Lijstje: 10 films over wereldrampen

Je kunt er niet langer omheen: de coronacrisis. De wereld verkeert collectief in een noodtoestand en een pandemie is aan de orde van de dag. In diverse kranten, praatprogramma’s en social media gaat het over bijna niets anders meer. Maar toch, zoals het de nuchtere Nederlander betaamd komt dan al snel de klassieke dooddoener tevoorschijn: het kan altijd erger. Daarom vandaag tien films waarin een (post) Apocalyps het onderwerp is, met een knipoog natuurlijk.

1. World War Z

Corona-virus? Wat dacht je van een Zombie-virus? In World War Z veranderen mensen door een virus namelijk in snel bewegende zombies, hongerig naar mensenvlees:

2. War of the Worlds

Als je dacht dat een virus erg is, dan heb je nog nooit een alien-invasie meegemaakt. In War of the Worlds wordt het klassieke verhaal van H.G. Wells verfilmd, waarin de Aarde wordt getroffen door een alien-invasie:

3. 2012

Hoe catastrofaal kun je een film maken? Als het aan regisseur Roland Emmerich ligt: ongelimiteerd. Met 2012 komt de wereld door de opwarming van de kern van de aarde in diverse catastrofes terecht. Vloedgolven, aardbevingen, explosies; alles komt voorbij:

4. The Day After Tomorrow

Een film die qua klimaat-catastrofe wat dichter bij de werkelijkheid zit is The Day After Tomorrow. Door opwarming van de aarde komt ongeveer driekwart van de planeet in een ijstijd terecht. Vergeet dus een half-tam virus. Een ijstijd, dát is pas vreselijk:

5. Armageddon

Aan de kant klimaat-film! Een meteorietregen, dát is pas rampzalig! Zie de inslag van zo’n geval ter grootte van Texas maar eens te overleven. Althans, tenzij het Bruce Willis en Ben Affleck lukt om dit te voorkomen:

6. Cell

Dacht je dat de zombies in World War Z eng waren? Dan heb je de verfilming van het boek van Stephen King nog niet gezien! Oké, de film valt in kwaliteit nogal tegen, maar voor zombies met een telepathisch vermogen moet je niettemin oppassen:

7. Independence Day

Nog een alien-invasiefilm die je doet huiveren in je stoel. Of nou ja, inmiddels misschien niet meer zo, want dit ouwetje van een film is natuurlijk niet heel eng, maar desalniettemin vermakelijk:

8. I am Legend

Een sterftepercentage van 2% is heftig, maar stel je dan maar eens een sterftepercentage van ruim 80% voor. Oh, en voor de overige geïnfecteerden geldt dat ze veranderen in een vampierachtige soort. Will Smith is in elk geval als (schijnbaar) enige overlevende nog te vinden in New York, in I Am Legend:

9. Deep Impact

Eigenlijk zo’n beetje precies hetzelfde verhaal als Armageddon, maar dan met een komeet in plaats van een meteoriet. Oh, en in deze film slaat er daadwerkelijk iets in op de aarde. In elk geval ook heel erg en het einde van de aarde is in zicht:

10. The Book of Eli

Zie je maar eens staande te houden in een wereld nadat er een nucleaire Apocalyps heeft plaatsgevonden. Dat is in elk geval de missie van Denzel Washington in deze film:

 

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.