Uit Den Ouden Doosch: Amsterdamned (1988)

Een boottrip over de Amsterdamse grachten wordt bruut verstoord als er ineens een verminkt lijk op het dak van de boot valt. Het blijft niet bij die ene gruwelijke moord: een psychopathische moordenaar maakt al snel meer slachtoffers. Politiedetective Eric Visser leidt het onderzoek, maar er zit niet echt schot in de zaak. Hij schakelt de hulp in van een duikvereniging en ontmoet daar Laura, die later zijn nieuwe vriendin wordt. Kunnen zij de de seriemoordenaar stoppen?

Amsterdamned is een Nederlandse actiethriller, geregisseerd door Dick Maas. Naast deze film zijn de Flodder-films en De Lift zijn bekendste producties. Een aantal jaren geleden zorgde hij voor veel opspraak met zijn horrorfilm Sint, waarin de kwaadaardige versie van de goedheiligman centraal staat. Vorig jaar kwam Dick Maas met Prooi, een komische thriller met horrorelementen. Van al deze films schreef hij zelf het script.
Amsterdamned is vandaag de dag een stuk minder spannend dan in de herinneringen. Het verhaal kabbelt maar een beetje voort, terwijl de filmkijker tegenwoordig wel heftigere moord- en actiescènes gewend is.

Dick Maas’ samenwerking met de cast van Flodder is blijkbaar goed bevallen, want deze film is bijna een spelletje Flodder-personages spotten. Zo zijn er rollen weggelegd voor onder andere de acteurs die ook de rollen van Johnnie, Sjakie, Buurvrouw Neuteboom en de burgemeester spelen. In de hoofdrol natuurlijk niemand minder dan Huub Stapel. Hij was recent nog te zien in de musicalachtige dramafilm De Zevende Hemel en in de spannende serie De Zwarte Tulp. In veel Dick Maas-films vertolkt Huub Stapel de hoofdrol.  Ook in De Lift en Sint is dit het geval. In Amsterdamned is hij nogal onterecht de macho; hij boekt eigenlijk geen enkele voortgang bij het ontmaskeren van de seriemoordenaar.

Laura, de vriendin van de hoofdpersoon, wordt gespeeld door Monique van de Ven. Zij is eigenlijk de echte held van het verhaal. Monique van de Ven  (ook bekend als Maria Deen van de succesvolle serie Dokter Deen) is degene die de moordenaar op het spoor komt. Eric Visser duikt net op tijd op om haar te redden. Erics dochter Anneke, gespeeld door Tatum Dagelet, is eigenlijk vooral een irritante, opstandige en betweterige tiener. Op een aantal kleine bijrolletjes na heeft zij haar acteercarrière eigenlijk niet echt doorgezet.

Hoewel het nog steeds een lekkere film voor tussendoor is, blijkt de film een stuk minder spectaculair dan in de herinneringen. Wat vooral opvalt is dat het einde heel abrupt is. Voor lange tijd heeft niemand een clou wie de moordenaar kan zijn, maar op het einde hebbenj ze ineens zonder duidelijke reden de dader te pakken. De meeste mensen die deze film vroeger gezien hebben zullen zich nog wel een aantal scènes voor de geest kunnen halen. Wat dacht je van het lijk op het dak van de rondvaartboot en het mes door het luchtbed van een jonge zonnebadende vrouw?

Kortom, Amsterdamned is waarschijnlijk in herinneringen een betere film dan het is wanneer je het vandaag de dag kijkt. Toch is het wel een lekker film, bijvoorbeeld voor op een luie zondag. Het verhaal is allerminst complex, dus je hoeft niet heel gefocust voor de televisie te gaan zitten.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.