Komediealfabet: T van Topspion

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Het leven van een topspion is vast niet makkelijk: undercover integreren in een of andere schimmige organisatie en dagen, weken of zelfs maandenlang zwijgen over je ware identiteit. Deze week gaan we kijken naar een aantal heldhaftige, maar niet altijd even bekwaamde, topspionnen.

spy_posterSpy (2015)
Susan Cooper is een CIA-analist die eigenlijk de echte held is achter de geslaagde missies van de spionnen in het veld. Haar partner verdwijnt plotseling en een andere topagent raakt in opspraak. Als de CIA een onopvallend iemand zoekt, grijp Cooper haar kans om eindelijk weer eens buiten het kantoor te mogen werken. Als onschuldig ogend kattenvrouwtje begint ze met haar infiltratie in de wereld van de illegale wapenhandel.

In de hoofdrol schittert Melissa McCarthy als Susan Cooper. Zij is bekend van een aantal goed ontvangen komedie, waaronder The Heat en Bridesmaids. Naast haar zijn er veel leuke personages van niet geheel onbekende acteurs, zoals Miranda Hart, Jason Statham, Jude Law en Rose Byrne. Natuurlijk geldt zoals altijd dat de humor je moet liggen, maar de kans is groot dat je in een deuk ligt om de scherpe opmerkingen en de goed getimede grappen. Deze film heeft voor iedere wat wils.

johnnyenglish_posterJohnny English (2003)
Een aanslag vermoordt in één klap alle agenten van de Britse Geheime Dienst en het hoofd van die geheime dienst ziet geen andere mogelijkheid dan geheimagent Johnny English op de zaak van de gestolen kroonjuwelen te zetten. Per ongeluk komt de Britse topspion op het spoor van de dief: een Franse zakenman met een behoorlijk aanzien en een goede reputatie. Johnny English wordt niet geloofd, maar geeft niet op. Kosten wat het kost moet wil hij de dubbele agenda van de Franse zakenman blootleggen.

Met Rowan Atkinson in de hoofdrol voelt deze film al snel alsof het Mr. Bean een drastische carrièreswitch heeft gemaakt. Als iemand last heeft van het Swiebertje-effect dan is het Rowan Atkinson wel. Dus beeld Mr. Bean in als topspion en je hebt Johnny English. Hoe dan ook is deze komedie wel erg vermakelijk. Sommige scènes zijn ontzettend flauw, terwijl anderen wel net over het randje zijn. Zo verstoort Johnny English een begrafenis (denkende dat het nep is en dat de kroonjuwelen in de kist zitten) en redt zichzelf vervolgens uit de penarie door te doen alsof hij een verstandelijke beperking heeft. Het verhaal is verder vrij cliché, maar goed uitgewerkt met veel goede humor.

meninblack_posterMen in Black (1997)
Jay en Kay zijn twee topspionnen die werken voor MIB, een geheime organisatie van de overheid. Zij houden in het diepste geheim buitenaardse wezens in de gaten en arresteren de criminelen. Als op er op een dag een UFO landt bij een oude boerderij en het buitenaardse wezen de boer (die getuige was van de landing) vermoordt, begint de situatie uit de hand te lopen. Aan Jay en Kay de taak om het hele zonnestelsel van zijn ondergang te redden.

Men in Black behoort zeker niet tot de categorie beste komedies ooit gemaakt, maar weet zeker te vermaken. Deze luchtige film is goede mix van humor en actie. De chemie tussen de hoofdrolspelers Tommy Lee Jones en Will Smith is erg sterk. Deze film kreeg nog een vervolg in 2002 waarin de gepensioneerde Kay moet worden opgespoord om Jay te helpen. Deel drie volgde in 2012 en werd redelijk goed ontvangen. Alle drie de films werden geregisseerd door Barry Sonnenfeld, die heel recent ook nauw betrokken was bij de productie van de Netflix Original A Series of Unfortunate Events.

spionvanoranje_posterSpion van Oranje (2009)
Als Nederland wordt bedreigd door een gestoorde terrorist lijkt de homoseksuele couturier Francois van Vliet onze enige redding. Francois is tot zijn schrik de identieke tweelingbroer van de terrorist en wordt gerekruteerd als geheim agent. Onhandig als hij is moet Francois de plaats van zijn tweelingbroer innemen en de terroristische plannen stoppen. Het is echter nog maar de vraag of Francois zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer.

Het is zeker niet dat dit per se een goede film is als je er kritisch naar gaat kijken, maar toch is het wel een film die weet te vermaken. In deze film, waarin Paul de Leeuw als François het land moet redden van de ondergang, komen een tal van BN’ers langs. Zo zijn Jort Kelder, Lucille Werner en Gerard Joling niet te beroerd voor een beetje zelfspot. Verder hebben Jennifer Hoffman, Najib Amhali en Nelly Frijda een leuk aandeel.

Dit was de selectie komediefilms voor deze keer. Over twee weken is Koningsdag al in aantocht en daarom hebben we dan voor een passend thema gekozen bij de letter U: Uwe Hoogheid.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.