Bridget Jones is al 32 en realiseert zich dat haar leven niet helemaal zo is als ze gehoopt had. Ze begint een oude vrijster te worden die zichzelf te dik vindt, rookt en drinkt. Het lukt haar maar niet om een leuke man aan de haak te slaan en dus is het tijd voor verandering. Ze koopt een dagboek en is van plan om haar leven drastisch te veranderen. Ze schrijft daarin alles wat ze ze niet zoekt in een vent en dat is eigenlijk precies alles wat haar leuke baas wel is. Dan is daar naast haar erg charmante baas Daniel ook nog de stijve Mr. Darcy. Is hij dan misschien meer geschikt als kandidaat?
Ondertussen is de derde film van Bridget Jones in de bioscoop met de titel Bridget Jones’s Baby. De bioscoopzalen zitten vol met voornamelijk gezellige damesgroepjes die het heerlijk vinden dat er weer een vervolg is op het komische Bridget Jones’s Diary. Opvallend, want velen zijn alweer vergeten dat er ook nog een tweede deel is genaamd Bridget Jones: The Edge of Reason. Dit tweede deel deed het lang niet zo goed als de eerste film. Gelukkig is de derde film een heel stuk beter en lijkt dit weer een groot succes te worden. Tijd om de eerste film er nog maar eens bij te halen, want wat gebeurde daar ook alweer? Wat maakte deze film zo’n succes?
Bridget Jones’s Diary is gebaseerd op het gelijknamige boek van Helen Fielding, die ook meeschreef aan het script van de film. Het boek is een soort herinterpretatie van het bekende verhaal van Jane Austen: Pride and Prejudice. Leuk is het dan ook dat Colin Firth, die Mr. Darcy speelde in de bekende televisieserie van Pride and Prejudice in 1995, ook de rol van Mr. Darcy op zich heeft genomen in Bridget Jones’s Diary. Behalve dat deze rol wel aardig het zelfde is gebleven, namelijk een stijve hark die verliefd wordt op het vrolijke meisje, lijkt de film verder niet echt overeen te komen. Het moderne jasje waarin deze is gegoten doet totaal niet denken aan het kostuumdrama van Pride and Prejudice.
Helemaal niet erg dat deze zo ver afwijkt, want toch wist Bridget Jones’s Diary een enorm succes te worden. Het is misschien wel één van de bekendste romantische komedies die er gemaakt zijn en daarmee verdient de film dan ook zeker een plekje in onze Uit den Oude Doosch-rubriek. Dat de film zo populair werd komt vooral door het hoofdpersonage met haar voor veel vrouwen herkenbare situaties. Ze is niet al te slim, heeft een paar leuke eigenaardigheden en is alles behalve perfect. Ze doet wanhopig haar best om te veranderen, maar eigenlijk lukt dat gewoon niet. Deze rol wordt fantastisch neergezet door Renée Zellweger, die hiervoor bijna tien kilo moest aankomen.
Velen zullen de film wel ooit een keer gezien hebben, want deze is ondertussen al vijftien jaar oud. Het is bijna onmogelijk om niet een keer hard in lachen uit te barsten om de komische situaties die ontstaan. Wat dacht je van die keer dat Bridget probeert te koken en blauwe soep maakt, of het doldwaze gevecht tussen Daniel en Mr. Darcy op straat, of de moeder die er vandoor gaat met een oranje sieradenverkoper, of die keer dat Bridget in haar bunny-pakje op een feest vol mensen in nette kleding verschijnt. De vreemde situaties stapelen zich op terwijl Bridget wanhopig haar best doet om eindelijk een leuke kerel aan de haak te slaan.
De keuze lijkt makkelijk. Daniel Cleaver, gespeeld door niemand minder dan Hugh Grant, is een fantastisch leuke man. Weliswaar is hij Bridget’s baas, drinkt hij veel en is hij een beetje seksistisch, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is charmant en doet echt zijn best om Bridget een leuke tijd te bezorgen. Al lijkt het wel alsof ze overal Mr. Darcy tegen het lijf lopen. Hij is een oude vriend van de familie en de moeders van Bridget en Mr. Darcy doen dan ook hun uiterste best om die twee aan elkaar te koppelen. Mr. Darcy is echter een nogal stijve, arrogante en onaardige man. De keuze lijkt dan ook makkelijk. Of misschien toch niet helemaal?
Bridget Jones’s Diary is dan misschien al vijftien jaar oud, maar het blijft een ontzettend leuke film. Nu de derde film in deze reeks dan ondertussen eindelijk daar is wordt het misschien wel tijd om een heuse Bridget Jones-marathon te gaan houden. Dat kan haast niet anders dan een doldwaas festijn worden waarbij je gierend van het lachen van de bank rolt. Er zijn ondertussen zelfs hints dat er een vierde film gaat komen, dus dat wordt vast ook weer genieten. De eerste film blijft echter een klassieker, vol met romantiek en komische situaties.