Mijn week in beeld: Sterke vrouwen

Het is verbazingwekkend hoeveel tijd we tegenwoordig doorbrengen met het kijken naar een beeldscherm en hoeveel verschillende dingen we dan zien. De redacteuren van Play Watch Read zien dit echter als een pluspunt en daarom vertelt iedere dinsdag een redacteur iets over zijn of haar week in beeld. Deze week is het de beurt aan Merel.

Hoewel ik eerder altijd super veel films keek, leek ik daar de laatste tijd niet echt meer aan toe te komen. Als ik eindelijk neerplofte voor de televisie dan zette ik vaak maar even een aflevering van Friends op, even gedachteloos wat vermaak. De afgelopen week heb ik daarentegen opeens weer een aantal films gezien en zonder dat dit zo uitgezocht was, bleek overal een sterke vrouw in mee te spelen. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet fysiek sterk, hoewel Lupita Nyong’o in Little Monsters wel even een heel aantal zombies omver maaide.

On the Basis of Sex

De eerste film die afgelopen week zag had echter niets met zombies te maken. Behalve dan misschien de gehersenspoelde mannen die denken dat vrouwen niets kunnen en niets zouden mogen. Ik kreeg namelijk de film On the Basis of Sex toegestuurd om te recenseren. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. Ze heeft veel teweeg gebracht op het gebied van vrouwenrechten en deze film vertelt hoe het allemaal begon en hoe ze ooit haar eerste zaak op het gebied van discriminatie op basis van geslacht won.

On the Basis of Sex is eigenlijk een vrij trage film die vrij recht toe recht aan op zijn doel af gaat. Er mist net iets dat de film naar een hoger level brengt, maar wat dat nou precies is, daar valt niet direct de vinger op te leggen. Toch is de film zeker de moeite waard om te kijken. Felicity Jones (bekend van o.a. Rogue One: A Star Wars Story) zet een prima rol neer en het is ontzettend interessant om te zien hoeveel er nog gediscrimineerd werd op basis van geslacht rond de jaren 50. Natuurlijk zijn we ondertussen nog steeds niet helemaal waar het zou moeten zijn wat gelijkheid betreft, maar wat een vooruitgang hebben we toch geboekt.

Little Monsters

De tweede film die ik afgelopen week zag was Little Monsters. Deze verschijnt 24 oktober in de Nederlandse bioscopen, maar het is maar de vraag of je die wilt zien. De hoofdrol werd gespeeld door een man en de film is doordrenkt met platte humor. De seksueel getinte opmerkingen en grove uitspraken vliegen je om de oren. Er zaten echter zeker wel wat momenten in de film die wel echt komisch waren, maar wat mij opviel was dat ik het vooral leuk vond om te zien dat het een vrouw is die onverschrokken het gevecht aangaat en er alles aan doet om ‘haar’ kinderen (ze is op schoolreisje met haar klas), te redden van de zombies en verschrikkelijke mannen.

Queen of Katwe

Tot slot kreeg ik afgelopen weekend de tip om de film Queen of Katwe te kijken, wat dus mijn derde film werd. Ook deze film is weer gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt hoe een veertienjarig meisje uit een sloppenwijk in Oeganda opeens ontdekt dat ze ontzettend goed kan schaken. De film is onder andere te kijken op Disney+ en is zeker de moeite waard. Het is een echte feelgoodfilm over een meisje zonder opleiding dat probeert weg te komen uit de sloppenwijk en haar leven te verbeteren. Op haar weg naar de schaaktop wint ze zelfs nog een prijs voor beste mannelijke schaker.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.