Komediealfabet: Y van Yell

In de afgelopen twee jaar hebben al zo’n tweehonderd films de revue gepasseerd in deze rubriek en daar komen nog een honderdtal titels bij, want na het horroralfabet en het sciencefictionalfabet is het namelijk tijd voor een komediealfabet. Volgens het inmiddels bekende principe is er voor elke letter van A tot Z een thema bedacht. Daarbij worden steeds meerdere films gezocht, om uiteindelijk een uitgebreid overzicht met kijktips te creëren.

We zijn het alfabet bijna ten einde gekomen, maar niet zonder een aantal sportkomedies besproken te hebben. Daarom bespreken we dit keer de Y van Yell. En dan hebben we het natuurlijk vooral over de cheerleaders waarbij je bijna automatisch uitkomt op Amerikaanse films. Deze cheerful comedies hebben we voor jou uitgezocht.

mv5bnjhimjk1ywytmjgyyy00ytfhltk0ntmtn2q5mdzjmweyywi1xkeyxkfqcgdeqxvymtqxnzmzndi-_v1_ux182_cr00182268_al_1
Bring It On (2000)
Cheerleading is in Amerika meer dan alleen dansjes doen tijdens een sportwedstrijd. Er worden heuse cheerleader-wedstrijden gehouden tussen verschillende scholen. Zo ook in Bring It On, waarin een groep cheerleaders erachter komt dat hun vorige aanvoerster, die inmiddels op een andere school zit, hun choreografie heeft afgepakt. Ze moeten dus heel snel een creatieve manier zien te vinden om het andere team te verslaan.

Bring It On krijgt geen geweldig cijfer op IMDb (een 5,9) maar desondanks is het een vermakelijke feelgood dans- en highschoolfilm. De film kreeg vooral aandacht van een klein groepje (cheerleader?) fans en dat resulteerde in maar liefst vier vervolgfilms, die de bioscoop oversloegen en direct op dvd verschenen. Kirsten Dunst speelt een leuke rol als typisch cheerleadmeisje van een volledig blank team, en in de botsing met hun rivaal (heel ontoevallig een volledig donker team) lijkt het al snel erg persoonlijk te worden.
mv5bmtmxnzywmjc1ml5bml5banbnxkftztcwndi3mde3mg-_v1_ux182_cr00182268_al_1Jennifer’s Body (2009)
Dit soort films zie je niet snel: een horrorkomedie over een cheerleader. De cheerleader in kwestie is de arrogante Jennifer die samen met haar beste vriendin Needy op een nieuwe school terecht komt. Daar komt Needy erachter dat Jennifer iets heel kwaadaardigs in haar heeft: ze lokt jongens van de school en is uit op hun bloed. Hoewel Needy en Jennifer eigenlijk weinig gemeen hebben gaat Needy toch op onderzoek uit om te achterhalen wat er is gebeurd.

Jennifer’s Body kwam uit in de tijd dat er om de haverklap wel een zombiefilm in de bioscoop verscheen (Shaun of the Dead, Warm Bodies). Een jongens-etende cheerleader is natuurlijk een raar uitgangspunt voor een verhaal, maar dat mag de pret niet drukken. Het dient vooral als kapstok om genoeg oneliners, seksueel getinte horror en absurdisme bij elkaar te brengen. En dat werkt prima; deze horrorkomedie is uitermate geschikt voor een filmavondje.
mv5bmje3mdmxmtq0m15bml5banbnxkftztcwnta0mdaymg-_v1_ux182_cr00182268_al_1Fired Up! (2009)
Wat doe je als je als jongen graag achter de meiden aan gaat, maar je in de praktijk alleen maar met andere jongens omgaat omdat je in het football team zit? Juist, dan stap je over naar het cheerleadersteam! De twee populaire jongens Shawn en Nick gaan ervoor en schrijven zich in als cheerleader. Eenmaal in het cheerleaderkamp voelen ze zich als in de hemel, maar er moet natuurlijk ook geoefend worden. Dan komen ze erachter dat cheerleaden eigenlijk best leuk is.

Het is niet bepaald een nieuw thema, jongens die zich anders voordoen om bij meiden in hun broekje te belanden, maar Fired Up weet het mooi te brengen. Dat komt ook deels door de jongens, die niet het arrogante populaire type zijn, maar juist het lieve aandoenlijke type. Bovendien breekt de film het idee dat cheerleaden alleen voor vrouwen is. En natuurlijk geldt als altijd: de liefde kiest zijn eigen weg.
Heb je behoefte om opgevrolijkt te worden, dan weet je nu wat je kunt kijken. Over twee weken sluiten we het komediealfabet alweer af met de letter Z.
Welk alfabet moet hierna komen? Laat het ons weten!

Written by
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.