Lijstje: 10 roadmovies die je zou willen beleven

Dit lijstje gaat over films waarin de weg de belangrijkste leidraad is. Je laat je leiden door de reis en deze zorgt ook voor houvast! Het zijn films die je meenemen door stad en land om uiteindelijk aan te komen op de bestemming of niet. De reis is het belangrijkste, niet het doel. Deze films laten je deze reis beleven, soms grappig, dan weer aangrijpend of juist ontroerend.

1. Rainman (1988)

Als de vader van de yuppie autoverkoper Charlie Babbit (Tom Cruise) overlijdt, erft hij een oldtimer en een rozentuin. Hij komt tevens tot de ontdekking dat hij nog een broer genaamd Raymond (Dustin Hoffman) heeft die autistisch is. Hun vader heeft al zijn geld achter gelaten aan Raymond, terwijl die totaal geen idee heeft waar geld voor dient. Door zich over zijn contactarme, maar geniale broer te ontfermen, hoopt Charlie de helft van een miljoenenerfenis te kunnen bemachtigen. Het fotografisch geheugen van Raymond levert ongekende mogelijkheden op. Beide broers, zo verschillend, groeien naar elkaar toe in een waanzinnige reis dwars door de USA.

2. Thelma & Louise (1991)

Serveerster Louise en huisvrouw Thelma glippen er samen tussenuit. In een Thunderbird ’66 met open dak willen ze de dagelijkse sleur even achter zich laten, maar hun trip verloopt anders dan gepland. Dansend in een cowboybar ontmoeten ze Harlan, die uit is op een avontuurtje. Wanneer hij Thelma probeert te verkrachten, komt Louise tussenbeide en schiet hem dood. Ze weigert zich aan te geven en besluit naar Mexico te vluchten. Thelma is vastbesloten om mee te reizen.

3. Easy rider (1969)

Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) zijn twee motorrijders die naar Mardi-Gras toe gaan. Het wordt een rit met veel seks, drugs en rock ’n roll, waarbij ze de meest uiteenlopende figuren tegenkomen. De twee leren de aan alcohol verslaafde advocaat George Hanson (Jack Nicholson) kennen wanneer ze in een gevangenis terechtkomen. Hij slaagt erin om het tweetal vrij te krijgen en gaat met ze mee.

4. Scarecrow (1973)

Max is een ex-gevangene die gespaard heeft om een autowasserette te kunnen openen in Pittsburgh. Na vijf jaar op zee wil Lion (Al Pacino) naar Detroit om zijn kind te bezoeken, dat hij overigens nog nooit heeft gezien. Max overtuigt Lionel ervan om mee te doen aan zijn plan en ze raken bevriend. Ze proberen elkaar uit de problemen te halen, maar dat zal niet voor eeuwig zijn…

5. Wild at heart (1990)

Het zwaar verliefde stel Sailor en Lulu springt in de auto en racet naar New Orleans om daar de bloemetjes buiten te zetten. Hij (Nicolas Cage) is net ontslagen uit de gevangenis, zij (Laura Dern) wordt geterroriseerd door een hysterische moeder.

6. Vanishing point (1971)

De voormalige autoracer en politieagent Kowalski verdient nu de kost met het overbrengen van auto’s van Denver naar San Francisco. Op een dag sluit hij met een vriend een weddenschap af: het traject in vijftien uren afleggen in een Dodge Challenger. Kowalski vertrekt zonder acht te slaan op de snelheidslimieten en hij wordt al snel tevergeefs achtervolgd door de politie van Nevada en Californië…

7. Wild (2014)

Na jaren roekeloos geleefd te hebben, met onder andere een heroïneverslaving en een op de klippen gelopen huwelijk, neemt Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) een drastisch besluit. Achtervolgd door de herinneringen aan haar moeder Bobbi (Laura Dern) en zonder ook maar enige ervaring, besluit ze helemaal alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van meer dan 1600 kilometer.

8. Away we go (2009)

Het gelukkige stel Burt en Verona (Krasinski en Rudolph), verwacht hun eerste kind. Ze zoeken echter de perfecte plaats om een leven op te bouwen om daar hun gezin te stichten. Ze besluiten door heel Amerika te reizen om deze perfecte plek te vinden.

9. Burn, burn , burn (2015)

Dan is dood. Hij was amper 29 jaar. Via een videoboodschap geeft hij zijn twee beste vriendinnen Alex en Seph de opdracht om zijn meest geliefde plaatsen te bezoeken. Hierop starten de twee een roadtrip door Groot-Brittannië in een oude Volvo, vergezeld van de as van hun vriend in een Tupperware doos. Voor elke etappe is er een boodschap die hen confronteert met hun eigen leven en de beslissingen die ze moeten nemen.

10. Kalifornia (1993)

Brian Kessler (een journalist die onderzoek doet naar seriemoordenaars) en zijn vriendin Carrie (een fotograaf) gaan met de auto op tour naar plekken waar zich bekende moordpartijen hebben afgespeeld. Ze delen de rit en de kosten met Early Grace, een crimineel die op borgtocht vrij is en zijn vriendin Adele. Naarmate de trip vordert wordt Early steeds onstabieler en vrezen Brian en Carrie dat ze misschien wel een seriemoordenaar achter in hun auto hebben zitten.

Written by
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.