Uit Den Ouden Doosch: Flodder (1993 – 1998)

De familie Flodder blijkt jaren op verontreinigde grond te hebben gewoond en moest noodgedwongen hun huis verlaten. Ze krijgen van de gemeente een dure villa ter beschikking in de chique wijk Zonnedael. Er is alleen wel een probleem, vooral voor de buurt, want de Flodders zijn erg asociaal. De moeder stookt illegale drank en haar vijf kinderen zijn niet vies van criminaliteit. De spanningen en irritaties lopen vaak hoog op. De kakkerige buurtbewoners zien hun geliefde buurt verpauperen en krijgen het geregeld aan de stok met de familie Flodder. Ook de politie heeft haar handen vol aan de ongewenste buurtbewoners.

In 1986 verscheen de eerste film waarin Nederland kennismaakte met de asociale familie. Er volgde nog twee films en dus ook een heuse televisieserie. Die serie liep van 1993 tot 1998 en telt 65 afleveringen verdeeld over vijf seizoenen. Zelfs bijna twintig jaar na het eindigen van de serie kent iedereen de Flodders nog wel, want wie herinnert zich de uitspraken “Buurman, wat doet u nu?!” en “Het blijven toch je kinderen hè” nou niet. Zeker omdat deze serie met regelmaat nog op de televisie uitgezonden wordt. Ook al zijn de afleveringen al tot in den treuren herhaald, het verveelt het eigenlijk nooit.

De onbeschofte manieren van het zooitje ongeregeld zorgen vaak voor komische situaties en met hun gedachten over hoe criminaliteit beter is dan het burgerlijke leventje krijgen ze vaak de lachers op de hand. Zeker omdat ze compleet schijt hebben aan wat iedereen van ze denkt, maar ook omdat ze vaak zelf niet lijken door te hebben dat hun gedrag niet normaal is. Met name wanneer ambtenaar en ‘huisvriend’ Jacques ‘Sjakie’ van Kooten ten tonele verschijnt, want hoe hij ook zijn best doet om de familie te beschermen, hij wordt altijd verkeerd begrepen en vooral slecht behandeld. Hij redt keer op keer het hachje van de familie, omdat hij te goeder trouw is, maar krijgt behoorlijk stank voor dank.

In de meeste afleveringen werken één of meerdere familieleden zich in de nesten, wat meestal uitdraait op een verrassende oplossing voor hun problemen. Johnnie (Coen van Vrijberghe de Coningh) is de kostwinner en verdient zijn geld met criminele praktijken. Bijgestaan door zijn slungelige, klungelige broer Kees (Stefan de Walle), krijgt het verschillende opdrachten van Hennie (Laus Steenbeeke). Van diamantenroof tot chauffeur voor andere criminele, eigenlijk is niets ze te gek. Echter loopt eigenlijk elk klusje wel in een drama uit, want of het nu hun eigen schuld is of niet, er zit altijd wel iets tegen.

Naast de doorsnee afleveringen met gangbare misdaden zijn er ook een aantal vergezochte thema’s. Zo is er een aflevering waarin Kees wordt ontvoerd door de aliens en een briljante kloon die niet kan praten zijn plek in neemt, of een een aflevering waarin Kees en Johnnie van gedaante verwisselen. Het slaat eigenlijk nergens op, maar uiteindelijk levert het wel hele grappige televisie op. De variatie is dus groot, ook al is het vaak gezegd. Een erg komische aflevering is bijvoorbeeld wanneer iedereen geloofd dat Kees bovennatuurlijke krachten heeft. De hele voortuin van de Flodders zit vol met mensen die hopen op genezing. Het zou de familie Flodder niet zijn als dat ook nog de uitgelezen kans is om waardeloze horloges duur te verkopen door te zeggen dat geneeskrachtige werking hebben.

Zo kun je behoorlijk lang verder praten over Flodder, want hoewel niet elke aflevering even sterk is, is het over het algemeen een zeer komische serie met veel memorabele afleveringen en uitspraken. Kortom: een prima serie om op een zondag als deze nog eens Uit Den Ouden Doosch te halen.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.