Uit Den Oude Doosch: Die Hard (1988)

Politieagent John McClane bevindt zich op het kerstfeest van het werk van zijn ex-vrouw als het opeens mis gaat. Terwijl hij zich na een ruzie afgezonderd heeft, komen er Duitse terroristen binnen die alle werknemers in gijzeling nemen. Het doel van de terroristen is een enorme kluis en ze zijn niet van plan om iemand het gebouw uit te laten gaan tot ze de inhoud hebben. Maar dan hebben ze buiten McClane gerekend, die vast van plan is om de terroristen uit te schakelen. Hij verschanst zich op een leegstaande verdieping in de enorme wolkenkrabber en voert van daaruit kleine aanvallen uit op de terroristen.

De allereerste Die Hard-film stamt ondertussen al uit 1988 en was een groot succes. De film werd een soort voorbeeld als het ging om hoe een actiefilm hoorde te zijn en er ontstond een nieuw soort standaardformule voor actiefilms. Zodra een film echter goed aanslaat bij het publiek beginnen veel filmmakers al direct na te denken over vervolgfilms. Soms pakt dit goed uit, en soms iets minder. De tweede Die Hard-film viel een beetje tegen maar de derde, luisterend naar de naam Die Hard with a Vengeance, wist zeker de eerste film te evenaren wat succes betreft. Veel later volgden er nog twee films in de reeks, die helaas beide nooit zo goed werden als het eerste en het derde deel.

gallery-diehard-2

Ook voor hoofdrolspeler Bruce Willis werd Die Hard een enorm succes, want na zijn rol in deze film werd hij opeens een veelgevraagd acteur. Het was duidelijk dat hij enorm veel potentie had als actie-acteur en het is dan ook niet gek dat hij daarna nog enorm veel hoofdrollen in actiefilms gespeeld heeft. Ook in alle vervolgfilms van Die Hard keerde Willis elke keer weer terug als hoofdrolspeler in de rol van John McClane. Voor veel mensen kan het dan ook haast niet anders of Willis was geboren voor Die Hard, maar toch heeft hij het aan geluk te danken dat hij de rol kreeg. In eerste instantie waren de toen al bekende sterren als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone gevraagd voor de rol, maar zij pasten.

De slechterik in de eerste film is Hans Gruber die gespeeld wordt door Alan Rickman. Rickman heeft ook al een enorme carrière achter de rug, maar zijn bekendste rol blijft misschien toch wel die van Sneep in de Harry Potter-films. Hij lijkt geboren te zijn om de slechterik te spelen want ook nu nog wordt de rol van Hans Gruber vaak gezien als beste slechterik. Hij is slecht, intelligent en weet McClane regelmatig te verrassen. Een fantastische rol dus van Rickman. Ook Bonnie Bedelia  weet een goede rol neer te zetten als de (bijna) ex-vrouw van McClane. En al deze goede acteerprestaties samen zorgen er dan ook voor dat Die Hard een genot is om naar te kijken. Daarnaast zijn de dialogen scherp, en de oneliners worden vandaag de dag nog steeds gebruikt en herkend.

die_hard_2

Die Hard is gebaseerd op een boek uit 1979 met de naam Nothing Lasts Forever, geschreven door Roderick Throp. Het script voor de film werd vervolgens geschreven door Jeb Stuart en Steven E. de Souza. Verder kreeg de film nog een klein Nederlands tintje door de cinematografie van Jan de Bont. Vooral belangrijk voor een film is echter de regisseur en dit verklaart misschien ook wel waarom zowel het eerste als het derde deel zo’n succes werd. Beide films werden namelijk geregisseerd door John McTiernan. Eerder werd hij al bekend met zijn films Nomads en Predator, waarmee al duidelijk werd dat hij prima wist hoe hij een actiefilm moest maken. Ook met Die Hard scoorde hij vervolgens een enorm succes, dat helaas daarna wel een beetje afnam.

Dat Die Hard het waard is om weer eens uit den oude doosch te halen mag ondertussen wel duidelijk zijn. Hoewel de laatste paar films de reeks geen goede naam gegeven hebben waren het eerste en derde deel toch zeker enorme successen. Die Hard was de start voor de carrière van Bruce Willis en ook de start voor een nieuw actiefilmtijdperk. Gelukkig worden de films nog regelmatig uitgezonden op televisie, en anders zijn ze zeker het moeite waard om eens in huis te halen. Tijd voor een Die Hard marathon en een heel hard Yippee-ki-yay, motherfucker.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.