Komediealfabet: V van Vriendinnen

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horror-alfabet en het sciencefiction-alfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Vandaag staat het komediealfabet in het teken van de V van Vriendinnen. Films waarin vriendinnen in komische en soms zelfs benarde situaties terechtkomen. Situaties die de vriendschap wel sterker maakt, of hele een nieuwe kijk erop geeft. Welke vriendschappen zijn voor het leven en welke slechts voor een korte periode?

monte-carlo-posterMonte Carlo (2011)

Drie vriendinnen uit Texas; Emma, Grace en de wat verwende Meg hebben hard gespaard om hun reis te maken naar Parijs. Eenmaal daar blijkt het allemaal wat tegen te vallen. De hotelkamer is vies en klein, en de bustour brengt de meiden in – te hoog – record tempo langs alle hotspots. Wanneer ze de bus missen en in een regenbui terecht komen, besluiten ze te schuilen in een zeer luxe hotel. Hier lopen ze Grace’s look-a-like Cordelia tegen het lijf, die bovendien een Engelse royalty is. Een idee is gebeuren wanneer Grace verward wordt voor Cordelia.

 

In deze typische en voorspelbare meidenfilm spelen Selena Gomez, Katie Cassidy (Arrow) en Leighton Meester (Gossip Girl) de hoofdrollen. Het is een heerlijke feel-good film die je van Texas brengt naar Parijs en het mooie Monaco. Met de toevoeging van Cory Monteith (Glee) en Luke Bracey (Point Break) als mannelijke bijrollen, is deze romantische komedie compleet.
mean-girls-posterMean Girls (2004)

Als nieuweling op een middelbare school probeer je veel te doen om geaccepteerd te worden en vriendinnen te maken. Zo ook de Zuid-Afrikaanse thuis geschoolde Cady. Zoals velen wilt ook Cady populair zijn en probeert zich in te lijven bij het groepje The Plastics. Ze doet zich voor als iemand anders en lijkt daardoor bijna haar echte vriendschap met Janis uit het oog te verliezen.

Lindsey Lohan speelt de nieuweling Cady, die maar al te graag ‘vriendschap’ wilt sluiten met het vriendengroepje The Plastics. Deze bitchy meiden worden gespeeld door Rachel McAdams, Lacey Chabert en Amanda Seyfried. Mean Girls is de ultieme film voor middelbare scholieren, en dan voornamelijk meiden. De plek waar vriendschappen gemaakt worden, maar ook waar vele ruzies worden gemaakt en bijgelegd.
sex-and-the-city-posterSex and the City (2008)

Van serie naar film op het witte doek. Hét verhaal de New Yorkse vriendinnen Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha gaat verder. Carrie gaat trouwen met haar grote liefde: Mr. Big. Of toch niet? Tranen met tuiten, maar gelukkig zijn daar Carrie’s vriendinnen die met haar meegaan om huwelijksreis. Dat is nou vriendschap.

Wie kent deze vier vrouwen niet: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis en Cynthia Nixon. Waar de serie eindigde, gaat de film verder. Ondanks dat een afgeblazen trouwerij vrij dramatisch klinkt, zit de film vol humor. Want vriendschap is niet alleen maar gezelligheid, ook in moeilijkere tijden heb je je meiden nodig.
gooische-vrouwen-posterGooische Vrouwen (2011)

Een Nederlandse versie van Sex and The City is natuurlijk Gooische Vrouwen. Ook deze film gaat verder waar de serie is geëindigd. De zeer verschillende vrouwen uit het luxueuze Gooi hebben allemaal zo hun probleempjes. Wanneer Cheryls man vreemd gaat, gaat ze samen met haar vriendinnen Anouk, Claire en Roelien naar een meditatie vakantie in Frankrijk.

De serie met Linda de Mol, Susan Visser, Tjitske Reidinga en Lies Visschedijk begon in 2005 en dankzij het succes zijn er al twee vervolgfilms uitgebracht. Net als Sex and the City is de film een drama-komedie, maar omdat het de goede eigenschappen van vriendinnen onder elkaar laat zien, in goede en in minder goede tijden, hoort hij zeker thuis in dit rijtje!
Dit waren dan dé komediefilms waarin vriendschappen hechter worden door de komische en soms iets minder komische situaties waarin ze belandden. Over twee weken zijn we terug met de letter W van Wiet. Benieuwd welke films we daaraan gelinkt hebben? Je leest het over twee weken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.