Uit den Ouden Doosch: Legally Blonde (2001)

De rijke Elle Woods is blond, houdt van roze en lijkt niet al te slim. Toch is ze enorm populair en lijkt ze het perfecte leventje te leiden. Het enige dat ze nog heel graag wil is trouwen met haar vriendje Warner Huntington III. Op de avond dat ze denkt dat hij haar ten huwelijk wil vragen blijkt echter dat hij haar wil dumpen. Ze is volgens hem te dom en past niet bij het leven dat hij voor ogen heeft. Om te bewijzen dat ze echt wel de perfecte vrouw voor Warner is, besluit Elle zich in te schrijven bij Harvard om daar rechten te gaan studeren. Om daar toegelaten te worden blijkt niet heel eenvoudig…

Op een vrij onorthodoxe manier weet Elle het uiteindelijk voor elkaar te krijgen om toegelaten te worden op Harvard, maar daar is iedereen lang niet zo vriendelijk als ze had verwacht. Haar medestudenten snappen totaal niet wat Elle te zoeken heeft op deze prestigieuze universiteit en maken dit schaamteloos kenbaar. Daarnaast blijkt ook nog eens dat Warner zich in de korte tijd dat ze uit elkaar zijn verloofd heeft met een ander. Ook zijn nieuwe verloofde, Vivian, studeert aan Harvard en dit zorgt er natuurlijk voor dat er een heuse strijd ontstaat tussen de dames.

Hoewel Legally Blonde toch wel echt onder het chickflick-genre valt, zijn er toch ook wel veel mannen die deze film kunnen waarderen. Dit komt waarschijnlijk door de humor die vooral in het begin van de film erg aanwezig is. De clichés vliegen je een beetje om de oren en de stereotypes worden nogal overdreven neergezet, maar op de een of andere manier past dit helemaal bij de film. De film is vrolijk, roze, overdreven, komisch en ietwat romantisch. Het wordt daarmee zo’n film die de meeste mensen stiekem erg leuk vinden, maar waarvan niemand dat durft te bekennen aan zijn/haar vrienden vanwege het hoge gehalte onnozelheid en roze-damesachtigheid.

In de hoofdrol zien we Reese Witherspoon schitteren als Elle Woods. Ze heeft al de nodige films op haar naam staan en al heel wat prijzen gewonnen met haar rollen. Zo heeft ze onder andere een Oscar en een BAFTA Award in haar prijzenkastje staan en won ze ook nog prijzen met deze film. Ze kreeg een Golden Globe voor beste actrice in een ‘Motion Picture Comedy or Musical’ en een MTV Movie Award voor beste acteerprestatie door een vrouw. Er valt dan ook helemaal niets af te dingen op haar performance als Elle en het is waarschijnlijk met name door haar toedoen dat deze film zo leuk geworden is.

Naast Reese Witherspoon zien we ook nog andere bekende namen terug in de film. De rol van Vivian wordt bijvoorbeeld gespeeld door Selma Blair. Ze speelde eerder al met Witherspoon samen in Cruel Intentions, wat haar doorbraak betekende in de filmindustrie. Ook in Legally Blonde zet ze een prima rol neer. Dan zien we ook nog Luke Wilson, Matthew Davis, Victor Garber en Jennifer Coolidge voorbij komen. Niet alle performances zijn even goed en ook niet alle rollen even interessant. Zo speelt Luke Wilson de rol van Emmett, maar weet hij dit karakter niet echt glans te geven. Nou is het waarschijnlijk de bedoeling dat dit karakter wat saai overkomt, maar iets meer had er toch wel ingezeten.

Legally Blonde is hoe dan ook een film geworden die je gewoon minstens één keer gezien moet hebben. Sommige mensen zullen zich misschien ergeren aan de overdreven stereotypes of zijn niet zo’n fan van Reese Witherspoon, maar de meeste komedieliefhebbers zullen deze film toch wel kunnen waarderen. Toen de film uitkwam op dvd werd deze uiteindelijk ook zo’n succes dat er nog twee vervolgfilms kwamen en er zelfs een musical van gemaakt werd. Waar de eerste vervolgfilm het al zeker niet haalt bij de eerste film, is het wederom de performance van Witherspoon die de film nog een heel klein beetje weet te redden. In de derde film speelt ze echter niet mee en deze is dan ook tenenkrommend slecht. Het is dan ook aan te raden om gewoon alleen dit eerste deel te kijken en daarna lekker iets anders te gaan doen.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.