Netflix Filmavond: Kindvriendelijke komedies met een sinister randje

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Terug naar medio ’00

Zin in een filmavond met je kinderen die de zes zijn gepasseerd of zin om te zwelgen in nostalgie (voor wie deze films als kind ook fantastisch vond)? Geen probleem! Pak wat te drinken en te snacken en plof lekker op de bank voor een filmavond (-namiddag mag ook, hoor) met de volgende twee komische, kindvriendelijke films met een sinister randje.

Lemony Snicket: Ellendig Avonturen (2004)

Originele titel: Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Regisseur: Brad Silberling | Acteurs: Jim Carrey, Jude Law, Meryl Streep | Genre(s): avontuur, komedie, familie | Duur: 108 minuten

Het leven van Violet, Klaus en Sunny neemt een dramatische wending als ze van bankier Mr. Poe te horen krijgen dat hun huis is afgebrand en dat hun ouders daarbij om het leven zijn gekomen. Graaf Olaf krijgt de voogdij, omdat dat staat beschreven in het testament, maar de Baudelaire-wezen kennen hem niet. Het blijkt een vreselijke man die het leven van de kinderen tot een hel maakt: hij behandelt ze als zijn slaven en bedenkt vreselijke plannen om het familiefortuin in handen te krijgen. Als het drietal weet te ontkomen, blijft hij ze (steeds in andere vermomming) achtervolgen om zijn nieuwe plannen tot uitvoer te brengen.

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events is een verfilming van de eerste drie boeken uit een dertiendelige boekenserie. Veel is, met succes, weggelaten om het geschikt te maken voor het witte doek. De film zet een goede sfeer neer: duister en surrealistisch. Zwaar beladen wordt het allemaal niet, want het is ook zeker een komedie. Met name de verkleedpartijen van Graaf Olaf zijn erg geestig, maar ook Tante Josephine’s serieuze angst voor alles is zeker grappig. De cast is ook zeker niet de minste, want met Jim Carrey, Jude Law en Meryl Streep is er een flinke dosis talent in huis.

Sjakie en de Chocoladefabriek (2005)

Originele titel: Charlie and the Chocolate Factory

Regisseur: Tim Burton | Acteurs: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly | Genre(s): avontuur, komedie, familie | Duur: 115 minuten

De chocoladefabriek van Willy Wonka draait nog altijd op volle toeren, maar er komt nooit iemand in of uit het gebouw. Echter, vijf geluksvogels krijgen de kans om een kijkje binnen te nemen. De chocolademaker heeft vijf gouden tickets verstopt in de chocoladerepen en dat geeft de eerlijke vinders het recht om de fabriek te betreden. Sjakie wil niets liever dan met eigen ogen zien hoe de chocolade gemaakt wordt en als het hem dan lukt een ticket te bemachtigen, is hij dolgelukkig. Wat zal hij binnen aantreffen?

Het gros van de mensen zal waarschijnlijk warmere gevoelens hebben voor de boekverfilming uit 1971 (die helaas nergens te streamen is), maar dat maakt deze film uit 2005 niet slecht. Integendeel, het is een heerlijke, kleurrijke film vol humor. Sjakie werd gespeeld door Freddie Highmore, die we inmiddels ook kennen als Dr. Shaun Murphy in The Good Doctor en Norman Bates uit Bates Motel. Met sterren als Johnny Depp, David Kelly en Helena Bonham Carter in de cast, weet je dat het met het acteerwerk wel goed ziet. Johnny Depp zet heel goed een verbitterde, ongemakkelijke Willy Wonka neer.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.