Uit den Ouden Doosch: Alien (1979)

We schrijven het jaar 2122 wanneer de U.S.C.S.S. Nostromo, wat Italiaans is voor stuurman, naar de aarde vliegt met enkele miljoenen tonnen aan erts. Aan boord bevinden zich een zevental bemanningsleden en een zeer geavanceerde computer die ‘Moeder’ wordt genoemd door iedereen. Wanneer Moeder een onbekend signaal opvangt van een nabije planeet verandert het schip van koers om op onderzoek te gaan. Wanneer de bemanning op de planeet op onderzoek gaat, stuit deze op de resten van een oud neergestort ruimteschip. Aan boord vindt de bemanning het lichaam van de piloot daarvan, maar dat lijkt wel van binnenuit te zijn geëxplodeerd. Er zit namelijk een gat in het geraamte, waarbij de botten naar buiten lijken te zijn gebogen.

Voor wie Alien nog niet kent is dit misschien wel hét beste moment ooit, want binnenkort wordt de film opnieuw in de bioscoop gebracht in het kader van Alien Day. Alien is een inmiddels 38 jaar oude horrorfilm van de hand van Ridley Scott en wordt vandaag de dag nog steeds tot één van de engste films aller tijden gerekend. Dat is natuurlijk een waanzinnige prestatie voor een film die zo oud is inmiddels. Wat de film misschien wel het meest bijzonder maakt is de bijzondere kunstvorm die werd gekozen voor de Alien en ook het ruimteschip. Hiervoor werd gekozen voor de kunst van de Zwitserse H.R. Giger. Voor deze ontwerpen ontving de film een Oscar in de speciale effecten categorie.

alien1

Alien was een daverend succes en daarmee was het begin gemaakt van een langlopende franchise. Inmiddels zijn er alweer zes films van in omloop, vijf daarvan zijn al eerder uitgekomen en dit jaar verschijnt Alien: Covenant in de bioscoop. De reeks bestaat inmiddels uit Alien, Aliens, Alien3, Alien Resurrection, Prometheus en nu dan dus Alien: Covenant die ook wel Prometheus 2 wordt genoemd. De film werd in 2003 opnieuw uitgebracht in een Director’s Cut die een aantal extra scènes bevatte.

De film was tevens een ontzettende boost voor de carrière van Sigourney Weaver, die alleen al door deze film in één klap wereldberoemd werd. Haar personage Ellen Ripley is dan ook ontzettend belangrijk in de film. Ripley is zelfs een begrip geworden onder filmliefhebbers. De rol maakte van Sigourney Weaver één van de grootste actrices van dat moment. Ze speelde rollen in diverse films daarna en was onlangs nog te zien in het prachtige en even aangrijpende A Monster Calls, waarin ze de moeder van het hoofdpersonage speelt. Er is ook sprake van een nieuw Alien project waarin ze wederom de rol van Ellen Ripley zou vertolken. Dit project heeft echter op dit moment nog geen titel, en zou moeten worden geregisseerd door Neil Blomkamp.

alien2

Het duurde 14 weken om Alien op te nemen in een studio in Londen, de miniatuurscènes werden gedaan in een hele andere studio. De doorlooptijd van het project was zo kort vanwege een enorme druk die werd uitgeoefend door 20th Century Fox om de film op tijd af te krijgen, in combinatie met een erg laag budget. Er werkten meer dan 200 man aan deze film mee. Er werd eigenlijk gebruik gemaakt van slechts drie sets, namelijk het oppervlak van de planeet, het interieur van de Nostromo en een extra ruimteschip. Er werden schaalmodellen gemaakt en de planeet werd voorzien van tonnen zand, pleisterwerk, vezelglas en gravel om het een beetje vorm te geven. De pakken die de acteurs dragen in de film waren erg dik en hadden in het begin ook geen ventilatie. Er werd daardoor regelmatig met zuurstof ingegrepen na opnames.

Alien is nu nog steeds een waanzinnig sterke film die dan ook niet voor niets opnieuw in de bioscoop wordt gebracht. Zorg dat je daar bij bent, want dit soort films doen het toch echt nog even net wat beter op het grote witte doek dan thuis op je breedbeeld tv. Waanzinnige artwork, ontzettend goed acteerwerk en een solide verhaal zorgen ervoor dat deze film tijdloos is geworden. Zeker met het nieuwe deel op komst Alien: Covenant, doe je jezelf een groot plezier wanneer je Alien nog even een keer gaat kijken.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.