Komediealfabet: R van Ruilen

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Vandaag staat het komediealfabet in het teken van de R van Ruilen. Personages die op de een of andere manier ruilen van lichaam of levensfase en zich daardoor in diverse grappige situaties bevinden. We hebben een drietal films voor je uitgekozen waar de hoofdpersonen door een dergelijke verandering in komische situaties belanden. Want zoals het gezegde gaat: van ruilen komt huilen.

the-parent-trapThe Parent Trap (1998)

Wanneer de de Amerikaanse Hallie Parker en de Britse Annie James elkaar ontmoeten tijdens een zomerkamp en erachter komen dat ze een eeneiige tweeling zijn, besluiten ze te ruilen van leven. Annie gaat terug naar Amerika en Hallie gaat haar moeder in Londen ontmoeten. Hun missie om hun ouders weer bij elkaar te krijgen levert hilarische momenten op, zeker wanneer vader Nick op het punt staat te trouwen met een jonge vrouw.

The Parent Trap met het oranje-harige kindsterretje Lindsay Lohan is waarschijnlijk de meest bekende en succesvolste film waar Lohan in mee heeft gespeeld. Het toen nog 12-jarige meisje neemt een dubbelrol op zich en doet dat zeer goed. De film is waarschijnlijk zeer bekend onder de mensen die in de jaren 90 geboren zijn. Maar zelfs voor volwassenen is de film een komische beleving. Waar kinderen de dubbelrol van Lohan zeer kunnen waarderen, zijn de karakters Nick Parker en Elizabeth James erg geslaagd voor de oudere kijkers. Een komische verhaallijn met zelfs wat romantiek.
13-going-on-3013 Going on 30 (2004)

Er zullen niet veel vrouwen bestaan die het levensjaar 30 toejuichen. Toch denkt daar de 13-jarige Jenna Rink heel anders over. Ze wordt gepest en is het meer dan zat. Ze wenst dat ze 30 is en niets meer te vrezen heeft van de pesters. Wanneer ze dan wakker wordt in volwassen vrouwenlichaam met een naakte man in haar bed schrikt ze zich een hoedje. Als ze dan ook nog eens beseft dat ze harteloze zakenvrouw is en bevriend is met haar voormalige vijand begint ze toch te twijfelen aan haar wens. Wees voorzichtig met wat je wenst is op zijn zachtst gezegd een understatement. Als ze dan ook nog eens haar vroegere beste vriend Matt tegenkomt in een volwassen mannenlichaam, hoopt ze vurig weer 13 te zijn.

Jennifer Garner en Mark Ruffalo spelen de volwassen versies van Jenna en Matt. Jenna is een totaal ander persoon geworden dan het jonge meisje. Hoe dat is gebeurd blijft onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat de 13-jarige Jenna niet blij is om zichzelf te zien als volwassen persoon. Dit geeft de film ook een serieuze ondertoon. Echter maakt Jenna in haar volwassen lichaam genoeg komische dingen mee. Zoals de scène in de kroeg wanneer ze ontzettend onder de indruk is van jonge jongens. Net zoals The Parent Trap is ook in deze film romantiek te vinden.
17-again17 Again (2009)

In tegenstelling tot 13 Going on 30 verandert in deze film alleen het leven voor de hoofdpersoon en wordt hij in plaats van ouder jonger. Mike is niet tevreden over zijn huidige leven, hij zit in een sleur op zijn werk en zijn vrouw Scarlet wilt hem verlaten. Maar dan gebeurt er iets onverklaarbaars: hij verandert in zijn 17-jarge zelf. Met de hulp van zijn beste maat gaat hij terug naar school om zijn tienerkinderen te helpen en zijn vrouw terug te winnen. Uiteraard zorgt dit voor de nodige humor, omdat alleen Mike is verandert en zo te maken krijgt met diverse ongemakkelijkheden.

Matthew Perry en Zac Efron vertolken de rol  van Mike, de ontevreden veertiger versus de populaire basketballer op de middelbare school. De laatstgenoemde versie is de persoon Mike weer hoopt te zijn. Populair, geliefd door Scarlet (Leslie Mann) en zijn kinderen, en vooral het kunnen doen wat hem gelukkig maakt. Thomas Lennon speelt de rol van Mikes beste vriend Ned. Omdat Ned nog wel zijn leeftijd van rond de 40 heeft, besluiten ze te doen alsof Ned Mikes vader is. Dit levert uiteraard diverse ongemakkelijkheden op, vooral omdat Ned nog thuis woont bij zijn moeder en het hoofd van de school een oogje op Ned krijgt. Deze film heeft beduidend meer humor en minder romantiek dan de voorgaande films.
Dit waren dan dé komediefilms waarin op de een of andere manier een switch wordt gemaakt in het leven van de hoofdrolspelers. Over twee weken zijn we terug met de letter S van Studenten. Benieuwd welke films we daaraan gelinkt hebben? Je leest het over twee weken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.