Uit den Ouden Doosch: Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire is een sportmanager wat inhoudt dat hij ervoor zorgt dat verschillende sporters de beste contracten krijgen. Hij doet dit werk voor een groot bedrijf en is erg succesvol, maar dan bedenkt hij op een dag dat hij eigenlijk meer aandacht moet geven aan de sporter persoonlijk en minder aan de bakken geld die hij ermee kan verdienen. Dit zorgt ervoor dat hij ontslagen wordt bij het bedrijf waar hij werkt en bijna al zijn klanten kwijt raakt. Gelukkig is er nog één sporter die wel met Jerry wil werken en is er ook nog één secretaresse die aan zijn zijde staat. Met zijn drieën gaan ze hard aan de slag om het hoofd boven water te houden.

De film Jerry Maguire stamt al uit 1996 en was in die tijd een redelijk succes. Ondertussen lijkt de film toch wel redelijk verouderd en is deze voor de moderne tijden van snelle films eigenlijk wat te traag. Daarnaast zitten er ook nog een aantal ongeloofwaardige stukjes in en dit zorgt er al met al dan ook voor dat de film door veel mensen al lang vergeten is. Toch is het zeker geen slechte film en kent deze ook heel veel goede punten. Het is dan ook niet voor niets dat de film voor enorm veel prijzen genomineerd werd waaronder voor vijf Academy Awards en drie Golden Globes Awards.

Uiteindelijk won Tom Cruise als hoofdacteur in de film een Golden Globe voor beste acteur en dit is ook zeker niet onverdiend. Jerry Maguire is namelijk misschien wel één van zijn beste rollen die hij ooit heeft neergezet. Het is een rol waar Cruise eens wat anders voor moest doen dan de actieheld uithangen en het blijkt dat hij dat dus best kan. Een acteur die echter nog veel meer prijzen won met deze film is Cuba Gooding Jr. Hij speelt de sporter die graag carrière wil maken en geholpen wordt door Maguire. Dit doet Gooding Jr. met zo veel overtuiging dat hij onder andere de Academy Award voor beste bijrol won.

Een andere belangrijke rol in de film is die van de secretaresse Dorothy. Deze rol wordt gespeeld door Renée Zellweger en dit doet ze precies zoals haar meest bekende rol in Bridget Jones’s Diary, hoewel deze rol duidelijk iets meer drama met zich meebrengt en iets minder grappig zou moeten zijn. Officieel krijgt de film namelijk het label drama met zich mee. Het is echter niet alleen maar drama; af en toe kent de film namelijk ook een heerlijk vleugje humor en een flinke portie romantiek.

Hoewel velen deze klassieker misschien al vergeten zijn, zullen de quotes waarschijnlijk wel zijn blijven hangen. Er zijn namelijk talloze bekende citaten voortgekomen uit Jerry Maguire. Denk bijvoorbeeld aan: “Show me the money!”, “You had me at hello.”, “You complete me.” en natuurlijk “Jerry Ma-fucking-guire!”. Alleen al deze bekende uitspraken zijn bijna een reden om de film nog eens te kijken en te zien waar ze ontstaan zijn.

Jerry Maguire is geen uitblinker in de klassiekers, maar doet het wat score betreft ook zeker niet slecht. Vooral het sterke acteerwerk en het moraal dat de film probeert over te brengen zorgen er voor dat deze film toch zeker wel een plekje in deze Ouden Doosch-rubriek verdient. Ondanks dat Tom Cruise al veel rollen op zijn naam heeft staan en momenteel weer schittert in The Mummy, zal dit waarschijnlijk zijn beste rol zijn. Ook de overige rollen zijn zeker niet slecht en dan zijn ze nog lang niet allemaal genoemd in dit artikel. Zoek je nog een interessante film met drama, romantiek en humor om te kijken? Haal dan Jerry Maguire maar eens uit den ouden doosch tevoorschijn.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.