Uit Den Ouden Doosch: 2 Fast 2 Furious (2003)

Brian O’Conner is ontslagen als agent. Nu verdient hij de kost met illegale straatraces in Miami. Als hij gepakt wordt, stelt de politie hem voor een keus: of undercover gaan om een sluwe zakenman te ontmaskeren, of een gepaste straf uitzitten. Hij kiest voor het eerste, maar wel op voorwaarden: hij doet deze klus alleen als hij mag samenwerken met zijn jeugdvriend Roman Pearce en hun strafbladen worden gewist. De politie gaat hiermee akkoord. Zij hebben er veel voor over om Carter Verone, die met zijn import- en exportbedrijven geld witwast, op te pakken.

De Fast & Furious-reeks is op dit moment een van de meest succesvolle filmreeksen. Recent kwam deel acht uit en die bracht wereldwijd meer dan 1,2 miljard dollar op. Bijzonder, want er zijn in totaal slechts dertig films die de miljardgrens hebben gepasseerd. Ook deel zeven uit de reeks staat in dat lijstje, met een opbrengst van maar liefst 1,5 miljard dollar. In totaal bracht de hele serie zo’n 5,1 miljard dollar op, wat de Fast & Furious-reeks de op vijf na succesvolste filmreeks ooit maakt. De eerste film was zelfs nog een low budget-film, maar uiteindelijk heeft het de makers zeker geen windeieren gelegd.

Brian O'Connor (Paul Walker) werden nach einem Einsatz in der illegalen Rennszene wegen nicht ganz legaler Ermittlungsmethoden Führerschein und Dienstmarke entzogen. Nun erhält der auf Eis gelegte Gesetzeshüter eine Chance zur Bewährung..

Het eerste deel in de serie heet The Fast and the Furious. Daarna volgden de titels 2 Fast 2 Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Fast & Furious, Fast Five, Fast & Furious 6, Furious 7 en The Fate of the Furious. Ook de delen negen en tien staan al op de planning. Die zullen verschijnen in 2019 en 2021. Er is een duidelijke wijziging in concept tussen de eerste en tweede film. Waar de eerste film vooral gericht was op een undercoveroperatie rondom het illegale straatracen, gaan de overige delen voornamelijk over het straatracen zelf. Alle vervolgfilms hebben veel meer actie en sensatie. Wat deel twee doet opvallen tussen alle andere Fast & Furious-films is het grote gehalte humor.

De komische noot wordt voornamelijk geleverd door het personage Roman Pearce, gespeeld door Tyrese Gibson. Hij is eigenlijk vooral lomp en flapt alles eruit wat hij denkt, vaak tot ergernis van zijn vriend Brian (Paul Walker). Die is vooral bang dat de undercoveroperatie in het water valt. Ze vormen een goed duo, zowel als personages als acteurs. Er is duidelijk een klik en dat maakt mede dat deze film zo lekker weg kijkt. Tyrese Gibson verdween even uit het zicht, maar keerde in de vijfde film weer terug. Furious 7 is de laatste film waarin Paul Walker te zien is; een auto-ongeluk kostte hem vier jaar geleden op veertigjarige leeftijd zijn leven.

2-fast-2-furious-mc-jin-1200x675

Er zitten veel spectaculaire race-scènes in deze film, een stuk meer dan in de eerste film. Daarmee verdween wel de emotionele lading. De hoofdpersonages worden niet gedwongen om een keuze te maken tussen goed en slecht of werk en vrienden. Het enige dat Brian en Roman bezighoudt is het overleven van de missie die ze tot een goed einde proberen te brengen. Gelukkig kunnen ze daarbij wel rekenen op de steun van hun vrienden uit het illegale straatrace-circuit. Het levert een fantastisch gezicht op als tientallen dure, gepimpte auto’s als zebra’s door elkaar rijden als afleidingsmanoeuvre, zodat Brian en Roman kunnen ontsnappen.

Of 2 Fast 2 Furious de beste film uit de reeks is? Nee, waarschijnlijk niet. Maar de insteek van dit deel is duidelijk leidend geweest voor de rest van de serie. Het beste advies is eigenlijk om gewoon alle delen (nog eens) te kijken. Niet elke film is even vermakelijk (*kuch* deel 4 *kuch*), maar als je een hele filmreeks kijkt kun je niet zomaar een of meerdere delen overslaan. O ja, vergeet niet dat The Fast and the Furious: Tokyo Drift chronologisch gezien pas ná Fast & Furious 6 komt!

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.