Uit Den Ouden Doosch: I Know What You Did Last Summer (1997)

Vier jongeren besluiten samen een feestje te verlaten om te gaan chillen op het strand, maar op de terugweg slaat het noodlot toe. Ze rijden een man aan en constateren dat hij de klap niet heeft overleefd. In paniek besluiten ze hem in de zee te dumpen en zweren dat ze het nooit meer over het voorval zullen hebben. Iedereen gaat gewoon door met leven en probeert te vergeten wat er is gebeurd. Echter, een jaar later ontvangen ze mysterieuze berichten van iemand die zegt te weten wat er vorige zomer is gebeurd. Als er vervolgens ook nog eens doden beginnen te vallen, weten ze dat het menens is.

Op een warme zomeravond is een luchtige horrorfilm kijken met een brandende vuurkorf aan een prima initiatief. I Know What You Did Last Summer is daarvoor een zeer geschikte film, want echt goed is deze film niet te noemen, maar een heerlijke slasher is het wel. Iedereen weet natuurlijk waar het heen gaat met een stel jongeren en onbekende moordenaar, en deze film doet eigenlijk verder niets om de clichés te ontwijken, maar dat is ook iets dat je eigenlijk niet verwacht van een film als deze. Toch is op een of andere manier de sfeer gewoon goed en kijkt deze film gewoon lekker weg. Tenminste, als je een paar bloederige slachtscènes wel kan waarderen.

I-Know-What-You-Did-Last-Summer-1997-i-know-what-you-did-last-summer-33904414-1920-1080

De hoofdrollen worden gespeeld door Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe en Freddie Prinze Jr., maar veel verder dan oppervlakkige personages komen ze niet. Zoals met een slasher meestal het geval is, wordt er veel geschreeuwd, maar toch werken deze personen om de of andere manier niet op je zenuwen. Echt noemenswaardige werkzaamheden hebben deze castleden na hun optreden in de deze horrorthriller niet meer gedaan. Ook al zijn ze allemaal erg druk, vooral met het inspreken van animaties en het spelen in televisieseries, echt bekende namen zijn het niet geworden na al die jaren. Al is deze film natuurlijk ook niet het ultieme opzetje voor een glansrijke carrière, want zoals dat hoort bij dit genre is het uiterlijk belangrijker dan de acteerprestaties.

Ook kwamen er nog twee vervolgfilms, waarvan I Still Know What You Did Last Summer net zo’n prima vermaak is als zijn voorganger en I’ll Always Know What You Did Last Summer echt een veel te ver gezochte draak van een film is. De hele Last Summer-reeks is nou niet bijster goed ontvangen en heeft nooit de cultstatus gekregen als de Scream-reeks, maar liefhebbers van genre zullen beide filmseries zeker kunnen waarderen. Het verschil is bijvoorbeeld dat de Scream-moordenaar ook is uitgegroeid tot een alom bekend icoon, terwijl velen waarschijnlijk allang weer zijn vergeten wie of wat de moordenaar is in de Last Summer-films. Een vierde film, getiteld Last Summer 3D, werd in 2011 geannuleerd, maar ondertussen zijn er weer geruchten dat er nog een nieuwe film in deze reeks komt.

Hoewel I Know What You Did Last Summer geen absolute hoogvlieger is en zeker in de schaduw staat van soortgenoot Scream, is het toch een lekkere slasher voor tussendoor. Vooral op een warme zomeravond is het een perfecte film om buiten in de het pikkedonker te kijken. De tweede film is net zo vermakelijk, maar deel drie is echt af te raden om te kijken. Er gaan geruchten dat de serie nog een nieuwe kans krijgt, bijna twintig jaar na dato, en eigenlijk is het wel te hopen dat die film er komt, want het aantal slashers dat tegenwoordig wordt gemaakt is echt veel te weinig.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.