Netflix Filmavond: Films die je nog lang bijblijven

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Stof tot nadenken

Je weet dat je een goede film hebt gezien als de film je nog weken daarna bijblijft en je erover blijft nadenken. In deze Netflix Filmavond vind je twee films waarbij je als kijker uitgedaagd wordt om er zelf over na te blijven denken en erover in discussie te gaan met andere mensen. Het zijn films die je misschien al eens eerder hebt gezien, maar ze zijn zeker de moeite waard om vaker te bekijken. Beide films zetten aan tot denken, dus laat het speculeren maar beginnen.

The Truman Show (1998)

The Truman Show - Wikipedia

© Paramount Pictures

Regisseur: Peter Weir | Acteurs: Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris | Genre(s): comedy, drama, sciencefiction | Duur: 103 minuten

The Truman Show is een film over Truman Burbank, een doodnormale man die zijn “normale” leven leidt. Wat hij echter niet weet en waar je als kijker gauw genoeg achter komt is dat Truman de ster is van een reality tv-programma. Langzaamaan komt Truman tot de realisatie dat zijn werkelijkheid misschien niet helemaal dé werkelijkheid is, wat dat ook mag zijn. Christof, de regisseur van het realityprogramma waar Truman de ster van is, heeft ervoor gezorgd dat Truman het perfecte leven leidt door alles in scène te zetten en dit zorgt voor een interessante brug naar ons dagelijks leven en het gebruik van bijvoorbeeld sociale media.

De film is maatschappijkritisch en gaat in op interessante thema’s als vrijheid, vertrouwen, rouw, vrije wil en voyeurisme. Het gaat heel erg in op consumentisme en ondanks dat de film uit 1998 komt is het nog steeds actueel, vooral als je kijkt naar de manier waarop er tegenwoordig met sociale media wordt omgegaan. De vragen die bij je opkomen tijdens het kijken van de film worden over het algemeen wel beantwoord. Het is een film die af voelt, maar die je niet loslaat en waar je zeker nog over na blijft denken. Het open einde draagt hier zeker aan bij. Het is lastig om te beschrijven hoe goed de film is zonder teveel spoilers te geven. Laat je vooral verrassen!

Interstellar (2014)

Regisseur: Christopher Nolan | Acteurs: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain | Genre(s): avontuur, sciencefiction | Duur: 169 minuten

In 2067 teistert klimaatverandering de aarde. Joshua Cooper, ingenieur en voormalig NASA-piloot, woont met zijn schoonvader Donald, 15-jarige zoon Tom en 10-jarige dochter Murphy in een afgelegen huisje. Na de zoveelste stofstorm verschijnen er vreemde stofdeeltjes in Murphy’s kamer. Ze verwijt dit een geest en Joshua Cooper wuift dit eerst weg. Op het moment dat hij dit serieus neemt komt hij erachter dat de stofdeeltjes coördinaten in binary code vormen. Deze coördinaten leiden hem naar een geheime NASA-locatie waar professor Brand de leiding heeft. Ongeveer vijftig jaar eerder doet een groep mensen een poging om de mensheid te redden en te verzekeren van overleven door op ontdekking te gaan in de ruimte. Op het eerste oog staan deze twee situaties los van elkaar, maar uiteindelijk zijn ze toch heel erg met elkaar verweven.

Interstellar is een immens interessante, natuurkundige film. Ook als je niet zoveel van natuurkunde weet is de film zeker het kijken waard. De film ontrafelt zich beetje bij beetje en zet je als kijker aan het denken. Wanneer het kwartje valt ga je de spectaculaire twist ook heel erg waarderen. Er valt nog veel over de film na te praten en te speculeren en fantaseren over de mogelijkheden.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

1 reactie

  1. Wat een leuke films en een goed artikel! Ik zou ook Eternal Sunshine of the Spotless Mind aanraden, ook een film met Jim Carrey in een dramatische rol.

    Als je nog aanraders hebt hoor ik het graag 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.