LEGO bekendste sets uit films en games

De Deense blokkengigant LEGO heeft in meer dan vijf decennia een behoorlijke reputatie neergezet en is geliefd over de hele wereld met al zijn noppen en blokken. Niet alleen op nationale televisie zijn mensen druk bezig om fantastische creaties neer te zetten, ook de bioscoopschermen en spelcomputers zijn veroverd. Kinderen groot en klein bouwen er lustig op los. Wij zetten de 10 bekendste LEGO-creaties uit de film- en gamewereld op een rij.

1. Ghostbusters Ecto-1

Eind 2021 werden we getrakteerd op gloednieuwe Ghostbusters-film waarin een jonge groep spokenjagers de protonpakken aantrekken en eindelijk de franchise weer leven in bliezen. Wie zat er niet met kippenvel rechtop toen de welbekende Cadillac met de sirene aan door de straten scheurde op jacht naar spoken.

Ter ere van het 30-jarige bestaan van de eerste Ghostbusters-film uit 1984 is na 10.000 steunbetuigingen gekozen om de Ectomobile na te maken uit wel 2352 blokken en noppen. De set vraagt zeker om tien uur van je geduld en vernuft en zet een zeer gedetailleerde en getrouwe versie neer. Wie een beetje bekend is met winkelen op de webwinkels buiten de landsgrenzen kan voor een paar tientjes nog een extra kit verkrijgen waarmee ledverlichting kan worden aangebracht en eveneens een sirene, claxon, dichtslaande deuren en zelfs de overbekende theme van Ray Parker Jr. is erin verwerkt. Wie voor de kleine details wil gaan kan er nog stickers op plakken die roestplekken simuleren, maar een beetje fan straalt met deze editie zonder het verval.

2. Harry Potter Hogwarts Castle

Dat tovenarij en LEGO goed samen gaan weten we al jaren. Diverse LEGO-videogames voor consoles, PC en handhelds domineerden tijdenlang de charts. Komende februari mogen we ons opmaken voor een nieuw bezoek aan Hogwarts in Hogwarts Legacy. De school bij uitstek waar Harry Potter de fijne kneepjes van het toveren kreeg bijgebracht. Met maar liefst 6020 stenen goochel je dan je eigen school in elkaar. In het kasteel zelf zijn bekende locaties verwerkt, zoals het mierzoete verblijf van Dorothea Omber uit Harry Potter and the Order of the Phoenix. Ook Hagrid’s Schack ontbreekt niet. Helaas heeft het geen zin om The Room of Requirement te zoeken, die komt alleen tevoorschijn als je hem nodig hebt.

3. You’ve never heard of the Millennium Falcon?

Met de komst van de film Solo in 2017 werd het geliefde karakter Han Solo eens extra in het zonnetje gezet. Helaas moest de film veel kritiek verdragen. Het was tevens het jaar dat LEGO zijn een na grootste set op de markt bracht. De Millennium Falcon is met maar liefst 7,541 stenen een gigantisch bouwwerk en vraagt zelfs van de ervaren LEGO-bouwers minimaal zestien uur bouwtijd. Enkel het LEGO Colosseum moet hij voor zich dulden met maar liefst 9036 stenen totaal. Het Corellian smokkelschip komt met veel zeer gedetailleerde extra’s. Zo ontbreken de geschutkoepels niet, ook de iconische blaster van Han en Chewbacca zijn kruisboog behoren tot de items. Ook is de romp van het schip verwijderbaar zodat het hele interieur valt te bewonderen. Voor de Star Wars-kenners onder ons kun je zelfs nog een Mynok bijbouwen en aan het schip hangen. De set is uiterst gewild onder LEGO-liefhebbers en die zullen dan flink in de buidel moeten tasten. Gemiddeld mag je er €800,- voor neertellen, maar dan heb je een pronkstuk.

4. Nintendo Entertainment System

’s Werelds bekendste loodgieter Mario geniet wellicht meer bekendheid dan Mickey Mouse zelf en brak medio jaren 80 door bij het grote publiek met zijn eigen videogame Super Mario Bros. op de Nintendo Entertaiment System, later beter bekend als de NES. Deze 8-bit revolutionaire console is een ode aan het tijdperk dat thuis gamen op de kaart zette. Maar liefst 2646 blokjes zijn er present, maar het is niet alleen de console zelf die je gaat bouwen. Eveneens komt er een jaren 80-televisie bij die letterlijk Mario over je scherm laat springen door middel van een lier bevestigd aan de zijkant van de televisie. Zonder een spelcassette is de NES niet compleet, ook dit object is bouwbaar en zelfs fysiek in te voeren in de NES zelf.

5. The Tumbler

Dat de Batman-franchisefilms tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de bioscopen komt onder andere door regisseur Christopher Nolan. Hij introduceerde de tankachtige Tumbler (“Does it come in black?”) in Batman Begins uit 2005. Het prestigeobject bestaat uit slechts 1869 stenen en kwam op de markt in 2014. Wie deze set bouwt, zal moeten toegeven dat deze bijna geheel zwarte set bij tijd en wijle moeilijk is om te bouwen aangezien enkel de kleur zwart op je netvlies is gebrand. Naast de figuren The Joker en The Batman himself komt de Tumbler met een info stand die diverse wetenwaardigheden vertelt over het voertuig.

