Netflix Filmavond: Onheilspellende horrordrama’s met een verrassende plotwending

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Horrorfilms met filmhuisfilm-sausje

Horrorfilms zijn er in vele soorten en maten. Momenteel zijn vooral de geesten en demonen een populaire dreiging, maar gelukkig zijn er ook nog af en toe filmmakers die met iets anders op de proppen komen. Dus voor wie eens zin heeft in een filmavond met veel onderhuidse spanning en zonder de beruchte jumpscares, zijn The Perfection en Hereditary aanraders. Het zijn geen popcornfilms, dus kijk vooral even de trailers om een bijpassende snack te verzinnen.

The Perfection (2018)

Regisseur: Richard Shepard | Acteurs: Allison Williams, Alaina Huffman, Steven Weber | Genre(s): drama, horror, thriller | Duur: 90 minuten

Charlotte is op verzoek van haar vroegere mentor Anton afgereisd naar Shanghai om kennis te maken met zijn nieuwe pupil Lizzie. Beide dames zijn zeer getalenteerde cellisten. Eenmaal daar komt Charlotte weer in aanraking met haar carrière die ze opgaf om voor haar zieke moeder te zorgen. Hun ontmoeting zorgt er echter voor dat hun pad een sinistere afslag met schokkende gevolgen neemt, waarbij het drietal tot het uiterste wordt gedreven.

De trailer kijken voor deze film is zeker een aanrader, want het schetst prima de sfeer van deze film. Daaraan zie je ook meteen dat dit niet een dertien-in-een-dozijn-film is en dat het niet voor iedereen weg is gelegd. Als je open staat voor een originele horrorfilm met een verrassende plotwending, dan is The Perfection een absolute aanrader. De cast, setting, sfeer en het verhaal zijn goed. Wel is er een kans dat de grote plottwist niet in de smaak valt, want het is er een in de categorie “je vindt het fantastisch of je haat het”. Hoe dan ook is het een verrassend goede horrorfilm die je een kans moet geven (mits je niet afgeschrikt bent door de trailer).

Hereditary (2018)

Regisseur: Ari Aster | Acteurs: Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne | Genre(s): drama, horror, mysterie | Duur: 127 minuten

Als Annie’s moeder overlijdt, treft dat vooral haar dochter Charlie. De grootmoeder had een ongewone fascinatie voor haar kleindochter. De familie die gebukt gaat onder rouw, wordt geconfronteerd met verontrustende gebeurtenissen die de verhouding steeds verder onder druk zetten. Annie probeert grip op de situatie te krijgen en haar gezin te redden, maar zakt daardoor steeds verder in de duisternis die de familie overschaduwt.

De synopsis klinkt wellicht niet direct als een horrorfilm, maar ook voor deze film geldt dat de trailer een heel goed beeld geeft van de sfeer en de stijl van deze film. Een beetje filmliefhebber heeft de hype rondom deze film ongetwijfeld meegekregen destijds, maar jammerlijk genoeg is de film absoluut verkeerd in de markt gezet; de meesten zullen deze film niet bestempelen als de engste film ooit. Toch is de spanning onderhuids en blijft het zeker nawoeden. Met rouw als thema is de film zwaar beladen, maar dat maakt de film juist zo sterk. De cast is heel goed, met ijzersterke, emotionele rollen van Toni Collette en Alex Wolff. Net als voor The Perfection geldt dat de twist niet bij iedereen in de smaak valt.

Michael Wenting
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.