Uit Den Ouden Doosch: Crocodile Dundee (1986)

Sue is een reporter voor Newsday die de opdracht krijgt om naar Australië te gaan om daar een interview te doen met een lokale held. Die heldenstatus heeft hij bereikt door de aanval van een krokodil af te slaan, waardoor hij zijn been kon behouden. Ze ontmoet deze Michael Dundee samen met diens vriend Walter in de outback. Ze reizen samen verder door de wildernis waar ze onder andere een krokodil doden die Sue aanvalt. Sue besluit om Mick, zoals Michael liever genoemd wordt, mee te nemen naar New York. Het blijkt de eerste keer te zijn dat hij in de grote stad is en hij verbaast zich dan ook over alles om hem heen.

Crocodile Dundee is een ontzettend bekende komedie uit 1986, waarin we Paul Hogan zien als de man die moderne gemakken niet kent, Mick Dundee. Sue werd gespeeld door Linda Kozlowski, die later trouwt met Paul Hogan. De film is geïnspireerd op daadwerkelijke gebeurtenissen in het leven van Rod Ansell. Met een gering budget van minder dan tien miljoen dollar werd een film gemaakt in Australië met als doel een zo groot mogelijk Amerikaans publiek aan te spreken. Het bleek echter veel meer succes te hebben dan men ooit had durven dromen. Wereldwijd werd de film een succes. De film kwam op 30 april van 1986 uit in Australië, om vervolgens op 26 september in Amerika uit te worden gebracht. Daar bleek het de op een na best verdienende film van dat jaar te worden.

tt0090555-large-screenshot1

Er zijn twee versies van de film; een Australische versie en een internationale versie, waarin een gedeelte van het Australische slang werd vervangen door iets beter te begrijpen termen. Ook was deze internationale versie ietsje korter. Hoewel de film een enorm succes was, is er ook veel kritiek op gekomen. Dat had vooral te maken met de manier waarop Crocodile Dundee werd afgebeeld. Gelukkig heeft dat het succes van deze film niet in de weg gestaan.

Het idee voor deze film kwam tot Paul Hogan toen hij in New York was. Hij vroeg zich af hoe het zou zijn als er iemand uit de Northern Territory in deze stad zou aankomen. Volgens Hogan is er veel aan Dundee waarin Australiërs zichzelf kunnen herkennen. Crocodile Dundee is een beetje een mythisch figuur, die voor een deel daadwerkelijk bestaat. Het is een persoon die leeft van het land, die pakt wat hij nodig heeft, maar niet meer, zoals zoveel mensen tegenwoordig dat wel doen. Hij heeft een simpele, vriendelijke en rustige kijk op het leven. Het is een beetje het beeld dat Amerikanen hebben van Australiërs.

crocodiledundee1442

Er werd zes weken gefilmd op Jaja, een verlaten Uranium mijners kamp in het Kakadu National Park in het Northern Territory. Daarnaast werd er een week opgenomen in Cloncurry en niet te vergeten nog eens zes weken in New York. De opnames waren klaar op 11 oktober 1985. Daarna kwamen dus nog een aantal aanpassingen om de film geschikt te maken voor het Amerikaanse publiek. Dat pakte goed uit, want de film heeft Internationaal gezien nog steeds een rating van 90% op Rottentomatoes, een gigantisch goed resultaat dus. De film kreeg ook diverse nominaties, waaronder die voor beste originele screenplay en beste acteur bij de BAFTA’s en won een Golden Globe voor beste acteur.

Crocodile Dundee is een film die het niet zozeer moet hebben van een waanzinnig goed verhaal, maar alles wat de film op dat blak mist, wint het terug door een ontzettend goed gevoel te geven. Wie Crocodile Dundee kijkt, zal al snel met een grote grijns op het gezicht zitten. Dit door het ontzettend leuk gebrachte contrast tussen een man van het land en een vrouw van de stad. Uiteraard, zoals zo vaak in films, worden deze verschillen zwaar overdreven om nog meer contrast tussen het tweetal te creëren. Het feit dat Paul Hogan en Linda Kozlowski later ook nog met elkaar getrouwd zijn, voegt nog meer toe aan deze film. Crocodile Dundee is een film die nog steeds leuk is en die iedereen die van films houdt, zou moeten hebben gezien.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.