Uit Den Ouden Doosch: 101 Dalmatians (1996)

Anita is een modeontwerpster die een jurk ontwerpt voor haar gemene baas Cruella de Vil, waarbij ze zich laat inspireren door trouwe viervoeter Perdita. Ondertussen probeert Roger succesvol te worden als spelletjesontwerper en is dalmatiër Pongo het belangrijkste wezen in zijn leven. Daar komt snel verandering in als de twee gevlekte honden verliefd op elkaar worden en de vonk ook overspringt bij Anita en Roger. Al snel vindt er gezinsuitbreiding plaats, maar helaas is het prille geluk maar van korte duur.

Cruella is namelijk op de hoogte van de komst van de puppy’s en opent de jacht op de schattige, pasgeboren dalmatiërs. Ze wil de vachtjes namelijk gebruiken voor haar nieuwe kledinglijn en ze wordt daarin geholpen door twee klunzige handlangers. Gelukkig staan Perdita en Pongo er ook niet alleen voor, want zij kunnen rekenen op steun van het complete dierenrijk. De dieren slaan de poten ineen en zetten alles op alles om de boosaardige modemagnaat tegen te houden.

101dalmatiers_1

De rol van Cruella wordt gespeeld door de bekende actrice Glenn Close en met een vrij indrukwekkend lijstje filmprijsnominaties is haar talent ook niet onopgemerkt gebleven. Zo is ze onder andere zes keer genomineerd voor een Oscar. In 101 Dalmatians speelt ze haar rol erg goed, ook al blijft het wel overduidelijk een ‘familiefilm-schurk’. Toch zet ze hier wel een personage neer die niet snel vergeten wordt, mede dankzij haar best wel afschrikwekkende voorkomen. Het snelle schakelen tussen de gemaakte hartelijkheid en haar ware boosaardigheid werkt erg goed in deze familiefilm, die wellicht wel wat te eng is voor de jonge kijkers.

Ook de overige rollen worden vertolkt door niet de minste namen, zo speelt Jeff Daniels de rol van Roger die waarschijnlijk het meest bekend is als Harry Dunne uit Dumb & Dumber. Zijn tegenspeelster is Joely Richardson als Anita en ook zij is zeker geen onbekende in de filmwereld. Beide zetten een geloofwaardig personage neer, ook al draait de film natuurlijk eigenlijk om Cruella, de handlangers en de dieren. Een van de klunzige schurken wordt gespeeld door Hugh Laurie, die nu waarschijnlijk herkenbaarder is met een witte doktersjas aan, na acht jaar lang Dr. House te hebben gespeeld in de gelijknamige televisieserie.

101dalmatiers_2

De humor in deze film komt vooral van het personage Cruella de Vil, maar daarnaast ook van de vele slapstick grappen die worden veroorzaakt door de dieren in hun poging de dierenhater te stoppen voor het te laat is. Heel origineel is het allemaal niet, maar het kijkt gewoon lekker weg. Qua sfeer komt het wel in de buurt van een Home Alone-film, maar dan zonder een jochie dat alleen thuiszit of het kerstthema.

Dus mocht je op een grauwe zondagmiddag nog een leuke film voor de hele familie zoeken, dan is 101 Dalmatians een aanrader. De meeste pluspunten gaan naar het personage Cruella de Vil, wat een typische familiefilm-schurk is, maar wel eentje die bij weet te blijven. Originaliteitsprijzen verdient deze film niet, maar dat maakt het er niet minder leuk om.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.