Komediealfabet: W van Wiet

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Vandaag bespreken we in het komediealfabet de W van Wiet. Als Nederlandse site kunnen we dit natuurlijk niet vergeten. Zeg tegen een buitenlander dat je uit Nederland komt en de kans is groot dat je een reactie krijgt in de trant van: “Oh yes! Amsterdam! Weed!!” Nou, ok dan. Als jullie dat label allemaal zo graag op ons willen plakken, wereld, dan gaan wij er wel in mee. Tijd om een duik te nemen in de berg met films die draaien om wiet en misschien ook nog leuker zijn om te kijken met een flinke toeter tussen je vingers. Wat volgt is een selectie van onze favorieten.

How High (2001)

how-high-movie-poster-2001-1010454661Twee middelbare scholieren die het niet makkelijk hebben met hun opleiding, komen in een vreemde situatie terecht. Wanneer één van hun vrienden overlijdt, besluiten Silas (Method Man) en Jamal (Redman) om zijn as te gebruiken als voedingsbodem voor een wietplant. Voordat ze hun belangrijkste toets van het jaar moeten doen, besluiten de twee vrienden om een jointje van de nieuwe plant op te steken. Ze komen er al gauw achter dat het roken van deze wiet de geest van hun overleden vriend laat verschijnen. Hij geeft ze de antwoorden van de toets en voor ze het weten hebben Silas en Jamal perfecte scores binnengesleept en mogen ze onverwachts naar Harvard. Hoe de twee zich daar redden, in een wereld waar ze zich niet meteen thuis voelen, zul je zelf moeten zien.

How High is een echte stonerfilm waarin wiet een grote rol speelt. De film won dan ook de Stony Award in 2002 voor beste stonerfilm van dat jaar. Algemene filmcritici waren echter niet erg onder de indruk van de film. Gelukkig is er voor ieder wat wils en deze film lijkt het goed te hebben gedaan onder de beoogde doelgroep en een lichte cultstatus te hebben ontwikkeld in het stoner genre. Er gaan al lange tijd geruchten rond over een mogelijk vervolg op de inmiddels al zestien jaar oude film en eind dit jaar lijkt de productie dan eindelijk te beginnen.

Harold and Kumar: Go to White Castle & Escape from Guantanamo Bay (2004 & 2008)

downloadIn het eerste deel van de Harold en Kumar filmreeks maken we kennis met twee jonge mannen die samen wonen, maar allebei heel anders in het leven staan. Harold (John Cho) is een beginnende investeringsbankier en neemt het leven soms iets te serieus. Hij wordt op zijn werk onder druk gezet en misbruikt en durft daar niet tegenin te gaan. Kumar (Kal Penn) daarentegen maakt zich nergens druk om en verpest express zijn sollicitatiegesprekken bij de geneeskunde faculteiten, omdat hij niet wil worden aangenomen. Samen kunnen ze het echter goed vinden en ze roken graag een jointje. Om bij te komen van een teleurstellende dag doen ze dat dan ook aan het begin van Harold & Kumar Go to White Castle. Al snel krijgen ze de munchies en wanneer ze een reclame van fastfoodrestaurant White Castle op TV zien, gaan de vrienden op pad. De zoektocht naar het dichtstbijzijnde filiaal blijkt echter een stuk lastiger dan verwacht.

In het vervolg op de eerste film gaan Harold en Kumar op pad naar Amsterdam. In ieder geval, dat was het plan. Kumar kan het niet laten om een zelfgemaakte “bong” mee te nemen in het vliegtuig. Tijdens de vlucht probeert hij in het toilet stiekem wat wiet te roken, maar een oudere vrouw ziet hem lopen met zijn zelfgemaakte pijp en begint te gillen. Een donkere man met een raar object! Terrorist! Voor ze het weten zitten Harold en Kumar in Guantanamo Bay. Wanneer de gevangenisbewaarders ze willen straffen, lukt het de onschuldige jongens om te ontsnappen. Wat volgt is wederom een knettergekke reis, waarin hun vriendschap nogal eens op de proef wordt gesteld. Zal het Harold en Kumar lukken om hun reputatie te zuiveren?

De Harold & Kumar films zijn misschien wel de meeste geliefde stonerfilms onder een breed publiek. De humor past zeker bij het genre en wiet speelt een grote rol in de films, maar ook voor hij of zij die zich verder niet met het stonerlabel verbonden voelt, zijn het entertainende films. Er is in 2011 zelfs een derde deel uitgekomen, dat zich afspeelt tijdens de kerstperiode. Door het kerstthema lag de nadruk in die film wat minder op de wiet en daarom is de film hier ook even niet meegepakt. Desondanks speelt de softdrug in alle drie de delen een centrale rol en zorgt het vaak voor problemen. Het lost echter ook regelmatig de problemen van de hoofdpersonen op. Een leuk extraatje is de rol van Neill Patrick Harris, die in alle drie de films kort voorkomt als een knettergekke versie van zichzelf.

Pineapple Express (2008)

mv5bmty1mte4nzawm15bml5banbnxkftztcwnzg3mjg2mq-_v1_uy1200_cr8806301200_al_
Misschien wel de meest bekende wietfilm in het genre en ondanks dat hij nog niet zo oud is, wordt deze film bijna gezien als een klassieker. De film begint in het jaar 1937 en op een militaire basis wordt geëxperimenteerd met de gevolgen van wiet. Het lijkt net te zijn ontdekt en de vraag is of het legaal moet worden of niet. De soldaat die het gerookt heeft begint steeds meer te uiten wat er allemaal mis is met het leger, met een euforische blik op zijn gezicht. Al snel is het duidelijk: Illegaal! De tijd spoelt vooruit en we komen terecht bij Dale Denton (Seth Rogen). Hij is een vijfentwintigjarige, relaxte gozer. Hij heeft een makkelijk baantje, een jonge vriendin en rookt dagelijks veel wiet.

Op een dag gaat hij langs bij Saul Silver (James Franco), zijn wietdealer, en krijgt daar een zakje “Pineapple Express”. Het is een erg zeldzame wietsoort en Dale is dan ook erg blij. Wanneer hij later getuige is van een moord, vlucht hij luidruchtig weg. Hij laat daarbij helaas wel zijn peuk vallen en laat de zeldzame wietsoort het nou net mogelijk maken voor de moordenaar om Dale op te sporen. Samen met Saul gaat hij op de vlucht in een hilarische film waarin de groene plant centraal staat. Pineapple Express is een film die je moet liggen en een film die je op het juiste moment moet kijken, maar als je dat doet, is het werkelijk een geweldige film.

Dit waren de komedie films die bij de W van Wiet horen. Zoals je van ons gewend bent zijn we over twee weken weer terug met de volgende editie. Dan is de X van X-factor aan de beurt. Benieuwd welke films daarbij horen? Dat zie je over twee weken op onze site. 

 

Geschreven door
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.