Ook Wonka is er weer een: waarom die eeuwige prequels?

Wonka draait in de bioscopen en ook het leven van de eigenaar van de chocoladefabriek voor hij Sjakie tegenkomt ligt voor een deel op tafel. Hiermee is het filmlandschap opnieuw een prequel rijker: een film die zich afspeelt voor alle gebeurtenissen die we al kennen uit de originele film. Waarom durven filmstudio’s het niet aan om met iets nieuws te komen en blijven zij teren op al bestaande materie?

In de eerste film van Star Wars zien we hoe Enakin Skywalker Darth Vader wordt. Wat volgt zijn drie films die zich afspelen voor dit moment en hier allemaal naartoe opbouwen. In verhalend opzicht werkt dit niet zo goed, omdat je weet wat er gaat gebeuren.

Maar toch barst het filmlandschap van de prequels. Van tekenfilms als Minions: The Rise of Gru en Lightyear, over astronaut Buzz Lightyear uit de Toy Story-reeks. Maar ook oude klassiekers als Disney’s Cruella (de schurk uit 101 Dalmatiërs) en Fantastic Beasts, de vervolgreeks op Harry Potter waarin het laatste deel The Secrets of Dumbledore het verleden van tovenaar Perkamentus blootlegt. En eigenlijk is praktisch iedere Marvel-film na End Game een verhaal dat teruggrijpt op eerdere gebeurtenissen.

Iets van deze eeuw

Al zijn praktisch alle voorbeelden hierboven afkomstig uit grote Hollywoodproducties. Niet alleen daar is de prequel een terugkerend thema. Ook ver daarbuiten. Het idee komt voort uit digitalisering. Films, televisie, games, alles staat in continue verbinding met elkaar.

Het idee van een prequel is iets van de 21e eeuw. Voorheen waren filmmaatschappijen veel meer gericht op het maken van één film. Soms was er dan nog een vervolg (sequel) of een enkele keer een prequel, maar daarna was het tijd voor iets anders. Wat nu centraal staat zijn verhaalwerelden die alle kanten op gaan. In deze werelden ligt de focus meestal op een karakter. De Star Wars-film Solo is hier een goed voorbeeld van.

Streamingplatforms

Scripts voor een prequel worden gemaakt wanneer de producenten zien dat een film goed loopt. Gaan we er dan naartoe dat we binnenkort alleen nog maar enkele filmreeksen hebben waarop telkens wordt voortgeborduurd?

Het bioscooppubliek was jaren het grote massapubliek. Televisieseries boden aanvullende informatie, maar daar werd niet veel tijd aan besteed. Hoe anders is dit nu door de opkomst van streamingplatforms. Voor kleinere en meer niche films wordt het moeilijker om een plek te vinden in het bioscoopaanbod.

Filmstudio’s als wereldbedrijf

In de jaren 50 hadden Hollywoodstudio’s als eigenaar van de distributiekanalen en bioscopen een monopoliepositie waardoor ze in verschillende landen het filmaanbod volledig konden opkopen. Dit stopte door een regeringsinterventie waar de studio’s na een verloren rechtszaak gedwongen waren om hun distributie en exploitatie af te stoten. Maar tegenwoordig gebeurt dit overal, de filmstudio’s zijn wereldbedrijven. Ze hebben nu ook nog eens eigen streamingsdiensten die in bijna alle landen uitzenden.

De fantasy- en sciencefiction wereld leent zich het allerbest voor prequels en eindeloze nieuwe films met dezelfde personages. Vanwege de digitale filmtechnieken waardoor werelden realistisch gecreëerd kunnen worden. Maar een nog belangrijker elementen is dat mediabedrijven in feite filmbedrijven zijn waar film onderdeel is van een veel groter geheel. En dan kom je terecht bij dingen als superhelden en tekenfilmfiguren die zich hier uitstekend voor lenen.

Geschreven door
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.