Uit Den Ouden Doosch: Dial M for Murder (1954)

Tony Wendice heeft een punt gezet achter zijn professionele tenniscarrière nadat zijn vrouw Margot bleef klagen over zijn drukke schema. Jaren eerder had de rijke Margot uit eenzaamheid een affaire met de Amerikaanse boekenschrijver Mark Halliday, waar ze nog steeds vriendschappelijk mee omgaat. Tony is nu hij gepensioneerd is namelijk een andere man geworden en Margot ziet het als een kans om hun huwelijk nieuw leven in te blazen. Echter, haar man heeft andere plannen. Hij is achter de affaire gekomen en bedenkt een plan om zijn vrouw te vermoorden. Hij zet een heel plan op poten zodat niets fout kan gaan. Toch verloopt het anders dan Tony had verwacht en zodoende moet hij terugvallen op plan B.

Dial M for Murder is geregisseerd door Alfred Hitchcock en gebaseerd op het Britse toneelstuk uit 1952, welke is geschreven door Frederick Knott. Net zoals in Rear Window speelt Grace Kelly de vrouwelijke hoofdrol, wederom een vrouw van goede komaf. Voor haar rol als Margot heeft Kelly twee awards gewonnen en is ook twee keer genomineerd, waaronder voor een BAFTA. Er bestaan bovendien een aantal remakes, waarvan de bekendste A Perfect Murder uit 1998 is. In deze film spelen Michael Douglas, Gwyneth Paltrow en Viggo Mortensen de rollen van respectievelijk het echtpaar en de man waarmee zij een affaire had. Het grootste verschil tussen deze twee films zit hem in de dosis humor. dial m for murder 3Dial M for Murder is een misdaadthriller met meerdere plotwendingen en ook voldoende droge humor, die het dramatisch aspect van de film enigszins onderuit halen. De vrolijke noot komt voornamelijk van hoofdrechercheur Hubbard, gespeeld door John Williams. Deze typisch Britse man is degene die het raadsel rondom de overleden huurmoordenaar moet oplossen. Zijn methoden en opmerkingen brengen zo nu en dan een lach op het gezicht. De film speelt zich af in slechts één ruimte: het appartement van Tony en Margot in Londen. Je zou denken dat dit je op den duur tegen gaat staan, maar om de een of andere reden werkt het gebruik van slechts het appartement juist erg goed.

Margot (Grace Kelly) denkt haar affaire met de Amerikaanse schrijver Mark (Robert Cummings) goed geheim te houden, maar toch weet haar man Tony Wendice (Ray Milland) al een jaar van de affaire af. Om wraak te nemen en nog steeds te kunnen profiteren van haar geld, bedenkt Tony een geweldig plan. Tot in de details heeft hij bedacht hoe hij zijn vrouw gaat vermoorden en hij gebruikt Mr. Lesgate (Anthony Dawson) om de daadwerkelijke moord uit te voeren. Lesgate is echter in eerste instantie niet geïnteresseerd in het plegen van een moord, maar na een zeer interessant gesprek tussen de twee mannen, met hier en daar wat chantage, geeft Lesgate zich gewonnen. Het plan dat Tony heeft bedacht is zeer goed en in tot in de kleinste details doordacht. Waar Tony Wendice wel niet aan gedacht heeft is verbazingwekkend. Hij heeft alleen niet stil gestaan bij eventuele acties van zijn vrouw Margot. Het lag voor de hand dat plan A niet zou lukken, maar plan B is net zo briljant! Ray Milland zet de rol van de gemene genie zeer overtuigend neer. Je krijgt echt respect voor de man met zijn geniale plan.dial m for murder 2

Als kijker weet je vanaf het begin al alles af van de geplande moord. Wat is het originele plan, wie bedacht het en wie voerde het uit? Plan B wordt minder duidelijk omschreven, maar achteraf wordt alles duidelijk. Omdat je vanaf begin af aan al weet wie wat heeft gedaan, is de vraag dus hoe die persoon er mee weg komt. Een zeer grappig moment is wanneer de schrijver Mark in de aanwezigheid van rechercheur Hubbard en Tony precies en correct beschrijft wat er gebeurd is. Als reactie zegt Hubbard vervolgens: “Yes, but that wouldn’t be very logic.” Met zijn opmerkingen steelt John Williams als Hubbard echt de show. Grace Kelly is veel minder aanwezig dan in Rear Window, maar zet toch weer een goede performance neer.

Het eerste deel van de film kan vrij langdradig over komen met de vele en lange dialogen. Desondanks zijn ze ontzettend interessant voor het verloop van het verhaal en blijf je geboeid kijken door de sterke acteerprestaties van met name de mannelijke acteurs. Grace Kelly speelt dit keer te veel de vrouw in nood en de mannen moeten het voor haar oplossen. Waar Hubbard en Mark hun best doen om de waarheid te achterhalen, werkt Tony ze perfect tegen. De film is misschien niet zo spannend als Rear Window, omdat de waarheid bij de kijkers al bekend is, maar je blijft wel kijken om te zien of de juiste persoon achter de tralies verdwijnt.Dial M For Murder 1 (1)Misdaadthriller Dial M For Murder is een absoluut hoogtepunt in de carrière van regisseur Alfred Hitchock. De spanning is aanwezig, maar daarnaast heeft de film ook de nodige humor. De grappen komen uit hoeken die je niet verwacht, waardoor deze nog beter overkomen – mits je ervan houdt. Grace Kelly zet opnieuw een goede prestatie neer, al is het als de vrouw in nood, en houdt er zelfs een BAFTA-nominatie aan over. Als kijker weet je wie wat gedaan heeft, maar je blijft geboeid kijken om te zien of rechercheur het uiteindelijk ook bij het juiste eind heeft. Een film met slechts vijf acteurs waarvan allen een goede performance neerzetten, is zeker een aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.