Uit den Oude Doosch: Hot Fuzz (2007)

De Londense top-agent Nicholas Angel wordt door omstandigheden overgeplaatst naar het slaperige plaatsje Sandford. Er valt helemaal niets te beleven in tegenstelling tot de actie in Londen en Angel vindt het moeilijk zich aan te passen. Dan wordt hij ook nog gekoppeld aan de jonge en nogal onhandige agent Danny Butterman. Net als hij er de brui aan wil geven, zorgen een aantal mysterieuze voorvallen ervoor dat Angel opeens in actie moet komen en hij ontdekt al snel dat Sandford helemaal niet zo’n slaperig stadje is als hij dacht…

In 2004 verscheen de film Shaun of the Dead welke geregisseerd werd door het komische duo Edgar Wright en Simon Pegg. In deze Britse horrorkomedie werden een aantal klassieke zombiefilms op de hak genomen en dat bleek een groot succes. De film won verschillende prijzen en deed het boven verwachting goed. Het is dan ook niet vreemd dat Edgar Wright en Simon Pegg al gauw begonnen aan een nieuwe film. Samen schreven ze het scenario voor Hot Fuzz, waarna Edgar Wright deze regisseerde en Simon Pegg de hoofdrol op zich nam. Wederom wist dit komische duo een succes te boeken want ook deze film werd goed ontvangen.

Hot Fuzz is een parodie op het gehele actiefilmgenre waarin bijna elk cliché wel een beetje aan bod komt. De film is dus vooral komisch bedoeld en bevat emmers vol met Britse humor. Het moet je dus wel een beetje liggen om dit leuk te vinden en de film is lang niet voor iedereen geschikt. Over het algemeen werd de film echter goed ontvangen en won deze zelf een Empire Award voor beste filmkomedie. Daarnaast werd de film nog genomineerd voor beste Britse film, beste regisseur en beste hoofdrolspeler. (Die laatste natuurlijk voor komedie-acteur Simon Pegg). Al met al dus reden genoeg om deze film een keer uit den ouden doosch te halen, in deze herfstperiode kunnen we immers wel wat komedie gebruiken.

Simon Pegg heeft dus de rol van politieagent Nicholas Angel op zich genomen. Deze politieagent is niet zomaar iemand, hij is de beste van de beste. Hij is zelfs zo goed dat hij weggestuurd wordt uit Londen omdat zijn collega’s zich een beetje bedreigd voelen doordat hij degene is die alles oplost en alle boeven vangt. Zijn arrestatierecord is 400% hoger dan dat van de rest en hij heeft zo goed als elke medaille en prijs die er te winnen valt al gewonnen. Helaas wordt hij overgeplaatst naar het slaperige stadje Sandford, dat jaar na jaar gekozen wordt tot het dorp van het jaar.

Pegg kreeg zeker niet voor niets een nominatie voor zijn rol, hij is uitermate geschikt als overijverige politieagent. Ook zijn vaste partner Nick Frost zet een uitstekende rol neer als de losse agent Danny Butterman die niets liever wil dan een flinke portie actie. Zijn grote voorbeelden zijn de films Bad Boys II en Point Break. Samen vormen Angel en Butterman een mooi duo dat door de straten patrouilleert op zoek naar enige vorm van criminaliteit die ze aan kunnen pakken. Helaas gebeurd er niet veel meer dan een ontsnapte zwaan en wat minderjarigen die stiekem alcohol drinken. Totdat er opeens wat mysterieuze ongelukken gebeuren.

Hot Fuzz houdt uiteindelijk een beetje het midden tussen een detective en een actiefilm met daaraan de nodige humor toegevoegd. Er komen een heel aantal vrij bloederige scènes voorbij en vooral op het einde de nodige, ietwat over de top, actie. Dat maakt de film niet alleen erg vermakelijk, maar ook nog een tikje spannend. Hot Fuzz is daarmee een film die een breed genre aanspreekt en een film die je absoluut een keer gezien moet hebben.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.