Komediealfabet: S van Studentenleven

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Vandaag staat het komediealfabet in het teken van het Studentenleven. De films die iedereen wel kent, waar het voornamelijk draait om feesten, drank, dames en drugs. Flauwe humor? Regelmatig. Tikje simpel? Zeker weten. Jezelf een breuk lachen zit er echter ook vaak in. Laten we het eens goed hebben over deze films waar je een flinke lachkater aan over houdt.
American Pie 1 & 2 (1999 & 2001)

Jim, Oz, Finch en Kevin zamerican_pieijn vier goede vrienden die op het punt staan om de middelbare school af te sluiten en naar college te gaan. Ze sluiten met zijn vieren een pact om te proberen hun maagdelijkheid kwijt te raken voor het zo ver is. Dit gaat niet echter van een leien dakje. De jongens doen hun best maar je weet hoe het gaat. Het ene moment doe je alles wat je kan om een meisje te versieren en het volgende moment zit je ineens met je geslachtsdeel in een warme appeltaart. Klassieke situatie waar we ons allemaal in kunnen inleven en de meeste van ons wel eens hebben meegemaakt. In het tweede deel van de American Pie filmreeks zitten de mannen op de universiteit en besluiten ze samen de zomervakantie door te brengen en een legendarisch feest te geven waar mensen nog jaren over na zullen praten.

Omdat het in dit geval over American Pie gaat, lijkt een te uitgebreide samenvatting van het verhaal niet nodig. Deze films hebben een format neergezet waar films over studenten en feesten zich de volgende twee decennia aan hebben gespiegeld. Het is misschien wel de meeste bekende klassieker in het genre ondertussen en verdient dan ook om als eerste genoemd te worden in dit komedie alfabet. Heb je deze films al gezien? Kijk ze opnieuw. Heb je ze nog niet gezien? Schiet dan eens gauw op joh! Kijk daarna trouwens ook meteen American Pie Reunion die enkele jaren geleden is uitgekomen.
21 & Over (2013)

Jeff Chang wordt 21 jaar en z64a278d42920469352bbc6de8258b4af_p_mijn beste vrienden besluiten hem te verrassen. Jeff mag eindelijk legaal drinken en elke nachtclub in en dat is volgens Casey en Miller een gelegenheid die hij niet zomaar voorbij mag laten gaan. Jeff heeft de volgende ochtend echter een belangrijk gesprek op de universiteit en zijn strenge vader rekent erop dat zijn zoon hem niet teleur zal stellen. Miller krijgt het echter voor elkaar om Jeff om te lullen en ze gaan flink feesten. Jeff wordt zo dronken dat hij nergens meer toe in staat is en Casey en Miller weten de weg naar zijn huis niet meer terug te vinden. Een flink avontuur staat de heren te wachten in een poging Jeff Chang op tijd en veilig thuis te krijgen.

21 & Over is één van die typische coming of age films net als American Pie, maar heeft qua naamsbekendheid bij lange na niet dat succes weten te evenaren. Desondanks is het voor liefhebbers van het genre een film die je zeker gezien wilt hebben en daarmee heeft de film een plekje verdiend in ons komediealfabet. Kun je de rest van de films in deze categorie waarderen? Werp dan zeker eens een blik hierop.
Blue Mountain State: The Rise of Thadland (2016)

Blue Mounblue-mountain-statetain State is ondertussen een begrip onder liefhebbers van dit genre. Het begon in eerste instantie als een serie. Drie lachspiervernielende seizoenen toonden ons het leven van de American Football Spelers van Blue Mountain State. Hierbij lag de focus voornamelijk op Alex, een luie quarterback die het liefst op de reservebank zit. Zo krijgt hij wel alle drank en meisjes omdat hij in het footballteam zit, maar hoeft hij niet zoveel te doen. Het leven is een grote relaxte bende en een groot feest. Geen fan van American Football? Niet getreurd, in de hele serie komt nauwelijks een wedstrijd voorbij.

Enkele jaren later kwam Blue Mountain State met een film om nog één laatste keer aan de wereld te tonen hoe grappig keihard feesten en jezelf kapot maken wel niet kan zijn. In The Rise of Thadland komt voormalig aanvoerder Thad Castle terug voor een feest wat in zijn eer wordt gegeven. Dit wordt echter niet voor niks gedaan, het Blue Mountain State huis staat te koop en Alex en zijn vrienden willen dat Thad het voor hun aanschaft. Dat dit op verscheidene manieren helemaal mis gaat is niet vreemd, maar grappig is het wel. Kijk wel eerst de serie voor je aan de film begint.
Accepted (2006)
Bartleacceptedby is een praatjesmaker en komt bijna overal mee weg. Hij heeft alleen één groot probleem waar hij zichzelf niet onder uit kan lullen. Hij wordt tot nu toe op geen enkele universiteit toegelaten en zijn ouders willen niets liever dan dat hij gaat studeren. Uiteindelijk zit er niks anders op en creëert hij met een aantal vrienden die in hetzelfde schuitje zitten een nep universiteit. Wanneer ze steeds dieper en dieper in die leugen terecht komen, blijkt hun nep universiteit misschien nog wel echter dan dat ze zelf denken.

Accepted is echt één van de meest ondergewaardeerde komedies van de afgelopen decennia. Maar weinig mensen kennen deze film, terwijl hij een heel andere en interessante blik biedt op het studentenleven. De film is tegelijkertijd een beetje een manier om universiteiten zoals die nu werken kritisch te benaderen, maar laat ook niet na om net zoals eerder genoemde films het studentenleven enigszins te verheerlijken. Zoek je een college film waar je goed om kan lachen, maar net iets meer te bieden heeft dan een American Pie of Van Wilder-achtige film? Dan is dit de juiste keuze voor jou.
Dit waren dan de komediefilms die draaien om het wilde studentenleven. Over twee weken zijn we weer terug met een nieuw komediealfabet. Dan zal het gaan over de T van Topspion. Benieuwd welke films daar volgens ons bij passen? Je leest het dan!

Geschreven door
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.