6. Home Alone

Als je aan kerstfilms denkt, denk je al vlug aan Home Alone: de film die iedere kerst wel ergens op de televisie te vinden is. De tienjarige Kevin McCallister wordt door zijn familie ‘vergeten’ mee te nemen op vakantie naar Frankrijk en blijft moederziel alleen achter in het gigantische huis die hij na verloop van tijd ombouwt tot gigantische boobytrap voor de boeven Harry en Marv. Het Home Alone-huis is een recente set en is ingediend als LEGO-idee door de 28-jarige Alex Storozuhk afkomstig uit Oekraïne. Afgelopen november kwam de set uit voor het wereldwijde publiek. Wie het huis nabouwt zal al vlug merken dat er ontzettend veel details mee zijn gemoeid. De muren van het huis zijn uitklapbaar zodat alle etages in de woning te bekijken zijn. Zo is er de keuken waar Marv een gasbrander op zijn hoofd krijgt gezet, de kelder waar Harry het strijkijzer op zijn gezicht krijgt en de woonkamer waarin Kevin de zwartwitfilm Angles with Filthy Souls kijkt met zijn pizza. Na 3955 bouwblokken staat het huis te pronken. Om het geheel af te maken kun je de bijgeleverde werkende kerstverlichting aanbrengen.

7. Back tot he Future DMC-12 Delorean

Doc Brown, Marty McFly en zelfs de epische Delorean DMC-12 zijn begin dit voorjaar uitgekomen als heuse bouwset. De blockbuster-film uit 1985 was een instant hit en zo ook de vervolgfilms. Ster van de films is toch wel de iconische auto die fungeert als tijdmachine. Wie tot aanschaf over gaat zal vlug merken dat dat onderdelen van alle drie de films de revue passeren. Zo is er de bliksemafleider met haak en de plutoniumkamer uit deel één, Mr. Fushion en de inklapbare banden uit deel twee en zelfs de witte banden en dito printplaat op de motorkap uit deel drie. Met de set wordt nadrukkelijk het tweede deel van de film aangehaald, de Marty- en Doc-figuurtjes dragen de kleding uit de film. Ook het hover board waarop Marty door de straten scheert ontbreekt niet.

In de doos zitten 1872 stenen en maakt deel uit van de LEGO Creator Expert-lijn. Ook een info board die onder andere aangeeft dat de tijdmachine loopt op plutonium en wordt geactiveerd bij 88 mijl per uur bij een kracht van 1.21 gigawat is aanwezig.

8. Optimus Prime

Regisseur Michael ‘Explosions’ Bay bracht ons jarenlang een aanslag op de zintuigen in de bioscopen met zijn Transformers-films en keek niet op een explosie meer of minder. Leider van de goedaardige Autobots is Optimus Prime, die regelmatig van een truck met oplegger verandert in een twintig meter lange robot. Waar je al op hoopte is dan ook echt mogelijk. Nadat je Optimus Prime hebt afgebouwd, kun je dankzij de 19 scharnierpunten de robot ombouwen tot truck en weer terug. Optimus Prime kent vele extra’s. Zijn borst kun je openen en de Matrix of Leadership er in plaatsen. Een heus jetpack ontbreekt ook niet en zelfs de Energon-bijl is present. Na het plaatsen van 1508 blokken ben je eindelijk klaar en staat Optimus Prime prachtig op je bureau met zijn 35 centimeter (of slechts 15 centimeter in vrachtwagenmodus) hoog.

9. Horizon Forbidden West’s Tallneck

Reikhalzend werd er door PlayStation-gamers uitgekeken naar de sequel Horizon Forbidden West van Nederlands trots Guerilla Games. Held van het verhaal Aloy dient de vijandige robots uit te schakelen en achter het geheim te komen van het verboden westen. Te midden van alle beesten lopen er nog vreedzame Tallnecks rond. LEGO zou LEGO niet zijn als ze daar wat mee kunnen en presenteren ons een heuse bouwbare Tallneck met diverse attributen.  Zo komt de set met een heus scenario met een kwaadaardige Watcher, hoog gras, een verroest verkeerslicht en diverse bloemen en planten. Met “slechts” 1222 stenen bouwen is de Tallneck af.

10. Titanic

Als je aan schepen denkt, denk je al vlug aan het beroemdste schip uit de historie. Titanic is met haar naam en met maar liefst 9090 bouwstenen een van de grootste LEGO-projecten ooit. De LEGO Titanic is maar liefst 135 centimeters lang, 44 centimeter hoog en 16 centimeter breed. Met meerdere verdiepingen is deze schaalversie van 1:200 absoluut indrukwekkend te noemen. Zo zijn er onder andere een zwembad, een leeszaal, een eetzaal en een rokersruimte present. Het naamplaatje op de boeg is de finishing touch. Niet alleen LEGO-bouwers kunnen hun hart ophalen, ook geschiedenisfans worden op hun wenken bediend en kunnen ervaren hoe Titanic tot leven kwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.