Uit Den Ouden Doosch: Gangs of New York (2002)

In 1846 is in het “Five Points” district van Manhattan een territoriumstrijd gaande tussen twee bendes. Aan de ene kant staan de Natives, die bestaan uit autochtone Amerikanen. Aan de andere kant staan de Dead Rabbits, een groep Ierse, katholieke immigranten. De Natives worden geleid door William “Bill the Butcher” Cutting (Daniel Day-Lewis). William is een Amerikaanse protestant met een openlijke haat tegenover de recentelijk aangekomen immigranten. De Dead Rabbits worden geleid door Priest Vallon (Liam Neeson). Een eervolle man en vader van de jonge Amsterdam Vallon. De bendes trekken ten strijde en Amsterdam ziet hoe Bill zijn vader vermoord. De jongen probeert zich te verstoppen, maar wordt gesnapt en weggestuurd naar een afgelegen weeshuis.

Zestien jaar later komt Amsterdam (Leonardo DiCaprio) aan bij de haven van New York, ditmaal als volwassen vent. Nog steeds is Five Points een redelijk grimmige plek, waar je als je even niet oplet van je waardevolle bezittingen wordt beroofd. Tegelijkertijd woedt ook een burgeroorlog in de Verenigde Staten. Al met al niet de veiligste of gezelligste tijd om een trip naar New York te maken. Amsterdam ziet al snel een aantal bekende gezichten en het blijkt dat veel van zijn vaders oude bondgenoten nu werken voor The Butcher. Ook komt hij een oude jeugdvriend van zichzelf tegen en hij sluit zich aan bij een kleine bende. Op deze manier kan hij rustig de buurt leren kennen en zijn wraak op Bill The Butcher plannen.

gangs-of-new-york

Gangs of New York is een bijzondere film over een New York wat maar weinigen zullen herkennen. Het hightech landschap van wolkenkrabbers en het land van de Amerikaanse droom zijn nog niet te vinden in het Five Points district van 1862. Naarmate Amsterdam er meer tijd doorbrengt, valt het echter wel op dat hij zich goed weet te handhaven in dit wereldje. Langzaam maar zeker begint hij ook op te vallen bij The Butcher en voor hij het weet is hij een belangrijk hulpje geworden van de grote baas. Meer dan hij zelf zou willen toegeven, begint ook hij een wederzijdse waardering te voelen voor de man die zijn vader heeft vermoord.

Over de rest van het plot zullen we niks verklappen, want Gangs of New York is zeker een film die de moeite waard is om zelf eens rustig te kijken. Het is een vrij lange film en je zal het ene moment rustig lachend achterover zakken en het andere moment gespannen op het puntje van je stoel zitten. De film verveelt ondanks zijn duur van twee uur en vijftig minuten geen moment. Naast eerder genoemde acteurs als Daniel Day-Lewis en Leonardo DiCaprio, spelen ook Cameron Diaz en Brendan Gleeson belangrijke rollen in deze film. De film heeft dan ook een ware sterrencast, zelfs voor het kleine rolletje van de vader van Amsterdam is iemand van het kaliber van Liam Neeson opgetrommeld.

gangs101

Al met al is Gangs of New York dan ook zeker een pareltje wat het verdiende om eens uit Den Ouden Doosch te komen. De film is geregisseerd door Martin Scorcese en wat een samenwerking tussen hem en Leonardo DiCaprio teweeg kan brengen, weten we van films als The Departed en The Wolf of Wall Street. Deze klassieker lijkt sneller in de vergetelheid te zijn geraakt dan andere films van Scorcese, maar hoort wat ons betreft zeker in het rijtje toppers thuis. Schud dan ook maar snel de oudejaarskater van je af en ga genieten deze geweldige film! Er zijn zeker slechtere manieren om 2017 te beginnen.

Geschreven door
Mark schrijft al jaren graag en geniet ook altijd van games, films en televisie. Bij Play Watch Read focust hij zich vooral op de games en dat doet hij met veel plezier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.