Komediealfabet: X van X-Factor

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

Het aantal woorden dat begint met de letter X is beperkt, maar gelukkig hebben ook dit keer weer een thema gevonden: X-factor. Mensen met de X-factor zijn geboren om te entertainen en dat is precies waar de onderstaande films allemaal over gaan. Of het nou gaat over zingen of een modeshow: zonder de X-factor kom je er niet in de amusementswereld.

miss_congeniality_posterMiss Congeniality (2000)
Gracie Hart is een FBI-agente die zich erg verbonden voelt met haar mannelijke collega’s. Ze heeft haar vrouwelijkheid gelaten voor wat het was en gedraagt zich als een man. Maar als er een agent nodig is voor een dreigende aanslag bij de verkiezingen van Miss United States, is Gracie Hart de enige FBI-agent die die taak kan vervullen. Ze krijgt hulp van Victor, een consulent op het gebied van missverkiezingen. Na een metamorfose is ze niet meer te onderscheiden van de echte deelneemsters van de verkiezing. Tenminste, zolang ze haar act goed weet te houden.

Wie kent deze film nou nog niet? Misschien beter bekend onder de naam ‘Miss Cogninogwattes’, want deze filmtitel behoeft wat oefening voordat die in een keer fatsoenlijk uit te spreken is. De hoofdrol wordt gespeeld door niemand minder dan Sandra Bullock. Deze Oscarwinnende actrice kreeg een Golden Globe-nominatie (beste hoofdrol in een musical/komedie) voor haar bijdrage. Er kwam nog een vervolgfilm, maar die was een stuk minder succesvol en een stuk minder leuk. Miss Congeniality is gewoon een prima komedie, ondanks dat het verhaal erg voorspelbaar is.
sisteract_9024Sister Act (1992)
Delores is een zangeres in een club in Reno. Ze is een belangrijke getuige in een moordzaak. Om Delores te beschermen brengen ze haar onder in een oud klooster. Haar leven staat in schreeuwend contrast met dat van de zusters in het klooster. In een poging stiekem weg te gaan, samen met twee van haar nieuwe vriendinnen, wordt ze door de hoofdzuster in het koor gezet. Delores besluit haar talent in te zetten en het ingekakte koor eens flink op te peppen. Tijdens de volgende mis swingen ze pan uit. Keerzijde is dat ze een vermelding in de krant krijgt en haar schuilplaats wordt onthuld…

Sister Act is een tijdloze film die zelfs na 25 jaar nog de pan uit swingt. De hoofdrol wordt vertolkt door Whoopi Goldberg, die een Oscar (voor beste actrice in een bijrol) won voor haar rol in de film Ghost uit 1990. Zoals in veel komedies zit de humor hier ook vooral in het feit dat twee dingen samen gaan die helemaal niet bij elkaar passen. De zingende Delores met haar uitbundige levensstijl in een klooster? Het levert vaak hilarische momenten op als ze haar fantasie moet gebruiken om niet door de mand te vallen.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7j2aEJxxDY

61nyjfhcbpl-_sx200_ql80_Sing (2016)
Koala Buster Moon is de eigenaar van een prachtig theater dat de laatste tijd helaas niet zo veel publiek meer trekt. De schulden lopen op en een faillissement dreigt. Er moet een nieuwe show komen die het publiek weer zijn theater in trekt. Buster bedenkt een zangcompetitie waaraan iedereen mee mag doen en waarvan de winnaar een mooie prijs krijgt. Door een klein foutje is de prijs niet duizend euro, maar één ton. Welke talenten maken kans op de prijs en hoe krijgt hij in hemelsnaam de beloofde geldsom voor de winnaar bij elkaar?

Sing is een heerlijke, vrolijke, komische animatiefilm die pan uit swingt. Het begin is wat rommelig en soms een klein beetje vervelend, maar als de film eenmaal goed op stoom is, kun je niet meer stil blijven zitten. Veel bekende hits passeren de revue, zowel oud als nieuw. Dus het is helemaal geen straf voor de papa’s en mama’s om met de kinderen mee te moeten kijken. Voor de kinderen zijn vooral de personages leuk: een bont gezelschap waarvan elk lid een eigen karakter heeft. Vrij uitgesproken soms, maar uiteindelijk vormen ze met allen een hecht team.
Dit was alweer de selectie films voor deze week. Nog twee letters te gaan en dan is het komediealfabet alweer ten einde. Tot over twee weken!

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.