Uit den Ouden Doosch: CHiPs (1977 – 1983)

In de jaren ’70 en ’80 was er de serie CHiPs, die ging over een tweetal motoragenten, genaamd Francis “Frank” Poncherello en zijn partner Jon Baker. Ze maken onderdeel uit van de California Highway Patrol, oftewel CHP. Het tweetal krijgt de opdrachten van hun sergeant Joe Getraer. Ze rijden rond op een Kawasaki Z 1000 P. De P in deze aanduiding staat voor politie. Vooral de eerste afleveringen van de serie waren wat meer komisch, omdat er een redelijk jong publiek werd aangeschreven.

Onlangs is er een film uitgebracht die dezelfde naam droeg, waarin ook een Franchis Poncherello en Jon Baker te zien zijn. In deze film is echter nog veel meer op de humor kant gedoken dan in de serie het geval was. Deze humor heeft de serie eigenlijk geen recht aangedaan want het hele gegeven van de CHP wordt in de film eigenlijk belachelijk gemaakt. Hoewel de serie zich dus ook richtte op humor, werd er nergens de keuze gemaakt om de CHP belachelijk te maken. In de film worden Poncherello en Baker respectievelijk vertolkt door Michael Peña en Dax Shepard, deze laatste schreef en regisseerde de film ook. In de serie werden deze heren gespeeld door respectievelijk Erik Estrada en Larry Wilcox.

De serie is echter ook niet trouw aan de werkelijkheid, want in de daadwerkelijke CHP werd zelden tot nooit in duo’s gereden. De serie heeft getracht dit op te lossen door van Poncherello (Ponch) een persoon te maken die problemen heeft en eigenlijk een soort proeftijd heeft te doorlopen. Baker is hierdoor zijn mentor als het ware. Langzaam gedurende het eerste seizoen begon dat subplot te verdwijnen. Grappig detail is dat het in de serie compleet andersom is. Daarin is Baker de persoon die eigenlijk een mentor krijgt toegewezen in de vorm van Ponch. Estrada heeft in die film nog even een cameo als ambulancebroeder.

De serie hield het meerdere seizoenen vol, maar in het vijfde seizoen kreeg Estrada een conflict over syndicatie winsten. Als gevolg daarvan was hij zeven afleveringen niet te zien in de serie en werd hij vervangen door Bruce Jenner die Steve McLeish speelde. Hoewel Estrada en Wilcox het op het scherm heel goed met elkaar leken te kunnen vinden, was daar achter de schermen vaak weinig meer van te vinden. Wilcox kreeg het echter aan de stok met de producenten omdat hij vond dat Estrada door hen werd voorgetrokken, en dat was uiteindelijk voor hem genoeg reden om in het zesde en tevens laatste seizoen, geen acte de présence meer te geven.

Rick Rosner, de bedenker van deze serie, was een reserve hulpsheriff voor het Los Angeles County Sheriff’s Department. Toen hij een keer een bak koffie ging drinken tijdens een avonddienst ergens in de jaren ’70, zag hij twee jonge CHP agenten op hun motor voorbij komen, waardoor hij op het idee kwam voor het maken van CHiPs. Tijdens sommige afleveringen werd het Vietnam verleden van Baker aangehaald, wat hem één van de eerste Vietnam-veteranen maakte op TV. Wilcox had dertien maanden in Vietnam gediend.

Een ander grappig detail is dat Estrada bij aanvang van de serie helemaal geen motorrij-ervaring had. Hij onderging een acht weken lange intensieve training om op de motor goed te kunnen bedienen. Hoewel er ook stuntmannen werden gebruikt, werd ook een groot deel van het motorrijden door Estrada en Wilcox zelf gedaan. Daarbij deden ze ook een groot aantal van de kleinere stunts zelf. Wanneer je dan bedenkt dat gedurende de tijd dat CHiPs in productie was, Estrada geen motorrijbewijs had, en hij daar ook nog eens drie pogingen voor nodig had, dan is dat alleen maar een zeer bijzonder gegeven.

Gedurende de gehele serie trokken Ponch en Baker nooit hun wapen. Het enige personage dat gedurende de serie zijn wapen trok, was Baricza – gespeeld door Brodie Greer. Dat deed hij in totaal drie keer. Ponch en Baker deden dat echter wel in CHiPs ’99, dat speciaal voor televisie werd gemaakt en een soort reünie betekende voor de cast. Dit toont eigenlijk hoe geschikt de serie werd gemaakt voor een groot publiek. CHiPs was een serie die echt geschikt was voor de hele familie, wat ook wel een groot deel van het succes heeft veroorzaakt.

Het is tegenwoordig waarschijnlijk wat lastig om deze serie nog ergens te zien, maar mocht je een kans zien, grijp hem dan met beide armen aan. CHiPs (en nee, dit is dus geen breezer-taal) is een serie met heel veel leuke momenten en een goede cast die op het scherm een goede chemie liet zien. Met een totaal aan 139 afleveringen over 6 seizoen is er in ieder geval voldoende om van te genieten. En om heel eerlijk te zijn, was de serie een stuk beter dan de film die hierover dit jaar is uitgebracht.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.