Netflix Filmavond: Ontrafel het mysterie

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Mysterieus

Er zijn horrorfilms vol met jumpscares en er zijn (horror)films met een diepere, mysterieuze laag, waarbij je als kijker zelf uit mag vogelen wat er precies aan de hand is. In deze Netflix Filmavond komen twee films aan bod die vallen onder de laatste categorie.

In the Tall Grass (film) - WikipediaIn the Tall Grass (2019)

Regisseur: Vincenzo Natali | Acteurs: Harrison Gilbertson, Laysla de Oliveira, Avery Whitted | Genre(s): bovennatuurlijk, horror | Duur: 90 minuten

De zwangere Becky en haar broer Cal zijn onderweg naar San Diego. Op een gegeven moment stoppen ze bij een kerk. Vanuit het grasveld tegenover de kerk horen ze een kind roepen. Daarna roept een vrouw tegen het kind dat hij niet om hulp mag roepen. Becky en Cal hebben hier geen goed gevoel bij en besluiten om het grasveld in te gaan om te kijken wat er aan de hand is. Al snel verliezen ze elkaar uit het oog en komen ze erachter dat er iets vreemds aan de hand is in het grasveld. Doordat de afstand tussen hen in en de richting waarin ze lopen steeds verandert, blijven ze door het veld dwalen. Er blijken nog meer mensen in het grasveld vast te zitten. Komen ze er nog uit? En hoe kan het dat al deze mensen in het gras zitten? Wat doen ze hier?

In the Tall Grass is zeker een film die je niet zo snel los laat. Al tijdens het kijken probeer je uit te vogelen wat er precies gaande is en hoe de tijdlijn in elkaar steekt. Ook na de film blijf je hier nog wel even zoet mee. Een aantal vragen blijven onbeantwoord, maar dat maakt het ook weer leuk en interessant. De film zorgt voor verwarring en een onheilspellend gevoel. Vincenzo Natali weet de sfeer van Stephen King en Joe Hill goed neer te zetten; de film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek. Waar je zou denken dat een film van anderhalf uur dat zich afspeelt in een grasveld snel zou gaan vervelen, is dat met deze film juist het tegendeel. Het blijft interessant en fascinerend wat er zich afspeelt in het hoge gras.

 

Buster's Mal Heart (Film, 2016) - MovieMeter.nl Buster’s Mal Heart (2016)

Regisseur: Sarah Adina Smith | Acteurs: Rami Malek, Donald Joseph Qualls, Kate Lyn Sheil | Genre(s): mystery, thriller, filmhuis | Duur: 96 minuten

Een excentrieke man is op de vlucht voor de autoriteiten. Hij verstopt zich in lege vakantiehuisjes in het bos waar hij regelmatig de radiozenders checkt. Hij belt regelmatig onder de naam Buster naar de presentatoren van deze radiozenders om ze te waarschuwen voor dreigende gevaren. Buster was voorheen Jonah, een doodnormale man die zijn geld verdiende als conciërge tijdens nachtdiensten bij een hotel. Dit eiste zijn tol en zorgde ervoor dat Jonah’s mentale gezondheid achteruit ging. Zijn huwelijk strandde en zijn leven veranderde nog meer toen hij een geobsedeerde complotdenker, Brown, ontmoette.

In Buster’s Mal Heart zijn er meerdere verhaallijnen gaande. Je wordt meegenomen in verschillende scènes, waarbij je stukken krijgt te zien die Buster/Jonah hebben gevormd tot wie hij nu is. Ook zie je hoe hij omgaat met de verwarrende gedachten die hij heeft. Het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is en er wordt een boel aan de kijker overgelaten om zelf te interpreteren. Dat maakt de film ook zeker interessant. Het laat je realiseren dat een situatie zoals die van Buster best complex kan zijn en dat er niet makkelijk te oordelen valt over iemand met verward gedrag als je weet hoeveel factoren er mee kunnen spelen. Tevens zijn de scènes ook erg mooi neergezet en kun je genieten van een fijn ogende film.

Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.