Uit Den Ouden Doosch: Finding Nemo (2003)

Disney Pixars anitmatiefilm Finding Dory draait sinds deze week in de Nederlandse bioscopen en is een groot succes. Reden genoeg om diens voorganger Finding Nemo Uit Den Ouden Doosch te halen. Finding Nemo is Disney Pixars vijfde animatiefilm en was een van de succesvolste films van 2003. De film won ruim dertig filmprijzen, waaronder een Oscar voor beste animatiefilm. Als je kijkt naar de populariteit, is het bijna raar dat de fans 13 jaar hebben moeten wachten op een vervolg, vooral met de tegenwoordige trend van sequels en reboots.  

Finding Nemo vertelt het verhaal van het oranje-witte clownsvisje Nemo. Hij heeft een aangeboren afwijking aan een van zijn vinnen, die is namelijk een stuk kleiner dan de andere. Toen hij nog een eitje was, werden hij en zijn ongeboren broertjes en zusjes aangevallen door een barracuda. Alleen Nemo overleefde de aanval en dat is de reden voor zijn vader om overbezorgd te zijn als het om zijn welzijn gaat. De eerste schooldag zorgt meteen voor de nodige opwinding, vooral wanneer Nemo en een aantal klasgenootjes elkaar uitdagen om een boot aan te raken. Kort daarna krijgt Nemo’s grootse vijand hem in het vizier: de mens. Nemo wordt gevangen genomen en overgebracht naar Sydney, waar hij ‘huisdier’ wordt van een tandarts. Voor Nemo’s vader Marlin begint nu een onvergetelijk avontuur waarbij hij nieuwe vrienden maakt.Finding nemo 3

Maar voordat Marlin aan zijn avontuur begint om Nemo terug te krijgen, lijkt alles koek en ei te zijn. Marlin en zijn vrouw hebben 400 eitjes klaarliggen en zijn erg gelukkig in hun anemoon, totdat de gemene barracuda roet in het eten gooit. Een dramatische gebeurtenissen voor de jonge kinderen onder ons, maar gelukkig is daar nog één eitje over en die groeit uit tot Nemo. Nemo’s eerste schooldag bestaat uit meerdere herkenbare aspecten: overbezorgde ouders, opgetogen druktemakers, kinderen die zich schamen voor hun ouders en jonge pestkoppen – iemands slakkenhuis afpakken is niet grappig. Dat allemaal op een mooie kleurrijke locatie tussen het koraal. De animaties en kleuren zijn dan ook de hele film voortreffelijk. De scène waarin de zingende leraar Nemo en de rest van de klas meeneemt op een reis door het koraal, is ook de kijkers adembenemend. Nemo kijkt zijn ogen uit, maar ook als kijker besef je hoe mooi de zee is.

Bij de zogenaamde ‘drop-off’ gaat het echter de verkeerde kant op en maakt het kleurrijke koraal plaats voor de donkere oceaan. Nemo laat iedereen, inclusief zijn vader, even zien dat hij wel degelijk goed kan zwemmen en raakt de boot aan. Een leuk grapje voor de volwassenen die Engels kunnen is wanneer de visjes het woord boot in het Engels uitspreken als kont: “He touched the butt”. Wat volgt is een duiker die Nemo grijpt en daar begint Marlins avontuur. Dan komt ook Dory in beeld, het blauwe visje met geheugenverlies, wat voor de nodige leuke momenten zorgt. Samen gaan ze op zoek en moeten ze zich staande houden tegen een drietal hilarische haaien – “Fish are friends, not food” – en krijgen ze hulp van geweldig, Australisch sprekende zeeschildpadden. Gedurende Marlins zoektocht maakt ook Nemo nieuwe vrienden. Hij krijgt op een gegeven moment zelfs hulp uit onverwachte hoek: een vogel genaamd Nigel. finding nemo 2Ergens in Sydney is Nemo’s nieuwe onderkomen een aquarium, waar hij andere tropische vissen ontmoet. Ze komen alleen niet allemaal uit de ‘big blue ocean’, maar helpen wel  gezamenlijk Nemo te bevrijden, want de toekomst ziet er anders niet best uit. Een meisje met beugel zou zo maar Nemo’s dood kunnen betekenen en daar zit niemand op te wachten. Het is duidelijk dat de mens de grootste vijand is van deze mooie kleurrijke visjes die thuis horen in de zee.

Zoals het een Disney Pixar-film betaamt, is het eind goed al goed met deze film. Nemo en zijn vader Marlin zien elkaar uiteraard weer terug en hebben elkaar veel te vertellen. Het is een mooie familiefilm die nooit verveelt en waar zelfs volwassenen van kunnen genieten. Met prachtige, kleurrijke animaties en een sterke stemmencast is de film absoluut een succes. Finding Nemo is even terug in de bioscoop in combinatie met het vervolg Finding Dory, dus sla je slag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.