Lijstje: 10 films met Sean Connery in de hoofdrol

Sean Connery kennen we natuurlijk allemaal van de James Bond films en op het grote doek was hij ook de eerste die deze rol vertolkte. Naast de rol van James Bond heeft de Schotse acteur in nog veel meer films gespeeld. Daarom een lijst met tien films met Sean Connery in de hoofdrol.

Dr No (1962)

Op Jamaica wordt de plaatselijke contactpersoon van de SIS samen met zijn secretaresse vermoord. James Bond wordt vanuit Londen naar Jamaica gestuurd om de moord op te lossen en om te achterhalen wie er achter de verstoringen zitten op de lanceringen die plaatsvinden op Cape Canaveral. Bond ontdekt dat Dr. No achter de verstoringen zit en hier wordt voor het eerst gesproken over de organisatie Spectre. Dit was de doorbraak bij het grote publiek voor Connery.

Marnie (1964)

Marnie is een kleptomane die solliciteert bij bedrijven als secretaresse en zodra ze is aangenomen en ze bekend is met de werkwijze binnen het bedrijf haalt ze de kluis leeg. Mark, gespeeld door Sean Connery, is eigenaar van een bedrijf en herkent Marnie, toch neemt hij haar aan. Zodra Marnie er met de inhoud van de kluis vandoor wil gaan zet Mark de achtervolging in. Hij komt achter de reden van haar gedrag. Deze film komt uit de koker van Alfred Hitchcock.

The man who would be king (1975)

Dit verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. Connery (Daniel) speelt een avonturier die zijn geluk beproefd in een nog onbekend gebied, hij komt terecht bij een stam die regelmatig wordt aangevallen en geplunderd. Hij en zijn goede vriend leren de stam hoe ze zich moeten verdedigen. Tijdens één van de gevechten wordt Daniel geraakt door een pijl, deze wordt echter tegengehouden door een soort van riem, de stam denkt dat hij een god is. Daniel probeert deze situatie zoveel mogelijk uit te buiten.

A bridge too far (1977)

Het verhaal gaat over de operatie Market Garden, de bevrijding van Nederland, en met name om de slag bij Arnhem. De inname van de brug bij Arnhem die uiteindelijk niet haalbaar bleek. Connery speelt de rol van generaal-majoor Roy E Urquhart.

Highlander (1986)

Connor MacLeod is geboren in 1518 in de Hooglanden van Schotland. Nadat hij in een veldslag dodelijk gewond raakt, blijkt dat hij behoort tot een ras van onsterfelijken, waarvan de leden elkaar door de eeuwen heen bevechten met zwaarden. Een onsterfelijke kan alleen gedood worden wanneer het hoofd van de romp gescheiden wordt. Connor krijgt gezelschap van een andere onsterfelijke, de flamboyante Juan Ramírez Sánchez Villalobos (Sean Connery). Ramírez wijdt Macleod in in de geheimen van het onsterfelijk zijn. Dit is onder andere dat er uiteindelijk een over zal blijven: “There can be only one”. Hij waarschuwt hem voor The Kurgan, een andere onsterfelijke: als die uiteindelijk zou winnen, zal het niet best zijn voor de mensheid.

The name of the Rose (1986)

Het verhaal speelt zich af in de 14de eeuw in een benedictijnenabdij. Het overlijden van een van de monniken in verdachte omstandigheden doet de gemeenschap beslissen om de hulp in te roepen van een vermaarde monnik om de zaak op te lossen. De hoofdabt heeft dit besloten omdat hij liever niet de vertegenwoordigers van de Inquisitie over de vloer krijgt. William van Baskerville (Sean Connery) is een franciscaanse monnik die bekend staat om zijn wijsheid en het oplossen van dergelijke problemen. Hij brengt zijn leerling Adso met zich mee. Adso is tevens de verteller van het verhaal op verschillende momenten. Wanneer er meerdere monniken op mysterieuze wijze overlijden gaan vele broeders van de gemeenschap geloven dat de duivel aan het werk is en dat de eerste tekenen van de Apocalyps zich voordoen. William geeft eerder voorkeur aan de menselijke rede en de logica dan aan Bijbelse interpretaties. Hij komt al gauw tot de conclusie dat dit het werk is van een moordenaar en vermoedt zelfs een complot.

The Untouchables (1987)

Een op waarheid gebaseerde film naar het werk van Eliot Ness, een agent die de jacht opende op Al Capone. Hij kreeg hulp van drie anderen en samen werden ze de Untouchables genoemd door de media. Deze film speelt zich af ten tijde van de drooglegging.

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Indiana Jones gaat op zoek naar zijn vader, die is verdwenen tijdens de zoektocht naar de heilige graal. Connery speelt de vader van Indiana. De zoektocht naar de graal wordt uiteindelijk voortgezet door vader en zoon, nadat vader uit handen van de nazi’s is bevrijd. Zoals een echte Indiana Jones film betaamt bevat hij veel actie en leuke scènes.

The Hunt for Red October (1990)

Een film naar het gelijknamige boek van Tom Clancy. Connery speelt Marko Ramius, commandant van de Red October, een moderne Russische kernonderzeeër van de Typhoon-klasse. Baldwin is Jack Ryan, een Amerikaanse CIA-analist. Midden in de nacht wordt Ryan voor een geheime missie opgeroepen naar aanleiding van een paar foto’s van Ruslands nieuwste onderzeeër: de Red October. Tijdens de eerste vaart van de Red October zet Commandant Ramius koers naar de Amerikaanse Oostkust. Volgens Jack Ryan wil Ramius overlopen, maar het Pentagon denkt daar anders over. Hun vermoeden wordt bevestigd wanneer de Russische ambassadeur met de mededeling komt dat Ramius uit is op een eigen oorlog met de VS. Amerika en Rusland zetten samen de achtervolging in en hun beide vloten hebben dezelfde opdracht: “Vernietig de Red October”.

The Rock (1996)

In deze film speelt Connery een oud SAS agent die jaren vast heeft gezeten op Alcatraz en nu gevraagd wordt om een groep Navy Seals te helpen Alcatraz binnen te komen. Er zit namelijk een groep militairen op Alcatraz die een gevaarlijk gas in hun bezit hebben en ze houden toeristen gegijzeld. Ze willen losgeld om nabestaanden van gesneuvelde militairen te compenseren. 

Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.