Netflix Filmavond: Christopher Nolan-meesterwerken

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Voorproefje voor Tenet

Christopher Nolan is een grote, bekende naam in de filmwereld en na grote hits als Inception en Interstellar kijkt de wereld halsreikend uit naar zijn nieuwste film: Tenet. Volgende week is het zover en draait die film in de bioscoop. De verwachtingen zijn hooggespannen doordat hij eerder al een aantal meesterwerken opleverde. Het is een lange zit deze week, maar zeker de moeite waard. The Prestige en Memento zijn twee absolute toppers die wat meer in de vergetelheid zijn geraakt en dus perfect zijn voor een heerlijke Netflix Filmavond!

The Prestige (2006)

Regisseur: Christopher Nolan | Acteurs: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson | Genre: Drama, Mysterie, Sciencefiction | Speelduur: 130 minuten

Goochelaars Robert Angier en Alfred Borden zijn aartsvijanden sinds een mislukte goocheltruc met dodelijke afloop tijdens hun leerschool. Nu, eind negentiende eeuw, hebben beiden heren hun eigen carrière en streven ze ernaar om beter en succesvoller te zijn dan de andere. Hun strijd gaat zo ver dat ze elkaars trucs verpesten en proberen te stelen, wat uiteindelijk zelfs de mensen in hun omgeving in gevaar brengt. Hoeveel zijn zij bereid te offeren voor de perfecte illusie?

The Prestige is een fantastisch goede dramafilm, met een vleugje mysterie en sciencefiction, uit de hoge hoed van Christopher Nolan. Het plot is zeer verrassend, maar voelt niet als bedrog. Jij als kijker wordt letter gewaarschuwd dat de waarheid zich voor je ogen afspeelt, maar je niet goed op let – net als bij een goocheltruc. Eenmaal bij de aftiteling blijkt hoeveel hints je hebt gekregen om het mysterie te ontrafelen. Het script is ermee doorspekt, maar toch heb je al die tijd niets door. Dat is echt fenomenaal gedaan. Mede dankzij de fantastische cast is dit een meeslepende, intrigerende film die uiteindelijk heel erg verrast en je met kippenvel achterlaat.

Memento (2000)

Regisseur: Christopher Nolan | Acteurs: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano | Genre: Mysterie, Thriller | Speelduur: 117 minuten

Leonard is een onderzoeker voor een verzekeringsmaatschappij en zint op wraak op de moordenaar van zijn vrouw, maar hij lijdt aan ernstige geheugenbeschadiging en dat belemmert hem heel erg in het vinden van de dader. Om toch te kunnen functioneren vertrouwt hij op de polaroid foto’s die hij maakt en de tatoeages die hij laat zetten. Lukt het hem om alle puzzelstukjes te leggen zodat hij zijn vrouws dood kan wreken?

Qua verhaal is Memento misschien niet het bijzonderst, maar hoe dat verhaal verteld wordt wel. Je moet je aandacht er goed bij houden en het patroon zien. Het deel van de film dat in kleur is, is achterstevoren (het einde van de tweede scène die je ziet, sluit aan op het begin van de scène die je eerder zag) en wordt afgewisseld met zwart-wit fragmenten in de correcte volgorde. Toch is de film tot het einde interessant en weet je pas net voor de aftiteling hoe de vork in de steel steekt – ook al is dat dus eigenlijk het midden van het verhaal. De uitwerking van deze vertelvorm is heel erg goed en wordt goed benut om spanning op te bouwen en jou als kijker ook in verwarring te brengen. Absoluut een film die je eens gezien moet hebben.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.