Lijstje: 10 langverwachte films die in 2022 eindelijk uitkomen

2021 was door de coronapandemie opnieuw een moeilijk jaar voor de bioscoopbranche. Een sluiting van januari tot en met mei zorgde voor een ineenstorting van opbrengsten en het aantal uitgestelde releases stapelde zich op. Gelukkig maakte de laatste James Bond met Daniel Craig veel goed. Veel films zijn op de plank blijven liggen. Wat kunnen we in 2022 verwachten? Een greep uit het aanbod.

The King’s Man

Releasedatum: 05-01-2022
Het leek er even op dat we net voor de Kerst nog konden gaan genieten van het nieuwe deel van de spionageactiefilms van Matthew Vaugh. Maar nu is The King’s Man het eerste waar we in januari 2022 naar uit kunnen zien. Ondanks dat Taron Egerton afscheid nam van de cast, belooft het werk van de Engelse onafhankelijke inlichtingendienst ook na The Secret Service (2014) en The Golden Circle (2017) een hit te worden voor liefhebbers van dit genre.

Beeld uit The King's Man

Morbius

Releasedatum: 27-01-2022
Vanwege de sluiting van de bioscopen en de ellenlange rij Marvelfilms die nog moest uitkomen, werd Morbius even verplaatst. Jared Leto speelt de gelijknamige antiheld die als dokter lijdt aan een zeldzame bloedziekte. Om hiervan af te komen maakt hij zichzelf onsterfelijk en verandert zo in een bloeddorstige vampier. De film staat inmiddels gepland voor de eerste maand in 2022 en zal na de reeks Venom (2018 en 2021) de derde film zijn die zich in het Sony Marvel Universe van Spider-Man afspeelt.

Beeld uit Morbius

The Black Phone

Releasedatum: 03-02-2022
Voor liefhebbers van horror komt volgend jaar een nieuwe film van regisseur Scott Derrickson. Bij Marvelfans is hij vooral bekend van Doctor Strange (2016), waarvan een nieuwe release ook in 2022 verschijnt. Derrickson is geen onbekende in het horrorcircuit, met onder meer het bekende Sinister (2012). In The Black Phone speelt Ethan Hawke een gemaskerde ontvoerder die meerdere kinderen heeft gekidnapt en vermoord. Wanneer een niet aangesloten telefoon overgaat in de kelder bij een nieuw slachtoffer, blijken de geesten van de eerder vermoorde kinderen de jongen te willen helpen ontsnappen.

Beeld uit The Black Phone

Death on the Nile

Releasedatum: 09-02-2022
Ruim vijf jaar na Murder on The Orient Express komt regisseur Kenneth Branagh met zijn nieuwe ‘whodunit’ en vervolg: Death on the Nile. Met zichzelf als de Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Gebaseerd op het boek van Agatha Christie. Na een trein is de locatie voor de moord dit keer een cruiseschip dat op de Egyptische rivier de Nijl vaart. Andere rollen zijn onder meer weggelegd voor Tom Bateman, Andy Hammer en nieuwkomer Gal Gadot (Wonder Woman: 1984).

Beeld uit Death on the Nile

Uncharted

Releasedatum: 10-02-2022
Het populaire computerspel Uncharted verschijnt in februari volgend jaar in filmversie. Met Tom Holland (Spider-Man) als hoofdpersonage Nathan Drake. Het verhaal van de film gaat niet direct over de games, maar is origineel en op zichzelf staand. Eerder kwam het produceren van een Uncharted-film niet van de grond. Mark Wahlberg zou in 2009 de hoofdrol op zich nemen, maar de hele film werd geannuleerd nadat meerdere regisseurs opstapten. Zes cineasten verder werd Ruben Fleischer (Venom, Zombieland) gestrikt, die de film dus wel af wist te maken.

Beeld uit Uncharted

The Batman

Releasedatum: 03-03-2022
De superheld van DC Comics keert terug in de donkere zaal. Na de uiterst succesvolle versies van Christopher Nolan (The Dark Night Trilogie) neemt Matt Reeves, bekend van onder meer The Planet of The Apes-films (2014 en 2017) het regisseursstokje over. Ook Christian Bale als Bruce Wayne wordt vervangen. Ditmaal door niemand minder dan Robert Pattinson: de Brit die in 2020 nog een succesvolle rol in Nolans Tenet vertoonde. In The Batman volgt de film Wayne als jonge en beginnende superheld Batman.

Beeld uit The Batman

Downton Abbey: A New Era

Releasedatum: 17-03-2022
Fans van Downton Abbey opgelet: het wordt een goed jaar. Na zes seizoenen van de serie en een film in 2019 die bijna 200 miljoen dollar opleverde, komt er in 2022 een sequel van het kostuumdrama. De cast blijft grotendeels hetzelfde, maar ook nieuwe gezichten (zoals dat van Laura Haddock, zie foto) doen zich voor. Het script van de film blijft mysterieus, maar eerste beelden laten een affaire van Violet Crawley (Maggie Smith) zien en een villa die geërfd wordt..

Beeld uit Downton Abbey: A New Era

Top Gun: Maverick

Releasedatum: 26-05-2022
Dit jaar geen Tom Cruise in een nieuwe film, maar in 2022 mogen we weer naar de bioscopen. Anderhalf jaar na de oorspronkelijke release en 35 jaar na de eerste film, komt het langverwachte vervolg van Top Gun op het witte doek. In Maverick keert Cruise als Pete Mitchell terug op zijn oude vliegbasis om nieuwe piloten op te leiden. De film is geschoten met IMAX-camera’s en de stunts voert Cruise als vanouds weer grotendeels zelf uit. De vliegscènes zijn dan ook zeker geen CGI!

Beeld uit Top Gun: Maverick

Jurassic World: Dominion

Releasedatum: 09-06-2022
Dat het een jaar van remakes en vervolgfilms gaat worden, dat is inmiddels wel zeker. Want ook Jurassic Park voegt een nieuwe film toe aan haar reeks. Jurassic World: Dominion gaat verder waar de cliffhanger van Fallen Kingdom uit 2018 eindigde en zou het begin zijn van een nieuw tijdperk. Chris Pratt en Bryce Dallas Howard keren in het zesde deel terug in de hoofdrol. Na de start van corona was dit een van de eerste films die hun productie voortzette, maar een jaar uitstel kon niet voorkomen worden.

Beeld uit Jurassic World: Dominion

Minions: The Rise of Gru

Releasedatum: 22-06-2022
Als we het over kinderfilms hebben, zijn de Minions wel een van de populairste. Jammer voor de kinderen (en eventuele volwassenen) was het dan ook dat het vervolg op de eerste Minions (2015) en de spin-off van de animatiereeks Despicable Me (2010-2017) zo lang op zich lieten wachten. The Rise of Gru gaat terug naar de jeugd van leider Gru en vertelt hoe hij een slechterik is geworden. De franchise van Despicable Me (of in het Nederlands Verschrikkelijke Ikke) is de succesvolste ooit in zijn soort.

Beeld uit Minions: The Rise of Gru

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.