Netflix Filmavond: Scandinavische dansfilms

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Scandinavië biedt meer dan alleen maar thrillers

Denk je aan scandinavische films dan denk je al gauw aan de detectives en thrillers waar ze zo bekend om zijn. Toch maken ze natuurlijk ook heus wel wat andere films. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke dansfilm? Of twee natuurlijk voor een avondvullend programma.

DANCING QUEENS (2021)

Regisseur: Helena Bergström | Acteurs: Molly Nutley, Christopher Wollter, Emil Almén | Genre(s): drama, komedie, dansen | Duur: 110 minuten

Dylan heeft een passie voor dansen, maar sinds haar moeder overleden is doet ze daar eigenlijk niet veel meer mee. Ze geeft dansles aan een paar kindjes van het eiland waar ze op woont, maar verder werkt ze vooral in de winkel van haar vader die zelf te depresief is om te werken. Het is Dylans oma die haar overhaalt om toch een keer mee te doen aan een auditie op de vaste wal, maar eenmaal daar aangekomen blijkt de datum niet te kloppen. Ze blijkt echter wel precies op tijd te komen om een schoonmaakster te helpen door haar baantje over te nemen in een travestietenclub. Een travestietenclub die duidelijk om een goede danser verlegen zit. En dus besluit Dylan om zich voor te doen als man en mee te doen als dragqueen.

Dancing Queens is een echte verrassing voor de liefhebber. Het bevat de nodige clichés van een feelgoodfilm (want dat is het absoluut), maar weet zich toch ook te onderscheiden. De film is goed geacteerd en bevat een flinke portie bijzondere personages. Bij vlagen grappig, soms wat verdrietig, maar vooral erg mooi. Het grootste nadeel is misschien dat er veel geknipt lijkt te zijn in de dansscènes. Jammer want er zit duidelijk meer dan genoeg danstalent in deze film. Voor iedereen die een goede feelgood dansfilm kan waarderen is dit zeker een aanrader.

BATTLE (2018)

Regisseur: Katarina Launing | Acteurs: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia, Vebjørn Engero | Genre(s): drama, dansen, romantiek | Duur: 95 minuten

Amalie lijkt alles perfect voor elkaar te hebben. Ze heeft een knappe vriend, leuke vriendinnen, een luxe leventje met een prachtig huis om in op te groeien en ze kan erg goed dansen. Sterker nog, ze krijgt misschien wel een kans op een plek bij een beroemde dansschool in Amsterdam. Alles gaat echter anders dan verwacht als haar vader plotseling failliet blijkt te zijn. Amalie en haar vader verhuizen naar een hele andere buurt, ver weg van alle luxe. Terwijl Amalie op school probeert te verbergen wat er gebeurd is en de schijn hoog houdt, ontdekt ze ondertussen in haar nieuwe wijk een groepje dansers waar ook de leuke streetdancer Michael bij hoort.

De film Battle is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Maja Lunde. Sterker nog, Maja Lunde schreef ook mee aan het scenario voor de film. De film speelt zich af in Noorwegen en is precies zoals het plot doet vermoeden een vrij standaard tienerfilm. De dansscènes zijn oké, maar voor een geoefend oog niet heel bijzonder te noemen. Daarnaast is de hoofdpersoon ook niet echt het innemende type waardoor je heel erg met haar meeleeft. Wat uiteindelijk overblijft is een vrij simpel verhaal vol met clichés, dat net vermakelijk genoeg is voor een simpele dansfilmavond.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.