Netflix Filmavond: Spannende Nederlandse boekverfilmingen

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Van eigen bodem

Eventjes een avondje geen zin in een Amerikaanse blockbuster, Scandinavische thriller of Spaanse horror? Dan hebben wij de perfecte Netflix filmavond voor je, want deze keer staan twee films van eigen bodem op het menu die gebaseerd zijn op boeken van twee Nederlandse schrijfsters. Dit is meteen een goed excuus om een borrelplankje te maken met blokjes kaas, plakjes leverworst en toastjes met filet americain.

Daglicht (2013)

Regisseur: Diederik Van Rooijen | Acteurs: Angela Schijf, Monique van de Ven, Fedja van Huêt | Genre(s): drama, mysterie, thriller | Duur: 114 minuten

Iris, een succesvolle advocate, ziet haar leven compleet veranderen als ze ontdekt dat haar moeder een groot geheim met zich meedraagt. Ze blijkt namelijk een oudere, autische halfbroer te hebben die in een tbs-kliniek verblijft na veroordeeld te zijn voor een gruwelijke moord. Zijn bestaan is noodgedwongen verzwegen, maar nu Iris van zijn bestaan weet wil ze dat de waarheid boven tafel komt. In haar zoektocht wordt ze geconfronteerd met zaken waardoor haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Daglicht is een verfilming van het gelijknamige boek van Marion Pauw. Dat boek werd haar doorbraak en werd bekroond met de Gouden Strop. Het is een verrassend mysterieuze, spannende, onheilspellende film over familiegeheimen geworden. Als kijker zoek je met Iris mee naar de antwoorden en kom je langzaam maar zeker (met haar) achter de waarheid. De film komt met verrassende plotwendingen en weet tot het einde te intrigeren. De cast is goed gekozen en zet geloofwaardige personages neer. Kortom; een zeer sfeervolle film die je als thrillerliefhebber gewoon eens gezien moet hebben.

Terug naar de Kust (2009)

Regisseur: Will Koopman | Acteurs: Linda de Mol, Ariane Schluter, Daan Schuurmans | Genre(s): thriller | Duur: 110 minuten

Alleenstaande moeder Maria Vos wordt door een onbekende gestalkt en met de dood bedreigd. Ze slaat op de vlucht en duikt onder bij haar oudere zus Ans, die nog in hun ouderlijk huis woont. Haar verblijf in de villa aan de kust confronteert haar met traumatische jeugdherinneringen en terwijl haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid gaat twijfelen, komt haar stalker steeds dichterbij.

Terug naar de Kust is de verfilming van het gelijknamige boek van Saskia Noort, die daarmee in 2003 debuteerde als thrillerschrijver. Die film je laat je gissen naar wie de stalker van Maria Vos is en slaagt daar goed in door je als kijker aan alles te laten twijfelen. Wellicht zie je het einde al wel vroeg aankomen, maar dat mag de pret niet drukken. De sfeer en het gevoel van paranoia komen goed over, ondersteund door enkele huiveringwekkende scènes. De cast acteert prima, met de name de hoofdrolspelers zijn erg geloofwaardig.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.