echt’ ze er uit zien als iedereen ze voor echte agenten aanziet. De twee hebben nog maar weinig bereikt in het leven en eigenlijk bevalt het spelen van politie-agentje ze wel en ze besluiten dan ook om hun act nog verder door te voeren. Aanvankelijk gaat alles goed, totdat de twee nepagenten een echte Russische gangster tegen het lijf lopen en ze langzamerhand in allerlei problemen verzeild raken.

Het zijn natuurlijk geen echte agenten maar ze doen er wel erg hun best voor. In de hoofdrollen zien we Jake Johnson en Damon Wayans Jr. die misschien nog niet helemaal goed op elkaar ingespeeld zijn, maar toch voor een leuke film weten te zorgen. In het midden van de film komen de grappen misschien even iets minder goed uit de verf, maar het komische begin en ook het einde maken een boel goed.

Bad Boys (1995)

mv5bmty4ndk1ntu5nf5bml5banbnxkftztcwmje2ndu2mq-_v1_ux182_cr00182268_al_Mike Lowrey en Marcus Burnett zijn partners bij de Miami politie. Als er een lading drugs uit het politiebureau wordt gestolen hebben ze 72 uur om het terug te vinden. Daarbij krijgen ze ook nog de zorg van een getuige op zich geschoven die ze in leven moeten houden en mee moeten laten werken. Om dit voor elkaar te krijgen moeten ze zich als elkaar voordoen. En dat blijkt dan toch niet zo makkelijk aangezien Lowrey een losbandige vrijgezel is en Burnett netjes getrouwd.

De rol van Mike Lowrey in film Bad Boys was voor Will Smith één van zijn eerste grote actierollen en ook Martin Lawrence had nog niet heel veel grote rollen op zijn naam staan. Gelukkig maakt dat helemaal niet uit want dit duo weet samen een prima prestatie neer te zetten als de ietwat vreemde, overdreven politieagenten die niet altijd even netjes binnen de lijntjes kleuren. De combinatie van Lawrence en Smith blijkt zowel explosief als enorm komisch.

Bij deze selectie laten we het even voor deze week, al kunnen we natuurlijk nog veel meer leuke politiekoppels opnoemen. Over twee weken gaan we weer verder met het volgende rijtje komisch films. Welke dat zijn? Dat lees je dan!

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.