Uit Den Ouden Doosch: Ben-Hur (1959)

Mocht je nu op deze eerste paasdag lekker op de bank willen hangen met een goede film, dan is de klassieker Ben-Hur uit 1959 een absolute aanrader. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we dit ruim drie uur durende spektakel uit den ouden doosch gehaald.

Ben-Hur vertelt het verhaal van de jonge welgestelde Joodse man Judah Ben-Hur die woont in Nazareth, Jeruzalem. Ben-Hur is opgegroeid met de Romeinse jonge Messala, die uitgroeit tot gouverneur van het gebied. Messala hoopt de zeer gelovige bewoners van Nazareth aan de kant van het Romeinse Rijk te krijgen, maar heeft daarvoor de hulp van zijn vroegere vriend Ben-Hur nodig. Laatstgenoemde ziet dit echter als verraad tegenover zijn volk en het geloof. Dit is het begin van een conflict tussen de twee vroegere vrienden. Het loopt echter helemaal uit de hand wanneer een groep Romeinse soldaten Nazareth binnenkomt en vele bewoners hen opwachten. Op de een of andere manier valt er een steen op de menigte, waarvan Judah Ben-Hur de schuld krijgt en hij wordt tot slaaf gemaakt. Maar daar laat hij het niet bij zitten.Ben-Hur-ramming speed

Tijdens een memorabele scène op een galeischip, “ramming speed”, krijgt Ben-Hur de kans om te ontsnappen en een zekere Romeinse leider, Quintus Arrius, te redden van verdrinking. Als dank krijgt Ben-Hur zijn vrijheid terug en krijgt hij uiteindelijk de kans om Messala uit te dagen tijdens de wagenrennen. In de tussentijd maakt Jezus zijn opwachting en spreekt tot het volk. Echter zijn de Romeinen hier niet van gediend en maken een jacht op hem en de christenen. Wanneer Judah Ben-Hur getuige is van de kruisiging van Jezus, herkennen ze elkaar van een eerdere ontmoeting toen Ben-Hur in zijn tijd als slaaf water nodig had. Na de dood van deze profeet uit Nazareth is de familie van Judah Ben-Hur genezen van hun ziekte en eindigt alles toch nog goed.

De film uit 1959 is gebaseerd op het boek van Lew Wallace, genaamd Ben-Hur: A Tale of the Christ. Het is de derde en waarschijnlijk de meest bekende verfilming van dit verhaal, en bovendien de meest succesvolle. De film, geregisseerd door William Wyler, won 11 Oscars, waaronder die voor beste film, acteur, regisseur, muziek en kostuum. Daarnaast was de film ook populair bij de Golden Globes en won die tevens de award voor beste film. De titelrol wordt vervuld door Charles Heston, die naast deze film ook bekend is van onder andere The Ten Commandments. Andere belangrijke rollen zijn voor Jack Hawkins als de Romeinse gouverneur Quintus Arrius, Stephen Boyd als Messala en Haya Harareet als Esther, Ben-Hurs geliefde en voormalige huisslaaf. Hugh Griffith nam de rol van Sheik Ilderim op zich, de man die Ben-Hur de kunst van het wagenrennen leert en daar tevens een Oscar voor beste mannelijke bijrol mee won.

Dat het verhaal over de prins Judah Ben-Hur nog steeds populair is, blijkt wel uit het feit dat in augustus een remake in de bioscopen verschijnt, met bovendien dezelfde titel en welke gebaseerd is op hetzelfde boek van Lew Wallace. Het is daarom ook aan te raden om het boek te lezen. In de 2016 versie kruipt Jack Huston (Pride and Prejudice and Zombies) in de huid van de Joodse prins Judah Ben-Hur. Daarnaast is er in 2010 een miniserie verschenen met in de titelrol Joseph Morgan (The Originals), al is deze beduidend minder bekend. Acteur Charles Heston heeft in 2003 nog meegewerkt aan een Ben-Hur animatiefilm, waar hij de stem van Judah Ben-Hur insprak. Genoeg materiaal om van te genieten voordat de remake in de bioscopen verschijnt, waarvan het hopen is dat de film net zo goed is als het origineel. Charles Heston zette destijds een geweldige prestatie neer en kreeg niet voor niets een Oscar voor zijn werk.Ben-Hur-jesus

Andere goede aspecten uit de film, naast het verhaal en het acteerwerk, zijn de muziek (gecomponeerd door Miklós Rózsa) de setting en de kostuums. Niet gek dat deze aspecten ook Oscars wonnen in de desbetreffende categorieën. Een punt van kritiek is dat de film soms langdradig kan zijn, maar met een duur van drie en een half uur is dat vrijwel te verwaarlozen. Voor die tijd, 1959, is het absoluut een hoogstandje. Maar met de vernieuwende technieken kijkt ondergetekende erg uit naar de remake.

De klassieker Ben-Hur uit 1959 is een tijdloze film met een thema dat elk jaar terugkomt. De film won 11 Oscars en staat daarmee gelijk aan de films Titanic en de derde film uit de Lord of the Rings-reeks. Charles Heston zette een gedenkwaardige prestatie neer als de Joodse prins Judah Ben-Hur en won daar zelfs een Oscar voor. Maar naast de acteerprestaties van de diversen acteurs, zijn de muziek, de setting en de kostuums van goede kwaliteit en heeft de film een aantal memorabele scènes. Een enige punt van kritiek is dat de film vanwege de lange tijdsduur soms wat langdradig kan zijn. Het is duidelijk dat het verhaal nog steeds populair is, want in augustus komt er een remake in de bioscopen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.