Uit den Oude Doosch: You’ve Got Mail (1998)

Kathleen Kelly heeft een klein kinderboekenwinkeltje in New York waar ze dagelijks kinderen voorleest en met hart en ziel haar boeken verkoopt. Een probleem rijst echter op als zakenman Joe Fox besluit om een grote boekenwinkel om de hoek te openen die met zijn lage prijzen veel klanten bij Kathleen weglokt. Er ontstaat dan ook een strijd tussen Kathleen en Joe, want Kathleen is niet van plan om zomaar op te geven. Gelukkig is daar de opkomst van het internet waarop je lekker anoniem met iemand kan praten. Kathleen en Joe doen dit dan ook dagelijks met elkaar zonder dat ze dat doorhebben.

Onlangs verscheen het boek Echte liefde vind je in de boekhandel, een heerlijke roman die zich, zoals de naam al doet vermoeden, afspeelt in een boekhandel. Dit boek doet dan ook direct denken aan deze klassieker, want welke andere romantische film over boekhandels is er nou bekender? You’ve Got Mail is een tijdloze klassieker onder de romantische films, die ook nu nog steeds heerlijk is om te kijken. De oude inbelverbinding van het internet doet misschien wat nostalgische gevoelens omhoog halen, maar eigenlijk krijg je bij het kijken van deze film helemaal niet het gevoel dat deze al uit 1998 stamt.

m4-a

‘You’ve got mail’ zegt een elektronische stem als Kathleen of Joe weer een berichtje binnen krijgt op de computer. Beide zijn super blij als ze weer een berichtje krijgen van de ander en ze vinden het heerlijk om te kunnen praten met iemand waarvan ze de identiteit niet kennen. Ze hebben dan ook besloten dat het nooit te persoonlijk mag worden wat ze vertellen. Langzaam maar zeker beginnen ze echter een beetje verliefd te worden op de persoon aan de andere kant van de lijn en besluiten ze elkaar te ontmoeten. Terwijl Kathleen denkt dat haar computervriend nooit is komen opdagen bij hun afspraak, weet Joe inmiddels dat het Kathleen is met wie hij praat.

In het echte leven zijn ze aartsrivalen, maar Joe vindt dit eigenlijk nogal jammer en besluit door te gaan met zijn berichtjes naar Kathleen en geheim te houden dat hij al weet wie ze is. Kathleen blijft Joe ondertussen bestoken met berichtjes over die verschrikkelijke vent die voor problemen zorgt in haar leven. Dit levert natuurlijk wel wat komische situaties op en Joe is niet te beroerd om Kathleen een beetje uit de tent te lokken en er een schepje bovenop te doen. Lukt het Kathleen om haar boekwinkeltje open te houden? En zullen Kathleen en Joe ook in het echte leven ooit bij elkaar komen?

2

De hoofdrolspelers in deze feelgood-film zijn niet de minste. Kathleen wordt gespeeld door Meg Ryan en Joe wordt gespeeld door Tom Hanks. Ze waren geen onbekenden van elkaar, want in 1993 speelden ze bijvoorbeeld ook al samen in de klassieker Sleepless in Seattle. Beide zijn heel bekend in de filmwereld en dat is niet voor niets. Ze kunnen prima acteren en dat laten ze ook in You’ve Got Mail zien. Meg Ryan werd zelfs met deze rol genomineerd voor een Golden Globe. Opvallend is dat Meg Ryan schijnbaar ook erg goed lag bij Nora Ephron, die de film regisseerde en ook het scenario schreef. Zij heeft heel veel scenario’s geschreven en ook vele films geregisseerd en in erg veel van deze films speelde Meg Ryan de hoofdrol.

You’ve Got Mail werd net als Sleepless in Seattle een best groot succes. Beide zijn van de hand van scenarioschrijfster en regisseuse Nora Ephron en beide hebben Tom Hanks en Meg Ryan in de hoofdrol. Er zijn dan ook veel overeenkomsten te zien, maar de belangrijkste is natuurlijk dat het heerlijke romantische films zijn. In You’ve Got Mail weet Meg Ryan weer een prima rol neer te zetten en wordt ze zelfs genomineerd voor een Golden Globe. Ook tegenspeler Tom Hanks doet het zeker niet verkeerd en dat is dan ook wat de film waarschijnlijk tot zo’n succes gemaakt heeft. Deze feelgood-film is dan misschien al uit 1998, maar het blijft een heerlijke film om te zien en daarom verdiende deze het ook om weer eens uit den ouden doosch gehaald te worden.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.